- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

FMI si \”momentul adevarului\”: Guvernul va fi nevoit sa taie in carne vie

31 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Expertii Fondului Monetar International vor da peste cap estimarile cu iz electoral ale guvernului Boc, urmand sa ceara autoritatilor sa reduca la minim cheltuielile publice, in contextul in care realitatea este mult mai grava decat cea "zugravita" la televizor, estimeaza analistii.
FMI si \momentul adevarului\: Guvernul va fi nevoit sa taie in carne vie

Romania va primi a doua transa, de 1,9 mld.euro, din imprumutul de la FMI, insa va trebui sa isi reduca semnificativ cheltuielile bugetare, declara, miercuri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. In aceeasi zi, premierul Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anuntau, la finalul unei sedinte de guvern, ca „ne-am respectat angajamentele si ca negocierile cu FMI vor viza, in principal, cresterea deficitului bugetar, pentru a permite cheltuirea mai multor bani pentru investitii”.

La numai o zi distanta, optimismul autoritatilor romane s-a taiat brusc, spun analistii, dovada declaratia ministrului Finantelor Gheorghe Pogea, care a anuntat, in premiera, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, aproape dublu fata de cea trecuta in acordul cu FMI, de 4%.

De vina ar fi climatul economic extern, care influenteaza evolutia economiei romanesti.

Si tot joi, presedintele Traian Basescu anunta ca guvernul ar putea trimite in somaj 20% din angajatii de la stat, in contextul in care aparatul de stat este „mult supradimensionat”, foarte multi angajati fiind inutili, ceea ce poate afecta resursele din bugetul de stat.

Consultantul economic Bogdan Baltazar spune ca se asteapta ca FMI sa oblige guvernul sa taie in carne vie.

[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Aceste declaratii vin sa confirme o realitate pe care noi o stim de mult, insa politicienii incercau sa ne-o ascunda. Cu FMI nu va fi de joaca, guvernul nu va putea ascunde gunoiul sub pres[/quote]
Expertul economic spune ca este evident faptul ca datele prezentate de ministrul Pogea, privind deficitul de 2,7% din produsul intern brut – 14,35 de miliarde lei, este de fapt mult mai mare, iar tinta de deficit stabilita cu FMI, de 14,5 miliarde lei a fost de mult depasita.

„Sunt multe cheltuieli amanate, s-a recurs la o gramada de artificii financiare, pentru a scoate aceasta suma. Cred insa ca expertii FMI stiau de mult ce face guvernul Boc„, a explicat Baltazar. O dovada o reprezinta si declaratia facuta miercuri de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care spunea ca, in primul rand, expertii FMI vor evalua cheltuielile si platile neonorate de stat in aceasta perioada, pentru a vedea daca deficitul de 2,7% este real.

Analistii economici spun ca este de asteptat ca guvernul sa fie obligat ca din august sa taie cheltuielile din sectorul bugetar cu cel putin 10%, iar acest lucru va insemna in mod clar disponibilizari de personal si reduceri de salarii.

„In conditiile in care, in primul semestru, cheltuielile de personal au crescut in sistemul bugetar cu 15%, ce justificare poti sa ai?”, spune analistul economic Cristian Dinulescu.

[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Vor trebui sa ia acum masurile pe care le pregatisera pentru dupa alegeri, in speranta ca nu le vor afecta performantele electorale[/quote]
Interesant, in context, este faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat, tot joi, ca nu a luat inca o decizie privind o eventuala candidatura la presedentie si asta dupa ce, anterior, isi legase prezenta in cursa electorala de modul in care va rezolva problemele cu criza.

Ce vor, de fapt, expertii FMI?

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea a enuntat in mod clar ce vrea guvernul de la FMI – in principal un deficit bugetar „cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie datorita crizei”, in conditiile in care „nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% ( la nivelul lunii iunie – n.r.) fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special”.

Executivul mai vrea acordul FMI pentru neimpozitarea profitului reinvestit si majorarea plafoanelor pentru investitii, mai ales in infrastructura, si a celui de garantii guvernamentale, in conditiile in care acesta a fost negociat la 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro) iar trei sferturi din suma s-ar duce numai pe controversatul program „Prima Casa”.

La randul lor, ce vor expertii FMI? In primul rand, Romania sa isi respecte promisiunile, adica sa reduca cheltuielile, sa reformeze aparatul bugetar si sistemul de pensii, sa tina in frau inflatia si sa creasca gradul de colectare a impozitelor si taxelor, unde stam destul de prost, comparativ cu celelalte state europene. Apoi, sa aprobe in Parlament un set de masuri fiscale, cu impact de 1,1% din PIB-ul Romaniei.

„Executivul a majorat unele accize si a introdus impozitul minim, insa efectele sunt destul de reduse. Pe de alta parte, guvernul mai are o problema. A imprumutat intr-o veselie de la banci, pentru a-si acoperi deficitul, desi FMI a cerut ferm sa nu creasca arieratele”, explica consultantul Bogdan Baltazar.

Analistii economici spun ca, in conditiile actuale, nu este exclus ca negocierile din aceste zile sa aduca si o serie de surprize, printre care si majorarea taxelor.

„TVA-ul ar putea urca, de la 1 ianuarie 2010, cu 2-3 puncte procentuale, iar cota unica de impozitare de la 16 la 18%”, estima, recent, Marius Stancescu, presedintele firmei de consultanta Riff Holding, citand surse din cadrul executivului.

Expertii in fiscalitate spun ca aceasta varianta ar putea fi luata in calcul, chiar daca ministrul Pogea afirma ca nu s-a discutat si nu se pune problema in acest moment de majorarea taxelor. Analistii aduc insa in sprijinul estimarilor lor cazul Ungariei, tara care are de asemenea un acord de imprumut cu FMI, si care a fost nevoita sa creasca taxa pe valoare adaugata cu trei puncte procentuale la 23% si impozitul pe profit, de la 16% la 19%. In mai, FMI i-a permis Ungariei sa aduca deficitul public la 3,9% din PIB, de la 2,9%, dupa ce evolutia economica din prima parte a anului s-a dovedit mai rea decat se anticipase.

„Suntem la inceputul discutiilor si evaluam programul macroeconomic. In discutiile de azi (joi n.r.) am avut in vedere modul in care s-a inrautatit situatia economica si efectul asupra bugetului”, declara seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, joi, la finalul primei runde de negocieri cu expertii din MF si BNR.

[quote=Jeffrey Franks, seful misiunii FMI]Suntem dispusi sa fim flexibili, deoarece situatia economica s-a inrautatit[/quote]
Pe de alta parte, el a precizat ca nu poate vorbi despre noi tinte fixate guvernului roman si ca „nu putem avansa cifre exacte momentan„.

Expertii FMI au avut, deja, doua intalniri cu autoritatile romane. In zilele urmatoare, timp de doua saptamani, se vor intalni reprezentantii guvernului, cu cei ai mediului de afaceri, cu sindicatele, iar in jurul datei de 10 august, isi vor prezenta concluziile.

Raportul va fi analizat apoi in boardul FMI, la Washington, iar in septembrie, daca FMI va decide ca Romania s-a tinut de promisiuni, va elibera a doua transa din imprumut, de 1,9 miliarde de euro.

Banii vor merge la Banca Nationala, ca si cei 5 miliarde primiti in prima transa.

In total, Romania poate imprumuta de la FMI 12,95 de miliarde de euro.