- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pe urmele incoruptibililor. Ce sanse are Guvernul sa gaseasca manageri privati dispusi sa lupte cu”caracatita” din sectorul de stat

27 Jul, 00:07 • razvan.codorean
Pana in luna decembrie vom avea primii manageri privati pentru companiile de stat. Acestia vor avea sarcina dificila de a aduce pe profit firmele vazute drept gaurile negre ale economiei, de la Termoelectrica la Compania Nationala a Huilei sau Minvest Deva. Expertii spun ca Guvernul are mici sanse sa gaseasca manageri de calitate dispusi sa intre in lupta cu coruptia organizata din sectorul de stat.
Pe urmele incoruptibililor. Ce sanse are Guvernul sa gaseasca manageri privati dispusi sa lupte cu”caracatita” din sectorul de stat

”Am discutat posibilitatea de adoptare a managementului privat pentru 15 companii, pentru inceput, dar am fi prea optimisti sa credem ca vom reusi implementarea in cazul tuturor pana la finalul anului. (..) 2-3 companii vor fi rezolvate”, a declarat, marti, ministerul Economiei, Ion Ariton, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Printre companiile unde se vor angaja manageri privati s-ar putea afla Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Romgaz, Transgaz, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Minvest Deva, Compania Nationala a Uranului, Romarm si IAR Brasov.

”Sunt convins ca un management privat la unele companii aflate in subordinea noastra va aduce rezultate economice si mai bune si va da incredere investitorilor interesati in proiectele majore pe care le are in vedere Romania in urmatoarea perioada”, a declarat Ariton.

La prima vedere, intentiile autoritatilor sunt salutare. Decat sa incerci sa privatizezi pe bani putini niste firme subevaluate, mai bine incerci sa le revitalizezi, sa le cresti valoarea. Iar peste cativa ani, cand vom iesi cu adevarat din criza, sa le privatizam partial sau total.

Angajarea managerilor privati a fost sugerata, de altfel, si de expertii Bancii Mondiale. In urma evaluarii „Functional Review” efectuata de Banca Mondiala la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, specialistii BM au recomandat implementarea masurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate in subordinea ministerului.

[b]Ce cred head-hunterii despre ideea autoritatilor[/b]

Managerii ar urma sa fie racolati de o firma de head-hunting. Specialistii din domeniu sunt insa destul de rezervati in a aprecia succesul misiunii.

Laura Guguta, fost proprietar al unei companiei de head-hunting, a declarat, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/au-managerii-din-mediul-privat-motive-sa-se-mute-la-stat-62928/]pentru DailyBusiness.ro[/url], ca sunt sanse foarte mici ca adevaratii manageri care fac performanta in privat sa mearga la stat.
” Daca vor merge, o vor face din considerente politice si nu de business, in conditiile in care puterea si salariul ar putea fi mai mici decat in sectorul privat”, a precizat expertul.

Nici Madalina Uceanu, senior HR adviser la Career Adviser, nu crede ca ideea autoritatilor va avea mari sanse de reusita, atata timp cat managerii nu vor putea veni cu o echipa proprie de experti.

Potrivit consultantului Cristian Dinulescu, Guvernul a vazut prea multe filme cu eroi. ”Guvernul ar vrea, daca se poate, sa gaseasca niste manageri de tip spartani, care sa lucreze, daca se poate, pe sume infime sau pro-bono. Nu stim, pentru moment, nimic despre conditiile contractuale, insa nu ma astept sa vedem un pachet competitiv”, a declarat acesta.

Adrian Baicusi este unul dintre managerii privati care au ales sa lucreze la stat. A plecat de la Siemens, pentru a lucra la Transelectrica, unde a ocupat functia de director general. El spune ca Romania nu e pregatita pentru numirea de manageri privati la companiile de stat, din cauza intereselor si presiunilor politice si sindicale.

Adrian Baicusi a explicat si ce l-a determinat sa sparga tiparele si sa plece de la o multinationala pentru a lucra la stat. „A fost o provocare, o culme a carierei mele. In afara de mandrie, un ego personal, nu exista niciun avantaj”, a spus Baicusi.

[b]Privatizarea, cea mai buna solutie?[/b]

Analistii economici afirma ca, decat sa incerce varianta cu managerii privati, statul ar trebui mai bine sa scoata la vanzare firmele la care este actionar.

„Niciun program de restructurare nu a functionat pana acum. Autoritatile n-au facut altceva decat sa schimbe forma de organizare, sa modifice pe ici pe colo, insa nu in punctele esentiale”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/manageri-privati-la-firmele-de-stat-le-curata-sau-le-capuseaza-mai-rau-60979/]a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru DailyBusiness.ro[/url]

„Daca n-am reusit de 20 de ani de zile sa le scoatem la liman, sa le curatam de firmele capusa, credeti ca deodata se vor gasi niste manageri incoruptibili care s-o faca?”, se intreaba, la randul sau, consultantul economic Doru Lionachescu.

In opinia acestuia, statul a dovedit in toti acesti ani, indiferent de cine a fost la putere, ca nu este capabil sa treaca peste interese si sa administreze companiile de stat pe criterii pur economice.

Nici Sebastian Vladescu, fostul ministru al Economiei, nu crede in solutia managementului privat la companiile de stat.

„Am dovedit ca nu avem capacitatea interna de le administra rational si eficient. Prea mult politic, prea multa incompetenta, prea multa dorinta de a le fi bine unora”, a afirmat fostul ministru de Finante, in prezent om de afaceri.

Potrivit analistilor, chiar daca va aduce manageri privati la firmele de stat, Guvernul nu va rezolva marea problema – retehnologizarea acestora.

„Statul n-are bani de investitii, managerii privati pot, cel mult, sa taie contractele neperformante si sa propuna linii de finantare. Decat sa indatoram si mai mult statul, mai bine le vindem investitorilor interesati, bineinteles cu o serie de conditii ca sa nu ne mai trezim ca in cazul Petrom”, afirma Lionachescu.

Sebastian Vladescu spune ca desi la prima vedere contractul cu Petrom pare defavorabil, investitiile facute de austrieci au ajutat economia in acesti ani.

„Putem vorbi de cat de prost a fost contractul cu Petrom, insa ce investitii a facut OMV dupa privatizare reprezinta un lucru remarcabil. La fel putem vorbi de banii pe care Erste i-a adus la BCR. Statul n-ar fi putut aloca niciodata acesti bani”, a declarat fostul ministru de Finante.