- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

„Colacul de salvare” pentru bursa in 2011: Listarea Fondului Proprietatea

03 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Investitorii, brokerii si oficialii Bursei de Valori asteapta listarea Fondului Proprietatea, pe 25 ianuarie, ca pe un adevarat colac de salvare, dupa un an 2010 marcat de apatie, riscuri majore si investitii putine. Vor avea actiunile FP potentialul de a relansa piata de capital? Expertii spun ca, dincolo de "locomotiva FP", evolutia BVB va depinde de starea economiei.
Colacul de salvare pentru bursa in 2011: Listarea Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 25 ianuarie 2011. Momentul este vazut de oficialii BVB si administratorii Fondului drept unul cu valente istorice.

„Va fi un moment istoric, un nou inceput pentru piata de capital romaneasca.”, spune, optimist, Stere Farmache, presedintele BVB.

„Va creste atractivitatea pietei de capital. Ganditi-va ca Fondul Proprietatea reprezinta 83 de companii, multe din domenii strategice precum energia, intre care 29 listate la bursa. Ma astept ca potentialul titlurilor FP sa atraga si investitori straini”, a mai spus Farmache, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group]Sunt sigur ca listarea va fi un eveniment istoric pentru piata de capital din Romania[/quote]
Printre optimisti se afla, bineinteles, si administratorii Fondului, americanii de la Franklin Templeton.

Mark Mobius, presedintele executiv al grupului, a declarat ca listarea va veni intr-un moment in care fondurile de investitii destinate pietelor emergente cunosc „o adevarata frenezie”. Acestea ar putea aduce in piete 450 miliarde de dolari in 2011, dublu fata de anul trecut, iar cei mai multi bani vor avea ca destinatie oferte publice initiale sau secundare de actiuni.

Specialistii spun ca din listarea FP va avea de castigat aproape toata lumea.

Actionarii, in primul rand, pentru ca isi vor putea fructifica potentialul titlurilor, investitorii, care vor putea tranzactiona un titlu cu bataie lunga, brokerii, pentru ca vor intermedia, probabil, mai multe actiuni si vor aduna comisioanele aferente, dar si bursa, pentru ca, odata crescuta valoarea tranzactiilor, va castiga mai mult si ar putea atrage noi listari.

Pe lista posibililor castigatori s-ar putea afla si statul, care e interesat sa aiba la dispozitie o platforma de privatizare atractiva, si nu in ultimul rand companiile, care se vor putea imprumuta de pe o piata cu un potential mai bun decat in prezent.

Vor fi actiunile FP castigatoare?

Dincolo de asteptarile optimiste, poate cel mai important semn de intrebare este legat de potentialul de crestere al titlurilor FP. Vor inregistra acestea aprecierea asteptata de investitori?

„Nu vad de ce sa nu aiba o evolutie pozitiva, mai cu seama ca in piata nu exista nicio bula speculativa”, afirma, recent, pentru DailyBusiness.ro, Grzegorz Konieczny, directorul de portofoliu al FP.

Potrivit lui Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, actiunile FP ar putea urma acelasi scenariu cu cel al SIF Oltenia (SIF5), de la inceputul anilor 2000.

„SIF Oltenia avea un activ net in 1999 in jurul valorii nominale, in timp ce pretul din piata prezenta un discount de peste 60%. Acum, la Fondul Proprietatea, este acelasi scenariu”, a declarat Lupsan. Dupa listarea actiunilor, pretul s-a apropiat rapid de valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, iar un an mai tarziu a depasit acest nivel.

In cazul FP, pana pe 22 decembrie, actiunile FP s-au putut vinde pe piata libera, la un pret ce a variat intre 0,3 si 0,6 lei actiune, fata de valoarea nominala de 1 leu. Odata cu lansarea certificatului de inregistrare a valorilor mobiliare, tranzactiile s-au suspendat (22 decembrie) pana la listarea la bursa.

„Nu cred ca este vreun manager care sa va spuna cum vor evolua actiunile. Pot sa va spun doar ca vom face tot posibilul pentru ca acestea sa reflecte potentialul portofoliului FP”, a declarat Grzegorz Konieczny, directorul de portofoliu al FP.

Franklin Templeton estimeaza ca in 2011, va realiza un profit de 207 milioane de lei, fapt care va influenta, in sens pozitiv, evolutia actiunilor.

Potrivit ultimelor date ale FP, valoarea unitara a activului net al FP a scazut la 0,9723 lei, sub valoarea nominala a actiunilor.

In prezent, FP are un capital social de 13,77 miliarde de lei, detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu 44,7% din capital.

Investitorii, in expectativa

Brokerul Adrian Lupsan spune ca piata a intrat intr-o stare de expectativa, dovada tranzactiile putine. Motivul?

„Toata lumea asteapta sa vada ce se intampla cu FP. Luna ianuarie va insemna un moment semnificativ pentru piata bursiera”, afirma Lupsan.

La randul sau, Adrian Tod, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, a declarat ca lipsa de interes din piata poate fi legata de faptul ca majoritatea speculatorilor si-au plasat disponibilitatile in actiuni ale Fondului Proprietatea in asteptarea listarii.

Expertul se asteapta ca listarea Fondului Proprietatea sa readuca in piata speculatorii, iar revenirea acestora la tranzactionare sa anime piata de capital.

Lupsan spune ca, dincolo de asteptarile privind FP, piata va continua sa depinda de evolutia internationala, de perceptia investitorilor privind Romania. „Ma astept ca piata de capital din Romania sa intre pe o curba ascendenta, cel mai probabil in a doua parte a anului, atunci cand ne asteptam si la primele semnale de iesire din recesiune”, a declarat directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Lupsan, la fel ca alti experti din piata, este insa destul de rezervat in estimari, in contextul unui climat general marcat de instabilitate.

„Din pacate, in piata se manifesta destula neincredere in potentialul BVB, iar lichiditatea din finalul anului ne face sa fim destul de circumspecti, de prevazatori”, a explicat, recent Adrian Simionescu, directorul general al Vienna Investment Trust. „Toata lumea asteapta semnalul FP, care ar putea determina dezmortirea pietei”, a mai spus specialistul.

In opinia sa, un alt factor ce ar putea sustine evolutia pietei de capital ar fi concretizarea promisiunilor statului privind listarea pachetului de 10% din Petrom si IPO-urile din sectorul energetic.