- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mai mult de jumatate din cheltuielile romanilor se duc pe alimente, electricitate, gaz, combustibili

20 May, 16:57 • Redactia DailyBusiness
Romanii aloca mai mult de jumatate din cheltuielile lunare pentru alimente, electricitate, facturi la gaz si alti combustibili, avand, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit, prezentata la Astana intr-o conferinta cu ocazia reuniunii anuale a BERD.
Mai mult de jumatate din cheltuielile romanilor se duc pe alimente, electricitate, gaz, combustibili

Cu o pondere a acestor plati de 54% din totalul cheltuielilor lunare, Romania este urmata de Lituania,(40%), Bulgaria (39%) si Slovacia (37%), relateaza Mediafax.

Ponderea detinuta de alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul cheltuielilor se situeaza la 34% in Letonia si Polonia si la 32% in Croatia, Ungaria si Turcia.

La polul opus al clasamentului privind ponderea cheltuielilor cu alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul consumului se situeaza Marea Britanie (12%), Danemarca (15%) si (Austria 16%).
Totusi, Romania este surclasata de Slovacia in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor pentru electricitate, gaz, combustibili in total consum si se situeaza aproximativ la acelasi nivel cu Ungaria si Cehia.

„Preturile mai mari la energie si alimente ar putea influenta negativ inclinatia gospodariilor de a cumpara si ar putea afecta serios persoanele cu venituri reduse”, potrivit UniCredit.

Pe de alta parte, romanii conduc si topul privind cele mai numeroase locuinte cu probleme, prost iluminate sau fara dotari elementare (toaleta, dus, baie), aproximativ 43% din populatie confruntandu-se cu astfel de situatii.

Ponderea este de aproape trei ori mai mare decat in media din Europa Centrala si de Est si de circa 15 ori peste media din zona euro.

Alte state din Europa Centrala si de Est unde ponderea populatiei care se confrunta cu locuinte cu probleme este de peste 10% sunt Letonia (21%), Bulgaria (20%), Lituania (19%) si Estonia (13%).

UniCredit noteaza ca evolutia conditiilor financiare ale gospodariilor la inceputul anului 2011 pare incurajatoare, dar intampina din ce in ce mai multe provocari, cum ar fi cresterea recenta a preturilor la alimente si energie, programele de austeritate care ar putea fi implementate, desi o mare parte din ajustari au fost deja realizate, si initiativele privind politica legata de sistemele de pensii.