- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul Proprietatea, o dezamagire: Actiunile s-au prabusit si inca mai coboara

17 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Deprecierea titlurilor Fondul Proprietatea la un nou minim, de 0,58 lei/actiune, ridica noi semne de intrebare privind strategia administratorului Franklin Templeton si potentialul de business al Bursei de Valori Bucuresti. Brokerii nu exclud ca pe fondul secetei financiare, titlurile FP sa coboare spre nivelul de 0,4-0,5 lei, spre disperarea actionarilor.
Fondul Proprietatea, o dezamagire: Actiunile s-au prabusit si inca mai coboara

Listarea Fondului Proprietatea a fost privita ca un moment de rascruce pentru Bursa de Valori Bucuresti, un nou punct de start pentru intreaga piata de capital.

Oficialii bursei au declarat ca titlurile vor atrage investitorii straini si alte companii la bursa, vor creste volumul de tranzactionare si astfel, piata de capital va deveni o alternativa de finantare pentru business-ul romanesc.

Socoteala de acasa nu s-a potrivit insa cu cea din targ. Dupa un debut frenetic, in care titlurile au atins un maxim de 0,64 de lei, de la o pornire de 0,6 lei, pe fondul unor tranzactii de zeci de milioane de euro zilnic, acestea au inceput sa isi piara din interes.

Marti, dupa publicarea rezultatelor financiare ale Fondului Proprietatea pe anul 2010, titlurile au atins un nou minim, de 0,58 lei.
[quote=Nicolae Moroianu, broker]Titlurile FP vor mai patina o perioada, pana ce economia va da semne de dezghet. Daca va da aceste semne[/quote]
Potrivit brokerilor, scaderea cotatiilor se datoreaza, in primul rand, presiunii la vanzare.

„Avem foarte multi actionari care vor sa vanda, iar scaderile din ultimele zile au amplificat acest fenomen”, spune brokerul Florin Catinas, de la WBS.

„Marea majoritate a celor care vor sa vanda sunt fosti proprietari care vor sa scape de titluri , nu au o cultura investitionala si astfel toate miscarile din piata nu fac decat sa ii sperie si sa incerce sa scape de titluri. Dovada ca banii rezultati din tranzactiile de pana acum nu s-au intors in piata, nu au fost investiti in alte actiuni”, spune acesta.
[img=1193]Evolutia titlurilor FP din 25 ianuarie, momentul listarii la Bursa de Valori Bucuresti[/img]

Brokerul Nicolae Moroianu de la BT Securities crede ca dincolo de presiunea la vanzare, un alt motiv este legat de rezultatele financiare comunicate de companie. „Multi au sperat ca administratorul Fondului (Franklin Templeton – n.r.) va inregistra rezultate ceva mai bune „, a declarat acesta.

FP a raportat pentru anul trecut un profit net de 456,2 milioane lei (108,3 milioane de euro), cu 37,5% mai redus decat in 2009, insa mai bun decat cel estimat.

Urmare a acestor rezultate, Fondul ar putea acorda un dividend brut de 0,0156 lei/actiune din profitul pe 2010, de peste cinci ori mai redus decat cel distribuit anul trecut din castigurile din anii 2008 si 2009, de 0,0816 lei/titlu.
[img=1195]Portofoliul de actiuni al Fondului Proprietatea[/img]

Brokerul Emil Ogica de la KTD Invest crede ca asistam la efectele unei crize de sistem. „Bursa, din pacate, in ciuda instrumentelor lansate, nu reuseste sa atraga investitorii. Motive ? Sunt multiple. De la ratarea unor momente de reforma, la absenta unei strategii de marketing motivante pentru investitori”, a declarat Ogica.
[quote=Emil Ogica, broker]Bursa a ratat, din pacate, un nou tren. In ritmul asta, daca nu se promoveaza agresiv, va ramane singura intr-o gara parasita[/quote]
Evolutia a fost anticipata, de altfel, de analisti, intr-o analiza SWOT privind titlurile FP, realizata de DailyBusiness.ro. Expertii afirmau, inca din momentul listarii, ca exista semne de intrebare in principal legate de raportul dintre cerere si oferta.

Ce se va intampla cu titlurile FP?

Brokerii sunt destul de sceptici in privinta „insanatosirii” cotatiei FP. Florin Catinas spune ca evolutia negativa ar putea dura o perioada, pana ce presiunea la vanzare se va estompa.

„Orice e posibil in momentul de fata. Va mai aduceti aminte de crahurile financiare din anii ’90? In 1999, cotatiile au coborat pana la jumatate la multe titluri. In conditiile in care nu vor fi atrasi investitori, orice tinta de pret e posibila, inclusiv 0,4 lei/titlu„, a mai spus brokerul.

Emil Ogica este ceva mai optimist. Nu vede o scadere mai mare de 0,55 lei/actiune.

„Corectiile acestea sunt oarecum normale, avand in vedere conditiile pietei. Ma astept ca, odata depreciate, titlurile sa atraga si interes de cumparare. Titlurile reprezinta totusi o oportunitate pentru investitorii pe termen lung, cei care vad dincolo de speculatii „, a mai spus brokerul.

Nicolae Moroianu de la BT Securities spune ca un cuvant de spus va avea si evolutia pietelor externe. „Dupa aprecierile din ultima vreme, ma astept sa urmeze si corectii, asa ca nimic nu este sigur”, a spus acesta.

De fapt, piata de capital romaneasca, in ansamblul ei, nu se arata foarte atractiva. „In conditiile in care abia avem o tranzactie la 2-3 ore pe SIF 1, la ce ne putem astepta? Cine investeste intr-o bursa apatica in conditiile in care pot investi in alte tari, cu beneficii mai bune?”, se intreaba Emil Ogica de la KTD Invest.

El da ca exemplu piata din Polonia, care reuseste performante foarte bune. „Ei au reusit pentru ca au lansat la momentul oportun instrumente pentru investitori, au adus privatizari pe bursa, au promovat piata. Pana si bulgarii au o crestere de 28% in euro de la inceputul anului. Noi suntem inca la capitolul sperante „, a mai afirmat Ogica.
[img=1194][/img]

Fostii proprietari acuza conspiratii

Cei mai nemultumiti de actuala situatie sunt fostii proprietari, care acuza faptul ca averea lor a ajuns sa valoreze tot mai putin. Fata de valoarea nominala de 1 leu/actiune, titlurile au ajuns sa fie vandute cu 40% mai putin.

„Sa ai o proprietate de 50.000 de euro si sa te trezesti acum, la momentul bilantului, ca nu mai valoreaza decat 30.000 euro nu e o veste buna”, afirma Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Roman, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.

„Noi n-am dorit niciodata sa fim jucatori la bursa, sa stam la mana speculantilor. Statul ne-a promis ca ne va despagubi pentru averile pierdute la valoarea lor reala”, spune Iurascu.

Adrian Iurascu vede listarea FP ca pe un esec si considera ca principalul vinovat este administratorul Franklin Templeton.

„Listarea este un esec, pentru ca titlurile sunt cu mult sub pretul nominal. Daca Fondul Proprietatea era listat la Londra si nu la Bucuresti, Mobius si toata echipa lui de la Franklin Templeton (administratorul FP – n.r.) isi dadeau demisia in bloc”, a afirma Iurascu.

Ce raspund administratorii FP? „N-am promis niciodata valoarea de un leu a actiunii FP„, afirma Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

„Eforturile noastre se indreapta catre inregistrarea cresterii maxime a valorii pentru actionari. Este greu de spus daca sau cand vom atinge sau depasi valoarea de un leu. Dar ne facem munca la nivelul administrarii active a portofoliului cu scopul de a creste valoarea pentru actionari. Bineinteles, facem asta intr-o piata competitiva si exista multe provocari pe parcurs. Dar cred ca, in aceste prime patru luni de administrare, managerii FP au aratat ca suntem foarte hotarati sa crestem valoarea”, a declarat managerul FP.

Grzegorz Konieczny a dat vina pentru situatia din prezent pe politicile Guvernului, care, in opinia lui, n-ar asigura suportul necesar pentru rentabilizarea FP.