CARIERE

Afaceri de familie: Cum arata CV-urile mostenitorilor care preiau marile companii locale

02 decembrie 2011, ora 00:07, autor(i): Roxana Sasu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
POZA.jpg
Ne place sau nu, la un moment dat vine si timpul sa predam stafeta. Desi vorbim de vremuri nu tocmai prielnice pentru mediul de business autohton, sefii marilor grupuri au incredere in copiii lor si se pregateasc sa cedeze titulatura de CEO. Afla ce anume ii recomanda pe tinerii de mai jos la sefia unor grupuri ca Astra, Tiriac Holding, Continental Hotels sau RTC.


Studii in strainatate, MBA-uri, stagii la companii de prestigiu, antreprenoriat, toate se regasesc in diverse combinatii in CV-urile celor care au preluat sau se pregatesc sa preia marile companii locale din mainile parintilor lor.

Alexander Adamescu
Alexander Adamescu
Alexander Adamescu (33)
este noul presedinte al Astra, dupa ce Radu Mustatea a parasit compania dupa 5 ani de mandat. Fiul omului de afaceri Dan Adamescu, proprietarul asiguratorului, a ocupat, anterior numirii, functia de vicepresedinte in Consiliul de Supraveghere al Astra.

Alexander a urmat liceul in Germania, dupa care a studiat filozofia la Paris, mergand ulterior pe studii postuniversitare in economie, statistica si matematica la universitati din Germania si Franta.In urma cu sase ani, el s-a mutat la New York, unde a lucrat ca cercetator la Universitatea din New York (NYU) si ca asociat al firmei de consultanta McKinsey.

In 2006 s-a intors in Romania pentru a se implica in afacerile familiei, primul pas concret in acest sens fiind numirea sa la conducerea Flamingo in 2009, in locul lui Dragos Simion.

La sfarsitul lui aprilie 2011, Alexander a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al companiei hoteliere Intercontinental Bucuresti (RCHI).

Ion Alexandru Tiriac
Ion Alexandru Tiriac
Ion Alexandru Tiriac (35)
, cel mai mare dintre copiii lui Ion Tiriac, reprezinta interesele tatalui sau si conduce afacerile familiei.

Intre 1994 si 1998, Tiriac Jr. a studiat economia si contabilitatea in Statele Unite, iar in urmatorii trei ani a facut un master in finante si management. Dupa terminarea studiilor, a primit o oferta de manager de portofoliu la Citibank SUA, insa a refuzat la sfatul lui Tiriac Sr., care l-a indemnat sa lucreze in Europa si sa se detaseze de mediul de afaceri american.

In 2001, Tiriac Jr. a venit in Romania si a lucrat in cadrul diviziei locale a Roland Berger, iar din 2005 a inceput sa se implice in afacerile familiei alaturi de tatal sau.

In prezent, el conduce business-ul tatalui sau, chiar daca cel din urma se mai implica din cand in cand.

Tiriac Holdings, cu aprox. 3.000 de angajati, grupeaza patru divizii: Tiriac Auto, Tiriac Imobiliare, Tiriac Air si Tiriac Leasing.

Pentru 2011, Ion Alexandru Tiriac spera la o revenire pe plus a businessului, cu o crestere de 5-6%. Anul trecut, din totalul businessului Tiriac Holdings, de aproximativ 1,4 miliarde de euro, 600-700 milioane de euro au fost generate de segmentul auto, reprezentat de cei patru importatori, Romcar (Ford), Hyundai Auto Romania, M Car Trading (Mitsubishi) si Premium Auto (Jaguar si Land Rover), alaturi de cele 65 de centre auto care formeaza reteaua TiriacAuto.

Recent, Ion Tiriac a decis sa desfiinteze functia de CEO din cadrul holdingului sau, delegand sarcinile catre doi directori operationali Iulian Voevod si Bogdan Lungu.

Ion Alexandru Tiriac este casatorit cu Ileana Lazariuc si are doi copii. El mai are o sora si un frate, Ioana si Karim, de 10, respectiv 13 ani.

Daniel Enache
Daniel Enache
Daniel Enache (30)
este de peste sapte ani membru in board-ul Continental Hotels. Baiatul lui Radu Enache, cel care detine participatia majoritara in lantul hotelier, a condus in 2007 negocierile cu fondul ceh de investitii PPF Investments, care la finalul discutiilor a preluat 28,14% din Conti Hotels Investments, companie care detine Continental Hotels.

Daniel Enache a studiat la Universitatea Luigi Bocconi din Milano, Italia, de unde a primit diploma in economie pentru arta, cultura si comunicare. Imediat dupa absolvire, in 2004, el s-a intors in tara, iar in martie acelasi an a intrat in board-ul companiei conduse de tatal sau.

Cu toate acestea, Daniel s-a orientat mai mult spre multimedia si antreprenoriatul in online. Astfel, in 2006 el a infiintat fondul Thousand Tiny Tigers pentru a investi in domeniul serviciilor online, reusind in aprilie 2007 sa creeze compania Digital Data Tech, care dezvolta aplicatii in zona de media.

Ulterior, in noiembrie 2009 el a devenit actionar minoritar (15%) la Bookblog, firma ce detine blogul de carte Bookblog.ro si unde actionar majoritar este Andrei Rosca.

De asemenea, in martie 2010, Daniel s-a implicat si in proiectul 2parale.ro. El impreuna cu Dorin Boerescu au devenit actionari majoritari, cu o participatie de 80%, la platforma independenta de marketing afiliat, fondata de Radu Spineanu.

Si investitiile nu s-a oprit aici. La inceputul anului 2011, Daniel Enache si Andrei Rosca de la Bookblog au infiintat agentia de social media Spada, care se ocupa cu promovarea pe bloguri si retele sociale.

Daniel este singurul copil al lui Radu Enache.

Alexandra Copos
Alexandra Copos
Alexandra Copos (28)
va deveni in aproximativ doi ani CEO-ul grupului Ana Holding, practic imediat dupa ce isi va incheia studiile in strainatate.

Fondat in 1990, Ana Holding a devenit unul dintre cele mai importante grupuri de afaceri romanesti, incluzand Ana Hotels, cofetariile si patiseriile Ana Pan, compania de transporturi Ana Trans International, Ana Yacht Club si Ana Aslan Health SPA din cadrul hotelului Europa.

Alexandra a absolvit in 2002 liceul Jean Monet din Bucuresti, dupa care s-a inscris la Facultatea de Finante din Cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

In acelasi an insa, ea s-a inscris si la universitatea americana Princeton din New Jersey, unde studiaza atat finantele, cat si politicile publice, datorita apetentei pentru administratia publica. In 2007, dupa ce a absovit, ea s-a alaturat timp de 2 ani companiei de consultanta McKinsey, unde a lucrat mai ales pe proiecte de sanatate publica.

Dupa McKinsey, Alexandra s-a angajat la o institutie publica din New York, unde a lucrat un an de zile ca director asociat pe probleme academice in cadrul unui departamente de educatie. Acolo a condus un program de dezvoltare pentru directorii de scoli din New York.

In prezent, fata lui George Copos urmeaza un dublu master la Harvard, in cadrul scoalii de administratie publica si guvern Kennedy School of Government, unde studiaza despre dezvoltare urbana si reforma in educatie.

Totodata, ea urmeaza si un MBA (Master in Business Administration) la Universitatea Kellogg din Chicago, unde studiaza afacerile in mediul privat.

Potrivit unor declaratii publicate in presa anul trecut, Alexandra tinde sa se implice mai mult in divizia cofetariilor, despre care crede ca ar trebui extinsa pe segmentele cheie sau chiar repozitionata pe un segment adresat persoanelor cu venituri mai mici. Ea considera ca divizia de hoteluri ar trebui integrata, propunand ca toate hotelurile grupului sa aiba acelasi spa, de exemplu.

Ioana Radu von Saucken (26), fiica cea mai mare a omului de afaceri Octavian Radu, a preluat in 2007 Ara Toys, companie din grupul RTC Holding, care se ocupa cu distributia de jucarii. Grupul este controlat de tatal Ioanei, Octavian Rusu.

Ioana si-a inceput studiile la Salem International College, o scoala-internat din Germania, unde a studiat intre 2000 si 2003. Ea a urmat aici programul International Baccalaureat, un program de doi ani ce ofera studentilor eligibilitate pentru admiterea la universitati din toata lumea.

Dupa liceu, ea a studiat administrarea afacerilor la Universitatea Bocconi din Milano, Italia, dupa care s-a mutat timp de patru luni inapoi Germania, la Munchen, cu intentia de a lucra in zona de consultanta.

Ulterior, Ioana a devenit proprietar si managing director al Ara Toys, cea mai slaba divizie a grupului RTC la acea vreme, in februarie 2007. De atunci si pana in 2011 ea a fost si consultant in cadrul grupului RTC.

Desi este eligibila la sefia RTC Holding, Ioana declara in urma cu doi ani ca nu are astfel de planuri pe termen scurt si ca fratele sau Octavian Radu Jr. ar putea fi un potential candidat pentru o asemenea pozitie.

Octavian Radu mai are inca patru copii, in afara de Ioana.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
G. Mihai a spus:
02/12/2011 10:55
Va fi interesant de vazut cum se vor descurca acesti "printi mostenitori" dupa ce parintii lor nu vor mai fi deloc in poza.
Vor avea acesti copii nascuti bogati, determinarea si commitment-ul necesare pentru a duce mai departe aceste imperii de familie?!
 
ion gh a spus:
03/12/2011 08:13
Iata ca avem viitor si fara Basisti Popovisti si alti oameni de afaceri asa zisi .Felicitari lor si parintilor lor.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 03:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter