- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Primele condamnari penale au redus rata pirateriei software din Romania la 65% in 2009

14 May, 12:50 • Redactia DailyBusiness
Rata pirateriei software a scazut in Romania cu un punct procentual, situandu-se la 65% in 2009 fata de 66% in 2008, dupa ce anul trecut au avut loc primele condamnari penale pronuntate impotriva unor societati comerciale pentru incalcari ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator.
Primele condamnari penale au redus rata pirateriei software din Romania la 65% in 2009

„In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut 7 puncte procentuale in Romania, de la 72% la 65%. Aceasta tendinta se datoreaza si eforturilor continue atat din partea industriei de business software, cat si din partea autoritatilor nationale”, potrivit Business Software Alliance (BSA).

Reprezentantii industriei de business software apreciaza ca numeroase campanii, orientate spre cresterea nivelului de cunoastere si respectare a proprietatii intelectuale dar si aplicarea legii si asigurarea respectarii drepturilor de autor si-au dovedit eficienta.

„Romania a inregistrat in 2009 primele condamnari penale pronuntate impotriva unor societati comerciale pentru incalcari ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, in mod cumulativ cu condamnarea administratorilor societatilor respective, precum si actiuni si verificari eficace ale autoritatiilor in cazuri de utilizare de software fara licenta in cadrul companiilor ai al institutiilor”, au mentionat reprezentantii BSA.

Valoarea comerciala a software-ului ilegal a ajuns la 183 milioane de dolari in 2009, potrivit celui de-al saptelea studiu „Global Software Piracy Study” al Business Software Alliance.

Conform acestui studiu, rata pirateriei software a scazut in 54 de tari, in ciuda crizei economice globale. Rata pirateriei software in Uniunea Europeana ramane la valoarea de 35% pentru al treilea an consecutiv, desi rata pirateriei a crescut pe mai multe piete din vestul Europei, printre care Austria, Germania, Grecia si Italia.

„Scaderea ratei pirateriei software in Romania, in conditiile in care, la nivel mondial, aceasta a crescut, dovedeste faptul ca eforturile de combatere a fenomenului au dat rezultate”, a declarat Magda Popescu, avocat al BSA in Romania.

Un studiu BSA/IDC din 2008 pe tema impactului economic al reducerii ratei pirateriei arata ca scaderea cu 10% a ratei pirateriei software in patru ani, la nivel global, poate crea 500.000 de locuri de munca, injectand totodata aproximativ 140 miliarde de dolari in economiile locale.

Studiul BSA/IDC Global Software Piracy Study 2009 a analizat pirateria software in mai bine de 60 de tari, luand in considerare conditiile pietelor locale si estimand ratele pirateriei software pentru PC-uri in intreaga lume. Studiul acopera pirateria tuturor programelor care ruleaza pe PC-uri, inclusiv desktopuri, laptopuri si ultraportabile (plus noile netbook-uri).