- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi explică care sunt principalele schimbări privind noua Lege a pensiilor. Veniturile a peste 3 milioane de pensionari ar urma să crească

19 Feb, 19:48 • Fundeanu Madalina
Noua lege a pensiilor se va aplica începând cu 1 septembrie. Marius Budăi a explicat care sunt principalele schimbări.
Marius Budăi explică care sunt principalele schimbări privind noua Lege a pensiilor. Veniturile a peste 3 milioane de pensionari ar urma să crească

Noua lege a pensiilor se va aplica începând cu 1 septembrie. Tot atunci, veniturile a peste 3 milioane de români ar urma să crească, după ce vor fi recalculate. Noutatea constă în faptul că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației, conform Antena 3 CNN.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.

„În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.

La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația.

Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a spus Marius Budăi.

Normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor au fost publicate

Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii. Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.

Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.

O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile și pentru a ancora mai bine legea pe principiul contributivității.

Noua Lege presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024. În cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

În anul 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8% și va fi de 2.032 lei.

Citește și: Marius Budăi anunță când ar urma să fie implementat salariul minim european în România. „Să nu câștige nimeni sub 500 de euro net”

pensii
pensii

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior, la fel cu era prevăzut și în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos).

Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană, menită să asigure o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice. (De precizat, însă, este că pentru aceste persoane nu va mai avea loc o indexare a pensiilor, în următorii ani, până când vor ajunge la nivelul pensiei calculat în baza noii legi)

Încă o noutate este că cei care vor vrea să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Tot pentru a încuraja principiul contributivității, noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Iar stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. Suplimentar, sunt luați în calcul și copiii adoptați.

Cu toate acestea, noua lege amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților la 65 de ani.

Totuși, legea elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare: în prezent sunt 10 funcții, iar după revizuire au rămas doar 4 funcții. S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, a dresorilor de animale.

Vezi și: Veste bună pentru pensionari! Ce pensii care vor fi majorate cu minim 1500 de lei după recalcularea din toamnă