- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Norii negri ai inflatiei ameninta Romania. Ce preturi ar putea creste in viitorul apropiat

15 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Inflatia a scazut in ianuarie la 6,9%, iar lunile urmatoare ar putea aduce o crestere puternica a preturilor, pe fondul scumpirii materiilor prime, de la cereale la petrol si tarife administrate, avertizeaza analistii economici citati de DailyBusiness.ro.
Norii negri ai inflatiei ameninta Romania. Ce preturi ar putea creste in viitorul apropiat

„Ne asteptam ca urmatoarele luni sa aduca o crestere a inflatiei peste 7%, pe fondul riscurilor majore din zona alimentara, sectorul petrolier si cel al preturilor administrate”, a declarat, luni, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, comentand datele statistice privind inflatia in luna ianuarie, prezentate de Institutul National de Statistica (INS).

„Daca ne uitam la inflatia Core 3, vedem in fapt o crestere a inflatiei de baza in ianuarie de la 4,1% la 4,3%, ce subliniaza ca am putea inregistra in continuare cresteri, cel putin pana in iunie, atunci cand se va estompa efectul de baza al majorarii TVA”, afirma analistul.

Cu alte cuvinte, inflatia ar putea atinge nivelul de 7,9% inregistrat anul trecut si chiar pana la 8,5% sau chiar mai mult, avand in vedere presiunile existente la nivel international si faptul ca in trecut, costurile locale si cele internationale au avut evolutii corelate. Explicatiile detaliate apar intr-o analiza ING, prezentata recent de DailyBusiness.ro.

La randul sau, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank, afirma ca inflatia va creste in urmatoarele luni, insa crede ca nu va mai atinge nivelul inregistrat anul trecut, de 7,9%.

„Inflatia nu va scadea, probabil, sub 7% pana in iulie. Atunci am putea asista la o scadere, pe fondul intrarii in piata a primelor produse agricole de sezon”, a declarat aceasta. La fel ca si economistul de la ING, Hancila crede ca evolutia va depinde in mare masura de ce se intampla pe plan extern.

Intr-o situatie ipotetica, ce nu ia in calcul evolutiile externe, inflatia ar urma sa scada in a doua parte a anului spre 4-5%, in limitele prognozei Bancii Nationale a Romaniei (BNR), au mai spus analistii.

Alimentele, energia si carburantii, in topul scumpirilor

Potrivit expertilor, produsele care risca sa se scumpeasca anul acesta cel mai mult sunt alimentele, energia electrica, gazele si carburantii. In prim-plan se afla alimentele, analistii romani si straini fiind convinsi ca avem de-a face cu o criza reala, nu cu una speculativa, ca in 2007-2008, atunci cand preturile au explodat, ca apoi sa isi revina pe fondul scaderii cererii.

„Cred ca preturile marfurilor vor continua sa creasca”, a declarat, zilele trecute, Gerard Lyons, economistul sef al bancii Standard Chartered, intr-o analiza AFP.

„Este interesant ca si marfurile care nu se tranzactioneaza intens se scumpesc. Asta ne arata ca trendul este bazat pe fundamente si nu pe specula„, a explicat expertul.

Organizatia pentru Hrana si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a anuntat ca preturile alimentelor au atins in ianuarie noi maxime record. Cum Romania importa aproape 70% din mancare, asta va insemna ca vom resimti direct orice majorare de preturi.

„Dincolo de preturile alimentelor, riscurile lui 2011 vin din zona preturilor administrate (gaze, energie, medicamente etc- n.r.)”, a afirmat Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank.

Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns deja la un acord privind majorarea tarifelor in urmatorii 4-5 ani. Chiar daca liberalizarea preturilor va fi aplicata treptat, in primul rand agentilor economici, toate majorarile se vor regasi in preturile din economie.

Expertii in energie, chestionati de DailyBusiness.ro, au avertizat, de altfel, ca liberalizarea preturilor la gaze naturale si energie, in momentul de fata, fara un mecanism de control al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ar putea duce la majorari de preturi semnificative, in contextul in care legislatia nu prevede mecanisme anti-speculative.

Singura dilema este legata, astfel, doar de cuantumul scumpirilor in 2011. La gaze, compania distribuitoare E-On, spre exemplu, cere o crestere de preturi de 30%.

„Cresterea preturilor administrate va avea un efect puternic in nivelul inflatiei”, a declarat analistul Cristian Dinulescu. „Daca se scumpeste energia electrica si gazele chiar si numai pentru firme, vom vedea, probabil, un val mai puternic de scumpiri decat cel declansat de majorarea TVA”, a mai spus economistul. Iar daca si pretul carburantilor, pe fondul scumpirii petrolului, va creste, atunci inflatia o va lua razna, crede el.

„Pretul carburantilor va depinde de evolutia cotatiei petrolului, dincolo de nivelul accizelor. Daca titeiul va continua sa se scumpeasca, asa cum se intampla in prezent, ne putem astepta la noi cresteri de preturi”, a declarat Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit.

Analistii X-Trade Brokers Romania considera ca petrolul ar putea continua sa mareasca pretul carburantilor, inclusiv in Romania, pana cand o decizie efectiva de majorare a ratei de dobanda din partea bancii centrale chineze va taia abrupt elanul speculatorilor, ducand la o corectie mai severa a preturilor. Lucru care este putin probabil avand in vedere planurile guvernului de la Beijing de a-si stimula exporturile.

Cat de mare este pericolul unor noi scumpiri?

„Vine valul de inflatie”, afirma, convins, analistul Cristian Sima. O spune, de altfel, inca de anul trecut cand, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, omul de afaceri a explicat ca valul de inflatie este generat cu buna stiinta de statele care vor sa isi ieftineasca datoriile.

„Se apropie scadentele pentru datoriile mai multor state, iar statele vor fi nevoite sa tipareasca moneda pentru a plati. Aceasta se tranforma imediat in inflatie”, a explicat Sima.

„Primele semnale le avem deja. S-au scumpit produsele alimentare, petrolul, materiile prime in general. Ce facem noi? In lipsa de idei, strangem cureaua, tinem cu dintii de leu, insa in loc de stabilitate s-ar putea sa ne trezim ca vom importa inflatie si vom ajunge rapid la fundul sacului”, a mai spus acesta.

Analistii citati de AFP au declarat, de altfel, ca majorarea preturilor la alimente si petrol nu este un fenomen tempora, deoarece nu are o natura speculativa, iar guvernele si populatia ar trebui sa se pregateasca de inrautatirea situatiei.

„Cererea tot mai mare din tarile emergente, unde populatia mananca mai mult si mai bine, alaturi de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifesta tot mai des si de dobanzile scazute creeaza o ‘furtuna perfecta’, care propulseaza preturile la marfuri, agricole si industriale, la noi maxime”, se precizeaza in analiza AFP.

Inzona euro, inflatia a crescut in ianuarie la 2,4%, fapt care a determinat Banca Centala Europeana (BCE) sa anunte ca ia in calcul majorarea dobanzii de politica monetara.

„BCE este sigura ca actuala inflatie ridicata este temporara, legata de pretul unor materii prime. Speram ca va incepe din nou sa scada spre sfarsitul anului”, a declarat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in Consiliul BCE. „Dar, daca nu se va intampla asta, vom fi nevoiti sa crestem dobanda. Nu putem permite ca inflatia sa scape de sub control. Pierderea credibilitatii in privinta ancorarii inflatiei are consecinte negative foarte serioase”, a conchis oficialul bancii.