- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tranzactiile cu actiunile FP ar putea depasi 3 mil. euro pe zi

21 Jan, 09:25 • Redactia DailyBusiness
Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) ar putea depasi 3 milioane de euro, medie zilnica, astfel ca lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va creste la peste 10 milioane de euro, iar operatiunile de marti, cand titlurile FP debuteaza la bursa, vor fi foarte mari, considera seful Consiliului de Administratie (CA) al BVB, Stere Farmache, citat de Mediafax..
Tranzactiile cu actiunile FP ar putea depasi 3 mil. euro pe zi

„Este greu de anticipat, s-au facut diverse estimari, unele au luat in calcul actiunile care s-au transferat la Depozitarul Central, altele care iau in calcul intregul free-float. Minim 3 milioane euro pe zi ar putea fi tranzactiile cu actiunile Fondului. In primele zile de tranzactionare vom vedea o lichiditate mai mare, dupa care cred ca Fondul se va situa pe un palier de lichiditate si de evolutie” a spus Farmache.

La randul sau, presedintele CA si directorul general al companiei de brokeraj Raiffeisen Capital Investment, Dana Mirela Ionescu, considera ca intr-un an lichiditatea BVB se va tripla, ca urmare a tranzactiilor cu actiunile FP.

„Problema importanta nu este ce se va intampla in prima zi, ci ce va fi cu Fondul peste un an. In prima zi valoarea tranzactiilor va iesi din tiparul unor sedinte obisnuite”, a declarat Adrian Tanase, director de investitii ING Investment Management.

Tanase considera ca pretul va fi „mai aproape de realitate” pe masura ce valoarea transferurilor va fi mai mare.

„In ceea ce ne priveste pe noi sunt bani pentru cumparare, dar totul depinde de valoarea din primele zile de tranzactionare, care poate fi departe de valoarea reala. Daca vom considera aceasta valoare prea mare nu vom intra si o sa asteptam ca lucrurile sa se aseze”, a spus el.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca pretul actiunilor nu va creste „prea curand” peste valoarea unitara a activului net (VUAN), de 1,11 lei, insa considera ca un nivel de 0,5 lei este atractiv pentru cumparare.

Caruntu a aratat ca numai din calcularea participatiilor FP la companiile listate rezulta un pret de 0,44 lei/actiune, iar la aceasta valoare trebuie adaugata valoarea titlurilor la companiile nelistate si banii de care dispune Fondul.

Analistul companiei cehe de brokeraj Wood&Company Ovidiu Fer a afirmat ca intrarea actiunilor FP la BVB trebuie urmata de noi listari ale companiilor din portofoliu, astfel incat discountul la care vor fi tranzactionate titlurile Fondului sa fie mai redus.

Wood&Company detine peste 4% din actiunile FP.

De altfel, compania ceha a listat la finalul anului anului 2009, pe bursa de la Viena, produse structurate cu activ suport pe actiunile Fondului. Aceste titluri vor ajunge la maturitate in luna noiembrie, iar posesorii ar putea sa le transforme in actiuni.

Dana Mirela Ionescu a afirmat ca in cadrul road-show-ului derulat in Europa pentru prezentarea Fondului investitorilor institutionali straini, acestia au fost interesati, insa doreau si informatii referitoare la donatia de 400 milioane lei pe care Romgaz a facut-o catre bugetul de stat.

„Exista si fonduri de investitii din Asia care sunt interesate, insa multi ne intrebau de donatia de la Romgaz. Speram ca pe viitor statul sa inteleaga impactul negativ pe care o astfel de decizie asupra increderii investitorilor. „, a spus ea.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).