- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Statul incepe negocierile pentru reducerea participatiei la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

13 Dec, 18:59 • Redactia DailyBusiness
Guvernul l-a mandatat pe Ion Ariton, ministrul Economiei, sa inceapa negocierile cu ceilalti actionari pentru reducerea participatiei statului, in prezent de 51%, la compania mixta EnergoNuclear, care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda.
Statul incepe negocierile pentru reducerea participatiei la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Mandatul a fost acordat printr-un memorandum aprobat in sedinta de guvern.

„Am mandat de la Guvern sa incepem negocierile”, a declarat, agentiei Mediafax, Ion Ariton.

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare, este controlata in proportie de 51% de stat, prin Nuclearelectrica.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF Suez (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni. CEZ (Cehia), care detine 9,15% din actiuni, a anuntat recent ca renunta la proiect, astfel ca participatia sa ar urma sa fie impartita celorlalti parteneri.

Mai multi oficiali ai Guvernului roman au afirmat, in ultimele luni, ca participatia statului la EnergoNuclear va fi diminuata, fara sa ofere informatii precise privind nivelul la care ar urma sa fie redusa cota detinuta prin intermediul Nuclearelectrica.

In luna august, Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, a fost mandatat de Guvern sa accepte reducerea participatiei doar in cazul unor oferte „extrem de competitive”, au declarat atunci surse guvernamentale.

Acordul investitorilor implicati in proiectul de 4 miliarde euro privind constructia reactoarelor nucelare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda a fost prelungit de la 25 septembrie, cand expira, pana la 31 decembrie.

Acest acord, semnat in noiembrie 2008 si aprobat printr-o hotarare de guvern, prevede ca societatile implicate sa perfecteze aranjamentele comerciale privind constructia, exploatarea pe termen lung si modalitatile de finantare a celor doua reactoare nucleare, conditionat de obtinerea avizelor din partea Comisiei Europene (CE).

Avizul CE a fost transmis EnergoNuclear la inceputul acestei saptamani.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica.