COMPANII

Tatoiu inflameaza scandalul vanzarilor directe: "Firmele ajung la evaziune de 500.000 euro"

26 mai 2011, ora 15:16, autor(i): Madalina Pana   | 14 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tat.jpg
Dezvaluire soc din interiorul vanzarilor directe. In plin scandal generat de amendaaplicata Avon pentru angajarea"la negru", Monica Tatoiu (foto), fostul director general al Oriflame,declara pentru DailyBusiness.ro ca aproape toate firmele din domeniu produc evaziune fiscalade sute de mii euro pe an.

Spre exemplu, "compania Avongenereaza oevaziune fiscala de cel putin 500.000 europe an, prin discounturile de 25% in medie aplicate persoanelor fizice", a specificat Monica Tatoiu.

Astfel, pentru o factura de 100 lei la pret de catalog, distribuitorul persoana fizica (neautorizata si fara contract individual de munca) primeste un discount de 25% si plateste doar 75 lei. Restul de 25 lei ii incaseaza direct in buzunar, iar discountul catre persoane fizice nu este impozabil. Dar cei 25 lei contin TVA, astfel ca se face evaziune pe TVA, a explicat Tatoiu.

Legea prevede ca orice activitate desfasurata in sistemul de vanzari directe trebuie sa se deruleze pe baza unui contract individual de munca la firma sau pe contracte incheiate intre firma si SRL-uri ori PFA-uri."De altfel, pe acest sistem legal a fost condusa si compania Oriflame, pana cand noii proprietari au decis sa-l schimbe, vazand ca Avon nu pateste nimic", a spus Tatoiu. Ea a adaugat ca decizia a fost luata si la sfatul avocatilor, care au recomandat acordarea de discounturi pe factura catre persoanele fizice.

De asemenea, in urma schimbarii sistemului, unii sefiau demisionat din companie la finele lui februarie 2011, a mai spus Tatoiu, precizand ca si ea a plecat din companie, vazand ca proprietarii agreeaza modelul discounturilor pentru persoane fizice pe factura.

Fosta directoare Oriflame a mentionat ca la Avon au mai avut loc controale si in urma cu cativa ani, cand oficialii companiei au fost avertizati sa renunte la sistemul de incurajare a pietei negre.

Tatoiu a spus ca Fiscul vrea de la firmele de vanzari directe sa incheie contracte individuale de munca cu liderii de vanzari sau ca acestia sa treaca pe PFA (persoana fizica autorizata) sau SRL (societate cu raspundere limitata).

I-am spus lui Blejnar, seful Fiscului: Luati-ma pe mine si va invat eu unde sa cautati evaziuneaMonica Tatoiu

Tatoiu considera ca "Amway e singura companie din domeniu care-si desfasoara activitatea in mod legal, alte societati, precum Herbalife si Forever Living Products, urmand exemplul Avon".

Potrivit unor surse din cadrul Herbalife, aceasta companie are insa incheiate contracte cu PFA-uri.

Reprezentantii Forever Living Products si-au precizat punctul de vedere fata de declaratia facuta de Monica Tatoiu. "Forever Living Products Romania respecta toate reglementarile in vigoare si nu se confrunta cu situatii precum cele semnalate. In acest sens, precizam ca in data de 17 aprilie 2011 a avut loc cea mai recenta verificare realizata de catre ITM la Cluj-Napoca, in urma careia s-a constatat ca reteaua de distributie a companiei respecta intocmai prevederile legale", au afirmat acestia.

George Popescu, directorul general al Amway Romania, a confirmat ca sistemul de vanzari al companiei se bazeaza pe mii de contracte incheiate cu PFA-uri si SRL-uri.

Inspectoratul Teritorial de Munca(ITM) Cluj a amendat compania Avon Cosmetics cu 100.000 lei pe motiv ca a angajat peste 4.000 persoane "la negru".

Mai exact, acei lideri de vanzari isi desfasurau activitatea pe baza unor contracte la distanta sau conventii, in loc de contracte individuale de munca sau sa fie PFA/SRL, asa cum prevede legea.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Avon Romania au spus ca sunt "socati si indignati" de aceasta amenda, precum si de modul cum a fost anuntata, printr-o conferinta de presa.

Ei au spus ca nu fost informati oficial sipentru nu au primit procesul verbal, nu pot da detalii.

De asemenea, reprezentantii Avon Cosmetics Romania au adaugat ca, "in acord cu politica globala a companiei, nu comentam afirmatiile, interpretarile sau speculatiile persoanelor private. Angajamentul companiei este de a clarifica situatia aparuta utilizand mijloacele puse la dispozitie de lege".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dan Georgescu a spus:
26/05/2011 16:06
Este regretabil ca aceasta persoana isi gaseste vocea in public. Pe langa faptul ca este ne-informata mai este si defaimatoare ilustrand ca toti anii la conducerea Oriflame ea nu a inteles cu ce se mananca industria insa nu a avut o problema sa incaseze cecurile facute de munca altora. Deh, daca orice ajunge pe prima pagina nu ar fi de mirare daca tara ajunge pustie, populata doar de cei ce sunt in adminstratia publica ... Nu ma mira ca se pozitioneaza drept expert in fiscalitate caci de vreme ce nu mai intra cec-urile macar sa apara pe sticla.
Cele bune voua care publicati orice (spun asta caci macar din dorinta informarii ar fi fost util sa citati legea invocata de coana)...
 
Ion Ion a spus:
26/05/2011 16:47
Doamna aceasta isi face de cap pe la TV fara sa stie despre ce vorbeste. Nu lucrez in bransa dar sunt fiscalist. A incheia conventii civile nu inseamna ab initio ca ai de-a face cu un raport de dependenta cu toate consecintele de rigoare. trebuie mai intai sa verifici. A! ca e o invitatie voalata la control catre autoritati, asta e o alta discutie. sa vedem daca dupa ce controleaza Oriflame-ul unde doamna a activat pana nu demult, va ramane nepedepsita de catre fostul "angajator". In companii sunt reguli de mandat ce odata incalcate atrag consecinte. In ceea ce priveste celelalte companii, sa vedem ce se intampla. Se va isca o tavaleala generala. Avocatii vor factura grupa mare!! la mai mare !!!
 
Alin Isac a spus:
26/05/2011 23:03
Cand asa zisa directoare era in functie taia si spanzura, de parca era pe mosia ei. Trebuie sa fiu de acord cu cele afirmate de Dan inainte. Sarmana matusa a lucrat degeaba in acest sistem atatia ani. Sau mai bine zis le-a jumulit comisioanele distribuitorilor care munceau, carand sacose de produse in spinare. Sa-i fie rusine si sa se mai documenteze cum sunt recompensati distribuitorii MLM in restul statelor din UE !!!
 
Adrian Popescu a spus:
26/05/2011 23:16
Dupa ce a facut bani gramada intr-un sistem pe care il blameaza acumdoamna asta ce face de fapt ? Se baga in seama . De ce nu le e rusine unor astfel de oameni ??? De ce nu se impaca cu ideea ca daca nu mai e "in treaba" e bine sa ....isi vada de treaba ?
 
eu a spus:
27/05/2011 00:46
Doamne in ce tara traim, daca e moarta capra vecinului , musai tra sa moara toate caprele sau altfel spus...Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia !
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Februarie 2020, 03:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter