- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Semnele iesirii din criza? Marile companii internationale revin pe profit

01 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Marea majoritate a companiilor internationale au revenit pe profit in ultimele trei luni ale anului trecut, alimentand astfel sperantele ca economia mondiala incepe sa se dezghete. La noi, primele semnale, spun specialistii, se vor vedea abia la primavara.
Semnele iesirii din criza? Marile companii internationale revin pe profit

Cateva zeci de mari companii internationale din toate domeniile de activitate si-au prezentat recent rezultatele financiare pe anul 2009. Nota generala este una pozitiva. De la sectorul bancar, la IT&C si HoReCa, rezultatele financiare sunt, in unele cazuri, cu adevarat spectaculoase.

In domeniul bancar, de exemplu, patru dintre cele mai mari sase banci din Statele Unite au raportat rezultate bune in ultimul trimestru din 2009. Cel mai mare profit, de 5 miliarde de dolari, a fost anuntat de Goldman Sachs, performanta datorandu-se in principal castigurilor din tranzactionare si reducerii compensatiilor pentru angajati.

Morgan Stanley a anuntat un profit de 400 milioane de dolari, dupa pierderile de 10 miliarde de dolari din ultimul trimestru al lui 2008. JP Morgan Chase a adunat un castig net de 3,3 miliarde dolari, iar Wells Fargo de 2,8 miliarde dolari.

Rezultatele, au declarat analistii, ar fi fost si mai bune daca bancile nu ar fi fost fortate sa inapoieze banii primiti de la stat in contul ajutoarelor pentru salvarea sistemului bancar. De altfel, din cauza sumelor uriase pe care a trebuit sa le inapoieze statului, Citigroup nu a reusit sa iasa inca la liman, anuntand pierderi de 7,6 miliarde dolari, in timp ce Bank of America a inregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari.

IT&C-ul pare sa isi revina cel mai repede

Dincolo de semnalele incurajatoare din sectorul bancar, alte domenii au marcat cresteri cu adevarat spectaculoase. Iar industria IT&C s-a situat in pole-position.

Microsoft a raportat un profit trimestrial mai mare cu 60%, de 6,7 miliarde de dolari, pe fondul lansarii Windows 7.

Apple a inregistrat un profit in crestere cu 50% in primul trimestru fiscal, finalizat pe 26 decembrie 2009, pana la 3,38 mld. dolari. La randul sau, Xerox, liderul pietei imprimantelor digitale, a afisat un profit trimestrial peste asteptari in al patrulea trimestru, de 180 milioane dolari, fata de 1 milion de dolari in urma cu un an.

Advanced Micro Devices (AMD) a inregistrat un profit net de 1,18 miliarde de dolari, dupa 13 trimestre in care a raportat pierderi.

La fel, AT&T, principalul operator de telecomunicatii din Statele Unite, a afisat un profit de 3 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea din 2009, in crestere cu 26% comparativ cu perioada similara din 2008, datorita cresterii numarului utilizatorilor de telefonie mobila.

Kodak a revenit pe profit, la nivel global, ca urmare a taierii costurilor, dupa pierderile de 918 mil. dolari din T4 2008. Toshiba a avut profit operational de 10,22 miliarde yeni (77,16 mil. euro), dupa o pierdere de 157,68 miliarde yeni (1,24 mld. euro) in ultimele trei luni ale anului 2008.

Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile din lume, a inregistrat in trimestrul 4 din 2009 un profit in crestere cu 53% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 882 mil. euro, datorita vanzarilor in crestere pe segmentul smartphone-urilor.

Motorola a afisat un profit net de 142 milioane dolari, dupa pierderile de 3,66 miliarde dolari cu un an in urma, iar Siemens a inregistrat in primul trimestru fiscal, octombrie-decembrie 2009, o crestere a profitului de 23%, pana la 1,48 mld. euro, pe fondul reducerii costurilor, peste estimarile analistilor.

Samsung a revenit pe profit in perioada octombrie-decembrie 2009, dupa ce in acelasi interval din 2008 a avut o pierdere de 14 mil. dolari. Sandisk a inregistrat in 2009 un profit net de 415 milioane dolari, comparativ cu pierderea de 1,98 miliarde dolari afisata in anul anterior.

Si principalii jucatori de pe Internet, precum Yahoo, eBay, Google sau Amazon, au raportat castiguri in crestere.

Astfel, in ultimul trimestru din 2009, Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a afisat un profit de 384 milioane dolari, dupa ce vanzarile au crescut cu 42%, pana la 9,52 miliarde dolari. Yahoo a revenit pe profit (253 mil. dolari), dupa pierderile de 303 mil. dolari din T4 2008.

Google a inregistrat o crestere de 17% a veniturilor in perioada octombrie-decembrie 2009, fata de perioada similara a anului precedent, pe fondul cresterii castigurilor din publicitate, scrie presa internationala.

Iar estimarile jucatorilor din industrie sunt extrem de optimiste. Spre exemplu, Amazon.com a anuntat ca asteapta vanzari cu 43% mai mari pentru primul trimestru din 2010 comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Canon, cel mai mare producator de aparate foto din lume, estimeaza o crestere a profitului de 52% in acest an, pana la 2,24 miliarde dolari, pe fondul cresterii cererii de camere foto si imprimate odata cu iesirea din recesiune.

La fel, eBay, detinatoarea celui mai mare portal de licitatii din lume, si-a revizuit in crestere estimarile pentru 2010, de la 8,8 miliarde la 9,1 miliarde dolari, dupa ce in trimestrul al patrulea din 2009, veniturile s-au apreciat cu 16%.

Ford, McDonald’s, Starbucks, sau cum sa faci profit din criza

Printre firmele care au trecut cu bine de criza se afla gigantul auto Ford, una dintre putinele mari companii americane care nu a avut nevoie de ajutorul statului pentru a iesi din recesiune. Reformele dure lansate de Ford s-au dovedit eficiente, dovada ca gigantul auto a incheiat anul 2009 cu un profit de 2,7 miliarde de dolari, dupa pierderile de 14,7 miliarde din 2008.

Si Hyundai Motor, cel mai mare constructor auto din Coreea de Sud, a terminat anul pe profit, inregistrand un plus de 822 milioane dolari, de aproape patru ori mai mare decat cel obtinut in 2008.

La randul sau, gigantul auto german Porsche a anuntat rezultate pozitive in primul trimestru fiscal (august-octombrie 2009). Pe fondul lansarii modelului Panamera in patru usi, a carui dezvoltare a costat 1 miliard de euro, compania a marcat o crestere de vanzari de 25%.

Un exemplu aparte de afacere imuna la criza s-a dovedit a fi business-ul Mc Donald’s, cel mai mare lant de restaurante din lume, care a raportat, pentru trimestrul al patrulea din 2009, un profit net de 1,22 miliarde dolari, fata de 985,3 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel estimarile analistilor.

Pe plus s-a situat si gigantul lant de cafenele Starbucks, care a inregistrat o crestere a profitului net trimestrial, finalizat in decembrie, de aproape patru ori, fata de perioada similara din 2008, pana la 241 mil. dolari.

Rezultate pozitive au marcat si gigantii Colgate-Palmolive si Procter&Gamble, principalii jucatori din piata bunurilor de consum. Colgate-Palmolive a inregistrat un profit in crestere in cel de-al patrulea trimestru, pana la 631 de milioane de dolari, pe fondul avansului vanzarilor si cresterii preturilor. Procter & Gamble a afisat un castig de 4,6 miliarde de dolari, in al doilea trimestru fiscal.

In domeniul transporturilor, dintre companiile ce si-au anuntat pana acum rezultatele financiare, s-a remarcat Continental Airlines, a cincea linie aeriana din lume, care a inregistrat in al patrulea trimestru din 2009 un profit net peste asteptari, de 85 milioane de dolari.

easyJet a inregistrat in primul trimestru fiscal, finalizat in decembrie, o crestere de 11% a veniturilor, fata de perioada similara a anului precedent, pana la 984 mil. dolari, iar CEO-ul companiei, Andy Harrison, a estimat o imbunatatire a castigului, pentru intreg anul financiar, finalizat pe 30 septembrie.

La fel, Royal Caribbean Cruises, unul din cei mai importanti operatori de croaziere din lume, a inregistrat o crestere de 120% a profitului net in ultimul trimestrul al anului trecut, pana la 3,4 milioane dolari.

Bineinteles, nu toate companiile au trecut pe plus in ultimele trei luni din 2009. Ericsson AB, General Electric sau Toyota, s-au situat pe lista firmelor care resimt inca din plin efectele crizei economice globale.

Toyota Motor a pierdut primul loc in topul constructorilor la nivel mondial in 2009, si a anuntat vanzari in scadere cu 13% in 2009, comparativ cu rezultatele inregistrate in 2008. Harley-Davidson, cel mai mare producator de motociclete din Statele Unite, a raportat prima pierdere trimestriala din ultimii 16 ani, in contextul scaderii cererii pentru modelele premium, iar Delta Air Lines Inc., cea mai mare companie aeriana din lume, a inregistrat, in al patrulea trimestru din 2009, o pierdere de 225 milioane dolari, peste asteptarile analistilor.

La capitolul exemplelor negative, am mai putea include, printre altele, General Electric, care a inregistrat un profit in scadere cu 19% in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 3,01 miliarde dolari, fata de perioada similara a anului precedent. De asemenea, Ericsson AB, al doilea cel mai mare producator de retele wireless, a raportat un profit de 43,4 milioane dolari, in scadere cu 92%.

Firmele romanesti inca resimt criza

In Romania, spre deosebire de Occident, firmele inca resimt din plin efectele crizei. Potrivit analistilor, datele financiare ale principalilor jucatori din economie vor confirma acest lucru. La fel cum criza a inceput sa se simta in economia romaneasca cu cateva luni mai tarziu decat in Occident, si efectele pozitive vor veni abia in primavara.

Pana in prezent, dintre marile companii listate la bursa, doar Oltchim si-a prezentat rezultatele. Combinatul chimic a anuntat pierderi de 209,8 milioane lei (49,5 milioane euro), in scadere insa cu 10% fata de anul 2008. Cifra de afaceri a continuat sa scada, cu 44%, la 1,077 miliarde lei (254,2 milioane euro).

Si Petrom a prezentat vineri unele date preliminare, anuntand o crestere de vanzari pe segmentul de gaze si hidrocarburi, insa datele oficiale vor fi prezentate pe 25 februarie.

Potrivit calendarului publicat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), marti vor fi date publicitatii rezultatele financiare ale VAE Apcarom, iar pe 5 februarie cele ale Socep. Pe 10 februarie isi vor publica rezultatele aferente anului trecut Rompetrol Rafinare, iar pe 11februarie Altur, Electroputere, Rompetrol Well Services si Teraplast.

O zi mai tarziu vor fi date publicitatii rezultatele Sinteza Oradea, Transelectrica si THR Marea Neagra, iar pe 15 februarie vom afla datele altor 10 societati printre care Prodplast, Zentiva, SIF Banat Crisana si Antibiotice.

Pe 17 februarie vor fi publicate rezultatele pe 2009 ale Transgaz, pe 25 februarie cele ale OMV Petrom, iar pe 26 februarie vom afla datele financiare ale Erste Bank.

In total, pe BVB sunt asteptate rezultatele financiare ale 44 de companii.