Turism

Vin low-cost-urile la Otopeni. Cum vor creste business-urile din aeroport

21 Mar, 00:07 • valentin..nicolae
Aeroportul Henri Coanda (Otopeni) asteapta o crestere, atat a traficului de pasageri, cat si a business-urilor conexe (restaurante, cafenele, firme de rent a car), dupa ce va prelua toate cursele aeriene low-cost care operau la Aurel Vlaicu (Baneasa). Cat de mare va fi impactul asupra acestor afaceri?
Vin low-cost-urile la Otopeni. Cum vor creste business-urile din aeroport

Low-cost-urile vor fi preluate de la Baneasa din 25 martie. Numarul de pasageri al aeroportului de la Otopeni va creste, astfel, cu 45%, potrivit estimarilor Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, care opereaza unitatea.

Compania Alpha Rocas, care detine in aeroportul Henri Coanda mai multe unitati alimentare, estimeaza o evolutie pozitiva a business-ului. „Odata cu mutarea curselor low-cost pe aeroportul Henri Coanda, compania se asteapta la o crestere a vanzarilor de aproximativ 15%„, au declarat reprezentantii companiei.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Alpha Rocas este detinuta de patru actionari – compania aeriana Tarom (30,8%), Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (4,9%), Alpha Flight Group Limited (64,1%) si Alpha Flight UK Limited (0,003%).

Potrivit unor informatii publicate in ziarul Adevarul in 2009, Alpha Rocas detine in aeroportul Otopeni localurile Talisman, Oasis si World News Cafe.

De asemenea, Dragos Petrescu, proprietarul grupului CityGrill, estimeaza ca vanzarile cafenelei City Café Otopeni vor creste cu pana la 30% ca urmare a mutarii low-costurilor. Potrivit lui, cafeneaua inregistreaza  o medie per tranzactie de 4 euro.

In aeroportul Otopeni se regaseste si un supermarket Billa, insa
reprezentantii companiei nu au raspuns solicitarii DailyBusiness.ro pana
la data publicarii articolului.

Compania de rent-a-car Avis preconizeaza ca vanzarile se vor mari cu 8-10%, estimarea bazandu-se pe ponderea vanzarilor generate de fostul birou din aeroportul Baneasa in cifra de afaceri din 2010.

„Pentru Avis va exista o usoara crestere datorita faptului ca  in ultima perioada am fost in imposibilitatea de a opera pe aeroportul Baneasa”, au declarat reprezentantii companiei.

In 2011, pe segmentul rent-a-car compania a raportat o cifra de afaceri de 4,6 milioane de euro, in urcare cu 9% fata de 2010, si numar de tranzactii de 12.390, in crestere cu 22% fata de anul anterior.

Totusi, desi vorbim de o companie multinationala, una dintre principalele de pe piata pe segmentul rent-a-car, Avis nu intentioneaza sa isi mareasca biroul din Otopeni, intrucat logistica existenta permite deja preluarea fluxului de clienti.

Pe acelasi segment de business, mutarea nu pare ca va avea un impact asupra operatiunilor Sixt Rent-a-Car, in principal din cauza faptului ca firma nu mai avea de multa vreme un birou propriu-zis in aeroportul Baneasa si pentru ca lucreaza numai pe baza de rezervari.

„Cel mai probabil scenariu, in urma mutarii, este acela ca pasagerii care inchiriau inainte automobile la biroul din cadrul Aeroportului International Aurel Vlaicu o vor face acum la biroul din Otopeni. Astfel, este posibil sa aiba loc transferul comenzilor de inchiriere, situatie ce poate fi gestionata de colegii nostrii de la Aeroportul Henri Coanda”, au spus reprezentantii Sixt.

„Mutarea zborurilor companiilor low-cost, care anual au un volum important de pasageri, ar putea avea un anumit impact insa acesta nu este inca masurabil. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca majoritatea calatorilor liniilor aeriene low cost nu urmaresc sa inchirieze un automobil, odata ajunsi la destinatie”, au adaugat acestia.

Totusi, compania primea si onora comenzi si de pe aeroportul Baneasa, unde operau numai zboruri low-cost.

Rulajul Sixt Rent a Car a urcat in 2011 cu 25%, iar flota de automobile destinate inchirierii a depasit 500 de unitati.

„2011 a decurs, in mare parte, conform previziunilor companiei la inceput de an. Cu toate ca prima jumatate de an a fost aproximativ la fel ca in 2010, de la jumatatea verii am observat o apreciere a cererii pentru serviciile de rent-a-car, in lunile de varf numarul comenzilor fiind chiar cu 50% peste cel al lunilor precedente”, au spus reprezentantii Sixt.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti va deschide in iulie al doilea terminal de plecari internationale la aeroportul din
Otopeni, cu o suprafata de 19.600 mp, in urma unei
investitii de 62 milioane de euro. Terminalul ar trebui sa sustina cresterea numarului de pasageri pana la circa 11 milioane.

In urma mutarii low-costurilor, conducerea aeroportului Otopeni se asteapta ca traficul de pasageri sa creasca de la 5 milioane (cat a inregistrat anul trecut) la 7,5 milioane.