FINANTE-BANCI

Statul a mai pierdut un proces din cauza Fiscului rau-platnic. Vezi cine a castigat

02 decembrie 2013, ora 11:49, autor(i): Madalina Pana   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gavel1.jpg
Statul a pierdut inca un proces cu o firma privata, din cauza ca a intarziat rambursarea de TVA. Ce companie va incasa dobanzi de aproape 5 milioane de lei pentru ca Fiscul a fost rau-platnic?

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis obligarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la plata de dobanzi unei societati reprezentate de avocatii D&B David si Baias intr-un caz de rambursare cu intarziere a TVA, au anuntat luni avocatii.

Acestia nu au specificat insa si numele clientului, dar potrivit datelor de pe site-ul instantelor de judecata, este vorba de Alfred Toepfer, al doilea cel mai mare trader de cereale din Romania.

"Admite recursurile declarate de reclamanta S.C. äALFRED C. TOEPFER INTERNATIONALö GMBH si de parata Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti impotriva sentintei civile nr.2624 din 12 aprilie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti ľ Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Modifica in parte sentinta atacata in sensul ca:áObliga pe parata Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti sa restituie reclamantei suma de 4.892.797 lei, cu titlu de dobanda calculata de la data expirarii termenului legal de solutionare a deconturilor de TVA aferente perioadei mai-octombrie 2007, pana la data rambursarii efective a sumei de 7.427.417 lei", se arata in decizia ICCJ din 28 noiembrie.

Avocatii D&B David si Baias au asistat compania in cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobanzilor pentru rambursarea cu intarziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificarii documentare a deconturilor de TVA si, ulterior, a inspectiei fiscale anticipate demarate pentru solutionarea acelorasi deconturi.


Intr-o prima faza, Curtea de Apel Bucuresti a admis partial actiunea societatii, obligand ANAF la plata unor dobanzi de 2 milioane de lei.


Dupa recursul ANAF, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in integralitate actiunea societatii si a obligat ANAF la plata unor dobanzi de aproape 5 milioane de lei.


Argumentatia avocatilor in acest caz a fost axata pe jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in special in speta Steaua Romana, caz reprezentat tot de avocatii D&B, potrivit careia, ca regula, procedurile interne ale autoritatilor fiscale care au determinat rambursarea cu intarziere a TVA nu suspenda cursul dobanzilor pentru sumele nerambursate la termen.


Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Dan Dascalu, partener D&B David si Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, si Mihail Boian, avocat asociat D&B David si Baias.

Alfred Toepfer International este al doilea cel mai mare trader de cereale de pe piata locala, dupa Cargill Agricultura, cu afaceri de 1,89 miliarde de lei in 2012.In aceasta vara, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinateála 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara.

Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor. Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

Citeste si:áAstepti sa-ti ramburseze statul TVA? Topul celor mai rau-platnice administratii financiare
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
02/12/2013 12:40
Pentru plata dobinzilor eu as fi de acord sa plateasca functionarii inalti ai fiscului din confiscarea si vinzarea averilor lor . Ei se joaca cu banii contribuabililor si dobinzile le platesc fraierii de cetateni . Iar ei merg in continuare la ..... munca . Asta se numeste responsabilitate probabil .
 
ion.gh a spus:
02/12/2013 14:37
De acord cu dumneavoastra domnule Adrian prea mult plateste acest popor pentru incompetenta si lenea unora care nu-si fac treaba la timp, s-au de mintuiala si ei merg in continuare la munca cum nu sa intimplat nimic. Dar se va intimpla ca in multe cazuri cunoscute "justitia i-si va face treaba " .
 
Vladimir Boia a spus:
03/12/2013 07:59
Este adevarat ca se intarzie rambursarea TVA dar nu aceasta este problema !!! Grav este numarul redus de personal al ANAF din structura de inspectie fiscala ( cca 3000 de inspectori pentru toata Romania , cu sute de milioane de SC si alti contribuabili ), si tolerarea evaziunii fiscale ( legislatia prea blanda cu excrocii ce traiesc din rambursari ilegale de TVA, restituiri de accize etc ) !!!
In Romania de jumatate de an nu se mai face control pe accize, inspectia specializata de la fostele DJAOV fiind desfintata, iar inspectorii de la AJFP nu stapanesc fenomenul,verificarile lor fiin o parodie, dar nimeni nu a sesizat aceasta situatie ce reprezinta un atentat la siguranta fiscala a Romaniei !!! De ce nu se trece inspectia pe accize din nou la VAMA ??? Ministrul Chitoiu si seful ANAF, Gelu Diaconu , de ce tolereaza aceasta inadmisibila situatie ??? Sunt cumva de partea evazionistilor inclusiv a mafiei rusesti ??? Au fost sesizati repetativ, dar nu au facut nimic pentru ca inspectia pe accize in Romania sa fie din nou reanfiintata la Birourile vamale de interior, asa cum este in UE !!!
 
Vladimir Boici a spus:
03/12/2013 08:21
Este adevarat ca se intarzie rambursarea TVA dar nu aceasta este problema !!!
In Romania de jumatate de an nu se mai face inspectie la accize prin desfintarea acesteia de la Birourile vamale de interior !!! Trecerea inspectiei pe accize la AJFP este o grava eroare, un atentat la siguranta fiscala a Romaniei !!! Simpla comparatie a rezultatelor la accize ale fostelor DJAOV cu aceea a AJFP este elocventa . Ministrul Chitoiu sa treaca din nou inspectia pe accize la VAMA !!!
 
Adrians a spus:
03/12/2013 11:39
Doar o firma f mare isi poate permite momentan sa cheme statul in judecata.Pentru un IMM riscul este prea mare deoarece costurile de judecata sint f mari dar mai ales urmarile pot fi catastrofale ; cu certitudine ca va urma o avalansa de controale iar abuzurile vor fi fara numar.In cel mai bun caz poti sa scapi cu spaguta de peste 10 % din val TVA solicitat.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Iulie 2020, 01:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter