- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Americanii pregatesc ecranul care se infasoara in jurul corpului si parbrizul-monitor

21 Aug, 18:18 • Redactia DailyBusiness
Cercetatorii americani au anuntat ca au gasit o modalitate de a fabrica ecrane display de marimi mari care sa fie flexibile, astfel incat sa poata fi indoite si mulate practic pe orice obiect, ramanand in continuare functionale, a scris Reuters.
Americanii pregatesc ecranul care se infasoara in jurul corpului si parbrizul-monitor

Noile LED-uri, mai subtiri, vor fi create prin insertii de materiale anorganice in plastic sau sticla. Ecranele vor fi folosite, spun cercetatorii americani, in industria monitoarelor si televizoarelor, in medicina – ecrane ce se pot indoi in jurul pacientului – sau chiar pentru a transforma parbrizele de automobile, odata conectate la laptop-uri, in suport pentru informatii foto, video sau text.

Noua tehnologie imbina materiale organice, folosite in telefoane mobile sau ecranele laptop-urilor, cu cele anorganice, folosite, de exemplu, in panourile publicitare de pe marginea drumurilor. Ambele au avantaje – primele sunt mai ieftin de produs si mai subtiri, dar mai putin luminoase si rezistente, cele anorganice fiind mai luminoase dar mult mai groase.

Cercetatori din SUA, China si Singapore au reusit, prin insertii ale ambelor tehnologii, sa creeze ecrane extrem de flexibile (practic, dupa folosire, pot fi rulate ca un sul de hartie) si subtiri.

Costul de productie, regasit in mare parte si in cel de comercializare, va fi unul similar cu cel al crearii unui LED normal.

Cercetatorii nu au precizat o data la care noile ecrane vor fi produse si lansate pe piata.