- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Premiera istorica: BVB s-a inchis din cauza scaderilor majore (UPDATE 8)

08 Oct, 11:22 • traian.badulescu
Astazi la ora 11:08, Bursa de la Bucuresti s-a inchis din cauza unor scaderi majore, de circa 15%, pe principalele titluri.
Premiera istorica: BVB s-a inchis din cauza scaderilor majore (UPDATE 8)

Este pentru prima data cand bursa de la Bucuresti este suspendata din acest motiv.

„Bursa s-a oprit de la tranzactionare din cauza ca indicii au coborat sub nivelul prevazut de Codul Bursei. Potrivit acestuia, activitatea va fi suspendata cel putin 30 de minute”, a spus pentru DailyBusiness.ro Andrei Puscaragiu, broker Interdealer Capital Invest.

[quote=Petru Prunea, Broker Cluj]Este o deruta generala[/quote]
„Scaderile indicilor au fost determinate de vanzarea unor pachete mari de actiuni”, a mai spus el.

„Nu mai e ratiune. Toata lumea incerca sa vanda pentru ca nimeni nu mai stie daca ce ai azi mai valoreaza maine ceva”, a explicat un broker bursier, citat de NewsIn.

[quote=Rares Nilas, BT Securities]Panica genereaza decizii de vanzare indiferent de preturi[/quote]
Contactat de DailyBusiness.ro, Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, a spus, cu privire la situatia creata, ca este o „deruta generala”, o „contagiune amplificata”.

Pana la momentul opririi, BET-FI (indicele SIF-urilor) coborase cu peste 14%, dar s-a asteptat ca si BET sa ajunga la pierderi de 12%, pentru a fi oprita Bursa. Sedinta de tranzactionare a BVB poate fi suspendata in conditiile in care variatia indicelui BET, al celor mai lichide 10 actiuni, depaseste 12%

BRD si Petrom inregistrasera scaderi de 15%, ca si titlurile societatilor de investitii financiare (SIF). Tranzactiile au fost oprite conform Cod BVB Titlul III, art. 6.1.c si art. 7.

Scaderile au intervenit pe un context negativ la nivel european, unde bursele erau in cadere cu circa 5% in aceasta dimineata.

In aceasta dimineata au fost oprite tranzactiile si pe bursa de la Sibiu.

„Acum 4 ani a mai fost intrerupta sedinta de tranzactionare a Bursei de la Bucuresti pentru 30 de minute, o ora, dar din cauza unor modificari de acte legislative”, a adaugat Prunea.

UPDATE 12:09 – „Scaderile erau previzibile, dar nu la acest nivel”

„Scaderile erau previzibile in conditiile evolutiilor de pe pietele emergente, dar nu ma asteptam sa fie atat de mari incat sa se opreasca Bursa”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Gavrila, broker SSIF Romintrade.

Gavrila a mai spus ca in aceasta perioada, succesiv, „panica si entuziasmul ating cote maxime”.

„In urma cu 2-3 saptamani, aveam o Bursa fara ‘Ask’ (ordine de vanzare-n.r.), datorita entuziasmului din piata care a dus la cumparari masive, iar in prezent avem o Bursa fara ‘Bid’ (ordine de cumparare – n.r.)”, a spus el.

Brokerul Romintrade considera ca piata trebuie sa-si gaseasca un echilibru. O solutie in acest sens ar fi suspendarea limitei de tranzactionare, desi piata in prezent isi cauta echilibrul in jos. Renuntarea la limitele de tranzactionare ar putea fi un lucru foarte periculos pentru unii, care ar putea raporta pierderi foarte mari, potrivit lui Gavrila.

„Cel mai bine ar fi ca activitatea Bursei sa se reia astazi. In Rusia, de exemplu, Bursa a fost inchisa si pentru 2 zile”, a mai spus Gavrila.

El remarca faptul ca in timp ce la BVB, in cazul suspendarii sedintei de tranzactionare, riscul este zero, la Sibiu situatia este periculoasa din cauza riscului ca unele tranzactii sa nu fie decontate, caz in care se va apela la Casa de Compensare.

UPDATE 12:15 – Sedinta de urgenta

Consiliul Bursei se afla in sedinta exceptionala.

UPDATE 12:19 – Sibiul a reluat partial activitatea

„Reluarea sesiunii de tranzactionare s-a facut la ora 11.30, fiind precedata de o sesiune de pre-deschidere intre orele 11.25 -11.30 pentru contractele futures si options valutare, SIBGOLD si BUBOR”, a declarat Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.

El a precizat ca reluarea tranzactionarii contractelor futures si options avand active suport actiunile tranzactionate la BVB se va face concomitent cu reluarea tranzactionarii acestora la BVB.

Ca urmare a deciziei BVB de suspendare a tranzactionarii si sesiunea de tranzactionare a Bursei de la Sibiu a fost intrerupta la ora 11.13.

UPDATE 12:45 – „Lumea este manipulata”

„O solutie pentru echilibrarea pietei ar fi suspendarea pe intreaga zi a Bursei”, a declarat Dan Paul, vicepresedinte BVB.

Intrebat despre situatia fara precedent a Bursei de la Bucuresti, Dan Paul a spus ca, in general, „lumea este manipulata”.

El a aratat ca suspendarea sedintelor de tranzactionare se intampla si in alte tari. „Nu suntem noi primii care intampana o astfel de situatie”, a adaugat vicepresedintele BVB.

UPDATE 13:06 – Sedinta, suspendata pentru restul zilei?

Conducerea BVB recomanda mentinerea deciziei de intrerupere a tranzactionarii pentru restul zilei de azi, si reluarea incepand de joi.

Pentru ca masura de suspendare pentru intreaga zi sa fie aprobata, vor fi consultati si brokerii.

Conform unor surse citate de NewsIn, din randul brokerilor, una din masurile vizate ar fi chiar suspendarea pentru mai multe zile, „pentru ca panica sa se degaje”.

UPDATE 14:32 – Se reia joi

Stere Farmache, presedinte si director general al BVB, a anuntat la ora 14:30 ca tranzactionarile se vor relua joi. „Investitorii ar trebui sa arate prudenta, dar nu mai mult decat este necesar, avand in vedere ca datele fundamentale arata bine, iar pietele internationale par sa se calmeze”.

UPDATE 14:47 – „Noaptea e un sfetnic bun”: brokerii asteapta cresteri pentru maine

„Nu a fost o solutie fericita, dar singura potrivita”, a declarat Ioana Tanase, directorul general al casei de brokeraj EFG Securities, cu privire la suspendarea sedintei de tranzactionare a BVB.

„Daca se oprea doar pentru 2 ore, nimeni nu putea face nimic pentru a schimba semnificativ ecranul Bursei”, a spus directorul general al EFG Securities.

Intrebata cum ar putea evolua piata maine, Ioana Tanase estimeaza ca nu vor fi cresteri de 15%, dar ca ecranul Bursei va fi verde.

„Noaptea este un sfetnic bun. In plus, se mai asteapta masuri din partea bancilor centrale care ar putea redresa situatia economica atat pe plan international cat si pe plan local”, a mai spus Tanase.

Rares Nilas, seful casei de brokeraj BT Securities, a spus ca BVB ar putea deschide sedinta de joi pe verde, in conditiile in care moneda nationala incepe sa intareasca in raport cu euro si scaderii dobanzii de referinta la nivelul mai multor banci centrale.

Cu privire la situatia creata miercuri dimineata la BVB, Nilas a spus ca „panica genereaza decizii de vanzare indiferent de preturi”.

El considera ca pauza luata pana maine reprezinta un moment de respiro in vederea refacerii calculelor de catre investitori.

UPDATE 16:00 – Derivatele pe actiuni revin joi la tranzactionare la Sibex

Bursa din Sibiu va relua joi tranzactionarea derivatelor pe actiuni, simultan cu redeschiderea pietei la vedere a Bursei de Valori Bucuresti, in conformitate cu regulamentul bursei sibiene, potrivit comunicatului transmis joi.

Desi tranzactiile cu derivate pe actiuni au fost suspendate la Bursa din Sibiu, investitorii au putut incheia in continuare contracte cu derivate pe cursurile valutare, aur si dobanda BUBOR.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania.