- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Varful de sezon pe litoral, mai slab anul acesta cu 10-15%

17 Jul, 00:01 • elena.olteanu
In luna august, considerata a fi perioada in care cei mai multi turisti romani aleg litoralul romanesc, se va inregistra o scadere de 10-15% a numarului de turisti, fata de aceeasi luna a anului trecut, a declarat pentru DailyBusiness.ro Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turismul Romanesc.
Varful de sezon pe litoral, mai slab anul acesta cu 10-15%

Si Radu Morariu, directorul general adjunct al Eximtur, agentie de turism care se axeaza pe vanzarea pachetelor turistice pe destinatii interne, considera ca „scaderea in sezonul estival din anul acesta, fata de anul trecut, este semnificativa”.

Motivele sunt detaliate de reprezentantii ANAT. „Este de inteles de ce au loc scaderi in prezent pe litoral. Criza determina mai putini turisti sa plece in vacanta, iar cei care pana la urma se decid sa achizitoneze un sejur amana contractarea sa pana cu foarte putin timp inainte de data plecarii”, spun acestia.

In prezent, pe fondul crizei economice, multi turisti renunta la vacanta sau cei care achizitioneaza un pachet turistic o fac cat mai aproape de data plecarii, in ideea de a gasi cat mai multe oferte speciale, de genul celor cu o masa gratuita sau o seara de cazare in plus.

Tarifele hotelierilor insa nu au suferit modificari semnificative, ele fiind la nivelul celor de anul trecut.

Mamaia, statiunea cu cei mai multi turisti, Eforie Sud si Saturn, cele mai goale

„Mamaia ramane in topul destinatiilor preferate pentru o vacanta pe litoral, iar Saturn inregistreaza cea mai mare scadere”, a spus Radu Morariu, de la Eximtur.

In opinia lui Traian Badulescu, reprezentantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Eforie Sud este statiunea cu cea mai mare scadere a numarului de turisti in acest sezon estival.

De asemenea, si bugetul fiecarui turist pentru un sejur pe litoral a scazut. „Atata timp cat s-au micsorat salariile, veniturile turistilor si bugetul de calatorie au suferit scaderi”, a spus Daniel Vasilescu.

In acest sezon, majoritatea turistilor cauta sejururi la preturi accesibile si sunt mai putin pretentiosi cand vine vorba de clasificarea unui hotel.

„Daca anterior perioadei de criza se alegeau cu precadere hotelurile de 4 si 5 stele pe litoral, anul acesta turistii se indreapta mai mult spre cele de 3 stele”, a mai spus Vasilescu.