- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Un laureat Nobel in economie il contrazice pe Isarescu: Criza va fi de lunga durata

22 May, 00:01 • razvan.codorean
Cand va iesi Romania din criza? In partea a doua a anului, cum estimeaza autoritatile, sau posibil peste cativa ani, asa cum cred unii experti straini. O dilema care, pornind de la declaratiile si informatiile transmise joi de agentiile internationale de presa, pare tot mai greu de descifrat.
Un laureat Nobel in economie il contrazice pe Isarescu: Criza va fi de lunga durata

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, joi, in cadrul Forumului Financiar ce se desfasoara, in aceste zile, la Bucuresti, ca Romania trece printr-o criza in forma de „V”, iar punctul maxim de cadere a fost atins in primul trimestru.

Isarescu a reiterat mesajul, transmis aproape cu fiecare ocazie, in ultima vreme, ca economia romaneasca va incheia anul pe plus, iar recesiunea va fi evitata.

[quote=Mugur Isarescu, guvernatorul BNR]Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru[/quote]
Declaratiile lui Isarescu sunt in acord cu estimarile optimiste ale ministrului Finantelor Gheorghe Pogea, care declara, zilele trecute, ca datele statistice pe luna aprilie arata un progres, estimand ca economia da primele semne de revenire.

Un mesaj optimist, menit sa imprime incredere intr-o economie in care, potrivit datelor INS, productia industriala functioneaza in regim de avarie, iar creditarea, motorul economiei, este practic inghetata.

Insa, coincidenta sau nu, in aceeasi zi in care Isarescu vorbea de forma ideala a crizei, V, celebrul economist Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, afirma, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca aceasta criza nu este una in forma de „V” (cu revenire rapida – n.r.) ci una ci de stagnare timp de cativa ani la nivelul unde s-a prabusit.

Fostul economist sef al Bancii Mondiale, unul dintre putinii oameni care a avertizat asupra „bombei” subprime din Statele Unite, a declarat ca, in aceste conditii, trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile responsabile.

[quote=Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie] Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera[/quote]
In aceeasi zi in care Stiglitz demonta sperantele lui Isarescu privind o criza sub forma ideala, in care, dupa ce am atins fundul, revenim imediat la suprafata, o alta estimare negativa contrazice asteptarile optimiste ale autoritatilor. Expertii Bancii Mondiale afirmau, intr-un raport oficial, citat de Reuters, ca perspectivele economice ale statelor foste comuniste din Uniunea Europeana (UE 10) sunt „incerte pentru urmatorii cativa ani”, iar economiile acestor tari se vor contracta cu 3% in acest an si vor stagna in 2010.

Raportul BM preciza ca refacerea increderii pe pietele financiare ar putea fi un proces de durata, redresarea economica ar putea fi graduala, iar recesiunea prelungita.

Anterior acestor estimari, analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor’s, estima ca incheierea acordului de finantare cu FMI si CE nu va scuti Romania de probleme, precizand ca vom intra intr-o recesiune grava, fapt confirmat, de altfel, de datele din T1 care au aratat ca produsul intern brut (PIB) a coborat cu 6,4% fata de anul trecut.

[quote=Marko Mrsnik, analist Standard & Poor’s]In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne[/quote]

De la optimismul autoritatilor la avantajele subdezvoltarii

Joseph Stiglitz intelege pozitia autoritatilor, insa plaseaza revenirea intr-un cadru de timp mult mai lung decat spera oficialii romani. Viziunea sa optimista se limiteaza la a observa ca, in mod paradoxal, Romania si celelalte tari din regiune beneficiaza de faptul ca au economii nu foarte dezvoltate, iar problemele pot fi rezolvate mai usor. O stimulare a productiei si consumului intern, dublata de o politica macro-economica stimulativa pentru dezvoltarea business-ului ar putea permite o revenire economica mai rapida decat a altor tari, mai cu seama ca Romania nu are probleme in sistemul bancar.

„Problemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune”, a spus Stiglitz, precizant ca una dintre deciziile ce trebuie luate pentru a stimula economia ar fi o reducere a dobanzilor.

Mesaj sustinut si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Sunt de acord ca tarile de dimensiuni mici pot naviga mai bine, desi pot la fel de bine sa fie afectate mai mult”, a spus Isarescu, accentuand faptul ca, dincolo de masurile strict economice, este nevoie de cultivarea „increderii” in economie, ce va genera un climat de stabilitate.

[quote=Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie]Lectia pentru urmatoarea criza este ca ar trebui sa planificati oricand o criza[/quote]
„Economia de piata este un sistem foarte instabil. Este nevoie de un rol puternic al guvernului in administrarea pietii si in stabilirea regulilor jocului”, a mai spus Joseph Stiglitz.

„Trebuie sa aveti politici anti-ciclice, sa va asigurati ca baloanele nu cresc si ca nu apar cele mai grave consecinte ale acestor baloane. Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera”, a mai spus Joseph Stiglitz care se asteapta ca rata somajului sa continua sa creasca si ca primele semne de revenire vor veni abia in 2011.

Necesitatea unei politici responsabile a fost subliniata, joi, si de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. Acesta declara, intr-un interviu acordat Mediafax, ca evolutia economiei Romaniei va depinde in urmatoarele trimestre de politicile interne, dar si de contextul global, insa cresterea economica va intra in zona pozitiva „numai” in al doilea semestru din 2010.

Agentia Fitch a atras atentia ca, chiar si sub umbrela expertilor FMI, riscurile sunt majore.

Corectia deficitului de cont curent al Romaniei, prezentata ca un rezultat extrem de pozitiv de autoritatile de la Bucuresti, „prezinta riscuri ridicate in conditiile lipsei unui sprijin din partea exporturilor si va duce la o corectie severa a cererii interne si a produsului intern brut”, se arata in ultimul raport al agentiei de rating.

Cert este ca, dincolo de riscuri si asteptari, potrivit directorul diviziei de rating al S&P pentru Europa, Edward Parker, „acest an va fi de departe cel mai greu din punct de vedere economic, de la inceputul dureroasei tranzitii de la economia comunista la cea de piata”.

Concluzia, optimista sau nu, ii apartine lui Mugur Isarescu: „Daca masuram iesirea din criza ca o crestere a nivelului de trai la acelasi nivel ca in trecut, atunci mai avem un an si ceva sa asteptam„.