- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tinta de pret la Transgaz a ajuns la cea mai inalta estimare din acest an: 286 lei / actiune

23 Jul, 10:24 • marius.balasoiu
Casa de brokeraj clujeana BT Securities a ajuns la o estimare a pretului tinta de 286 de lei / titlu pentru actiunile Transgaz, transportatorul de gaze naturale prin reteaua nationala, potrivit unui raport emis recent de societatea de brokeraj. Estimarea lasa loc de crestere a actiunilor Transgaz cu 28% in urmatoarele 12 luni, perioada tinta a estimarii, avand in vedere ca in prezent un titlu valoreaza 223 lei.
Tinta de pret la Transgaz a ajuns la cea mai inalta estimare din acest an: 286 lei / actiune

Nivelul estimat de 286 lei este cel mai inalt stabilit de analizele disponibile in acest an.

„Toti indicatorii de profitabilitate analizati au revenit pe crestere in 2009 fata de 2008, dupa ce au scazut in 2008 fata de 2007”, argumenteaza analistii Silviu Hentz, Florin Hica si Dan Rusu in raportul lor. Randamentele activelor si ale capitalurilor Transgaz „s-ar putea apropia si mai mult in acest an de valorile din 2007. Concluzionam ca rezultatele Transgaz au avut per ansamblu o evolutie sanatoasa, datorita confirmarii cresterii rezultatului din exploatare de catre evolutia fluxurilor de numerar din exploatare”, se mai arata in raport.
[img=763]Evolutia actiunii Transgaz in ultimul an[/img]
Transgaz este compania romaneasca desemnata sa participe la gazoductul paneuropean Nabucco, menit sa aduca in Europa si alte gaze naturale decat cele rusesti. Pe de alta parte, compania ar putea participa si la proiectul rusesc Blue Stream, cu care cel mai mare producator de gaze al lumii vrea sa mai ia din avantul Nabucco.

Analistii BT Securities au ajuns la estimarea lor in urma unei analize fundamentale a performantelor companiei si dupa ce au comparat indicatorii Transgaz cu cei ai altor 18 companii din acelasi domeniu din lumea intreaga si care au capitalizari (valori de piata stabilite la burse) similare. Cele 18 ( din Rusia, SUA, Brazilia, China, Australia, Lituania) au o capitalizare medie de 726 milioane dolari. La esantionul de 18 s-a ajuns dupa ce au fost eliminate extremele. La data emiterii raportului, capitalizarea Transgaz era de 795 milioane dolari. Pretul tinta a fost obtinut „calculand media ponderata a preturilor tinta obtinute in functie de fiecare indicator” la cele 18 companii. Astfel de preturi tinta se stabilesc de obicei pe termen de cel putin 12 luni si se trimit clientilor brokerilor ca un reper neangajant. Ele pot fi actualizate inainte de acest termen.

Unul dintre indicatorii cei mai folositi de analisti si investitori este PER, raportul dintre pretul de piata si profitul /actiune), care este de 7,67 la Transgaz, mult sub cel mediu al domeniului, de 17,56. Cu cat PER este mai mic, cu atat se considera ca actiunea este mai subevaluata de piata si deci are mai multe sanse de crestere.