- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Un doctor in economie acuza: Isarescu ramane populistul-sef

04 Oct, 00:02 • razvan.codorean
Avertismentul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind capcana populismului care ameninta Romania si consecintele deosebit de grave care pot urma, a starnit reactii diverse. Multi au salutat noul avertisment al sefului BNR, in timp ce altii cred ca Isarescu nu a facut altceva decat sa isi salveze, o data in plus, propria piele.
Un doctor in economie acuza: Isarescu ramane populistul-sef

Analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Asociatiei Americane de Economie, afirma, pe blogul sau, ca discursul sustinut joi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu in conferinta „Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti”, in care a spus deja celebra fraza „capcana populismului este dominanta in discursul public si reprezinta drumul spre iad”, denota, in realitate, faptul ca Isarescu ramane „populistul sef”.

„Din 2004 in 2007 a cumparat 20 de miliarde de euro (tinand cursul), tiparind corespunzator lei. El a asigurat astfel casa, automobilul, frigiderul, televizorul si fierul de calcat al poporului – cu buletinul. Restul sunt detalii, explicatii, justificari. Ca aceasta inflatie importata s-a revarsat in economie prin sectorul imobiliar sau prin cheltuielile guvernamentale conteaza desigur, dar nu-i stirbeste guvernatorului BNR titlul afisat mai sus”, afirma Glavan.

„Iar acum, prin acest imprumut de la FMI (tot ca sa tina cursul), BNR intretine iluzia: „ramaneti linistiti la locurile voastre”, ca avem bani in rezerva. Mda, poate ca avem bani, dar nu avem resurse. Din cauza imprumutului traim cu iluzia ca le avem si pe acestea”, mai scrie analistul economic.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii BNR nu au dorit sa comenteze afirmatiile economistului.

Declaratiile lui Glavan vin dupa ce Isarescu a afirmat ca riscul de a promite mai mult decat isi permite economia, care a facut foarte mult rau Romaniei, este in crestere odata cu apropierea alegerilor.

„Riscul ne pandeste pentru ca alegerile se apropie si tentatia de a promite mai mult decat poate acorda economia este mare”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a afirmat ca dezbaterile privind deficitul bugetar se poarta „de parca cineva arunca cu bani din cer”, iar problema este tratata „cu o nonsalanta inspaimantatoare”.

Pe de alta parte, Isarescu i-a criticat si pe cei care sustin ideea deprecierii cursului. In opinia sa, aceasta ar fi una din solutiile usoare, care par bune pe termen scurt, insa pe termen lung pot avea efecte catastrofale.
[quote=Mugur Isarescu, guvernator BNR]Unele opinii sustin ideea deprecierii cursului, pentru ca astfel vor fi incurajate exporturile, dar prin scaderea leului sunt afectate importurile, de care avem nevoie pentru tehnologizare si pentru investitii[/quote] „Astea sunt singurele probleme pentru care nu creste economia (in viziunea unor analisti n.r.): cursul si dobanda bancii nationale”, a spus, ironic, guvernatorul BNR.

BNR, printre vinovatii pentru situatia in care se afla Romania

Bogdan Glavan nu se afla la primele acuze aduse Bancii Nationale. Intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro in urma cu un an, economistul afirma ca situatia economica dezastruoasa in care se afla Romania se datoreaza, in buna parte, si Bancii Nationale care a dus o politica monetara iresponsabila, sustinand un curs artificial al monedei nationale.
[img=910]Bogdan Glavan[/img]

„Se poate vedea ca in ultimii ani, BNR a dus o politica tipica de consiliu monetar, asemanatoare celei practicate de Letonia si Estonia, in special in ceea ce priveste masa monetara. Guvernatorul a dorit sa evite orice neplaceri, orice comentarii la poarta domniei sale si astfel a tinut leul stabil. Iar efectele le-am simtit si o sa le simtim si in continuare”, a declarat Glavan.

„Nu cred ca aceasta este o politica de sustinere a leului, este o politica mai degraba de camuflare a problemelor reale pe care le are moneda nationala. Daca BNR si-ar fi propus o politica monetara sanatoasa, ar fi luat masuri mai demult”, a spus el.
[quote=Bogdan Glavan, analist economic]Banca Nationala are o vina consistenta si in faptul ca Romania a fost nevoita sa apeleze la FMI[/quote]
In interviul acordat DailyBusiness.ro, Glavan respingea, pe de alta parte, ideea arhicunoscuta – trebuie sa jucam asa cum ne dicteaza FMI.

Ideea ca Fondul ne impune majorarea taxelor, ca ne cere sa taiem in carne vie, este falsa. Daca am fi avut o viziune economica, daca am fi venit in fata lor cu un plan concret de masuri fiscale, nu cred ca expertii l-ar fi respins. Insa ne-am obisnuit sa dam vina pe altii pentru propria noastra lipsa de pregatire, pentru mimarea reformelor atat de necesare, mai ales acum, in vreme de criza”, a afirmat analistul.

In opinia sa, pana ce nu vom veni cu un pachet de masuri bine fundamentate in fata FMI, nu trebuie sa ne asteptam ca expertii sa ne ceara altceva decat sa crestem taxele si sa taiem cheltuielile.

Cititi tot interviul acordat DailyBusiness.ro de Bogdan Glavan aici.

Bogdan Glavan este unul dintre specialistii in economie din „noul val”, mai putin cunoscut in mass-media. La 33 de ani, Bogdan Glavan are un doctorat in stiinte economice, este profesor universitar la Universitatea Romano-Americana, a publicat mai multe studii in reviste prestigioase din strainatate si este membru al Asociatiei Americane de Economie.