- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul balnear a crescut cu 50% pana la 150 mil. euro

12 Dec, 16:19 • Redactia DailyBusiness
Anul acesta au fost realizate investitii in hotelurile si in complexele balneare romanesti in valoare de 150 de milioane de euro, cu circa 50% mai mult decat anul trecut.
Turismul balnear a crescut cu 50% pana la 150 mil. euro

Dintre statiunile balneare in care s-a investit se pot enumera Baile Felix, Covasna, Buzias,Vatra Dornei, Ocna Sibiului, Saturn, Govora, Gioagiu Bai, Mangalia si Saturn.

La Baile Felix s-au investit circa 5 milioane de euro iar la Gioagiu Bai 8 milioane de euro, a spus pentru DailyBusiness Rodica Pencea, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear.

Pentru anul viitor sunt asteptate investitii in Paltinis, Calimanesti, Olanesti precum si in alte statiuni balneare.

Investitiile in turismul balnear sunt mai costisitoare decat in alte sectoare ale turismului datorita costurilor ridicate necesitate de construirea sau modernizarea unui complex balnear, precum si datorita perioadei mai mari de recuperare a investitiei, care variaza intre 5 si 8 ani, explica Pencea.

Turismul balnear romanesc ar putea inregistra, in 2007, o crestere cu 15-20%, atat a numarul de turisti, cat si a volumului de afaceri, daca se vor introduce tichetele de vacanta si vor exista masuri de protectie sociala, au estimat reprezentatii patronatelor de profil.

„Aceasta evolutie depinde si de implementarea sau nu a conceptului de tichete de vacanta, precum si de alte masuri de protectie sindicala”, sustin specialistii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

„Anul acesta am incercat, totodata, o schimbare de concept asupra activitatii de turism balnear. Am incercat sa renuntam la abordarea clasica a utilizarii infrastructurii si a organizarii activitatii, dedicata initial aproape exclusiv varstei a treia, prin mutarea accentului catre o alta categorie sociala, cea a populatiei active”, spune Pencea.

Ne-am deplasat interesul spre intretinerea si mentinerea societatii populatiei active, pentru prevenirea imbolnavirilor si reducerea cheltuielilor asigurarilor de sanatate si pentru dezvoltarea sectorului de intretinere. Romanii ar trebui sa aiba vacante mai scurte si mai dese, pentru a se eliberara de stresul cotidian si pentru a-si intretine, in mod eficient, sanatatea”, continua ea.

Potrivit evaluarilor preliminare efectuate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, in 2006, in statiunile balneare romanesti, s-a inregistrat un numar total de 682.500 turisti, cu aproape 5% mai mult in 2005. Numarul turistilor straini a fost de 35.300 cu 3% mai putin decat in anul precedent, iar cel al turistilor romani, de 650.500 cu 6% mai multi in anul precedent.

In statiunile balneare autohtone turistii romani au petrecut anul acesta in medie 7,9 zile, fata de 8,4 zile in 2005, iar turistii strainii 3,9 zile fata de 4,1 zile anul trecut.