- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR puncteaza cu triplu upercut in meciul cu bancile. Se fac pariuri grele pe runda in care va ploua cu dobanzi de 7-8% la credite

30 Mar, 00:01 • gecad.net
Presate de BNR sa ieftineasca imprumuturile si nemaigasind alte surse de castig in afara de creditare, bancile sunt "condamnate" sa dea imprumuturi ieftine, sunt de parere analistii.
BNR puncteaza cu triplu upercut in meciul cu bancile. Se fac pariuri grele pe runda in care va ploua cu dobanzi de 7-8% la credite

Castigurile mici de pe interbancar, randamentele in scadere ale titlurilor de stat si lipsa scuzei ca „BNR mentine dobanda prea sus ca bancile sa poata da credite ieftine”, sunt factori care duc la concluzia ca in cel mult 6 -12 luni vom vedea creditele in lei incomparabil mai ieftine decat acum, sunt de parere specialistii citati de catre DailyBusiness.ro – Vlad Muscalu de la ING, Radu Craciun de la Eureko Pensii si Dragos Cabat de la CFA Romania.

Trei factori care vor obliga bancile sa ieftineasca imprumuturile:

– scaderea randamentelor la titluri de stat

– scaderea castigurilor de pe piata interbancara

– scaderea dobanzii cheie

BNR a scazut dobanda cheie pana la un minim record, de 6,5% pe an in sedinta de consiliu de administratie de luni, 29 martie. In ciuda nivelului scazut al ratei de politica monetara, multe din bancile locale mentin pentru creditele ipotecare in lei (produsele de creditare in lei cele mai ieftine de pe piata n.r) dobanzi mari, care ating o medie de 10-11% pe an. Cele mai mari dobanzi la credite ipotecare sunt de peste 15% pe an, in aceasta zona aflandu-se Alpha Bank, ING Bank, Marfin Bank si MKB Rometexrra Bank.

Cum justifica bancile mentinerea dobanzilor mari la credite, in conditiile in care ele se finanteaza de pe piata interbancara la cel mult 6% pe an? Cel mai puternic argument al lor este ca, pana acum cateva luni, dobanzile interbancare de pe piata erau foarte fluctuante, asa incat nu se poate sti daca nivelul scazut al lor din prezent se va mentine o perioada mai indelungata.

Dobanzile interbancare au scazut puternic in ultimul timp, deci bancherii se pot teme de o corectie (revenire pe crestere – n.r.), a declarat pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

La randul sau, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, spune ca nivelul din prezent al ratelor dobanzii interbancare este foarte scazut, si sunt slabe sanse ca acesta sa se mentina pe termen lung.

Bancherii se tem astfel ca daca ieftinesc acum creditele in lei, costul viitor de finantare l-ar putea depasi pe cel la care au acordat creditele, ceea ce le-ar aduce la pierdere.

Muscalu atrage atentia si ca o posibila inrautatire a situatiei economice va aduce si deprecierea leului. Daca BNR va sari ca pana acum in sprijinul monedei, dobanzile de pe piata interbancara ar putea exploda din nou, comenteaza analistul.

Ceea ce surprinde insa este ca nu toate bancile sunt la fel de tematoare, acest lucru fiind vizibil in nivelul foarte diferit al dobanzilor creditelor.

Astfel, laolalta cu bancile care ofera credite cu dobanzi de 15% pe an, pe piata exista instutitii cu credite in lei foarte ieftine. Emporiki Bank are o dobanda de 8,13% pentru credite imobiliare, una din cele mai mici de pe piata, iar BRD a lansat o promotie pentru un credit de nevoi personale cu dobanda fixa de 7% pe an.

Vor ramane exceptii creditele ieftine? Miscarile din ultimul timp ale BNR, mana in mana cu strategia autoritatilor, par sa condamne bancile sa dea credite ieftine, deci accesibile, in conditiile in care, in afara creditarii, acestea nu mai au surse de profit, cred analistii citati.

Dobanzile mici de pe interbancar si fluctuatiile lor extrem de reduse, asigura venituri extrem de scazute bancilor de pe piata monetara. In paralel, bancile primesc de la stat randamente tot mai scazute pentru titlurile de stat care acopera la limita costul al care acestea isi asigura lichiditatile. In tot acest timp, actionarii trag bancherii de maneca si le arata cu repros ce castiguri slabe au realizat anul trecut, obligandu-le implicit sa puna fondurile la lucru. In plus, presiunea pe banci din partea BNR va continua, deoarece, cred analistii, dobanda cheie va ajunge la niveluri tot mai mici. Ionut Dumitru estimeaza un nivel de 6% pe an la sfarsitul anului.

Totul conduce catre o singura intrebare: cand vor ajunge bancile la concluzia ca trebuie sa scada dobanzile la credite in lei, ceea ce ar putea face din nivelul de 7-8% pe an o medie a dobanzilor de pe piata?

Muscalu crede ca bancile vor astepta pana in a doua jumatate a anului ca sa vada cat de sustenabil este nivelul dobanzilor pe piata interbancara si pentru a decide o scadere radicala a dobanzilor la credite.

Alti analisti financiari, printre care Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii este de parere ca in circa un an vom vedea dobanzi de 7-9% la creditele in lei. Dragos Cabat, membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, mizeaza la randul sau pe o ieftinire accelerata a creditelor in lei.