- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ziua indragostitilor vine la pachet cu amenintari informatice

10 Feb, 11:37 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de solutii anti-malware BitDefender atrage atentia ca internauti care se afla in cautarea unui partener prin intermediul mediului online, in contextul apropierii Zilei indragostitilor, se expun riscurilor de a le fi sustrase datele de indentificare sau de a fi victimele fraudelor electronice.
Ziua indragostitilor vine la pachet cu amenintari informatice

Specialistii BitDefender recomanda ca alegerea unui serviciu care faciliteaza intalnirile online sa fie facuta in urma unor recomandari pozitive, recenzii ale website-ului sau sfaturi venite din partea unor prieteni, si evitarea unui astfel de serviciu promovat prin email-uri spam, actiune care ar putea avea ca rezultat furtul de identitate, abonarea utilizatorului la liste de spam sau chiar tentative de phishing folosind datele victimei.

„Pentru evitarea problemelor din spatiul virtual, internautii sunt sfatuiti sa acceseze numai pagini web care afiseaza clar politici de confidentialitate prin care se angajeaza sa asigure protejarea anonimatului internautilor si care specifica interdictia divulgarii de informatii personale fara consimtamantul utilizatorului”, spune Catalin Cosoi, senior antispam researcher la BitDefender.

Un alt sfat venit din partea specialistilor este acela de a oferi cat mai putine detalii personale cu putinta si folosirea de alias-uri sau porecle in locul numelui real.

De asemenea, se recomanda crearea unui cont separat de email, asigurand astfel securitatea contului personal si a detaliilor profesionale. Utilizatorii nu ar trebui sa dezvaluie niciodata informatii personale precum adresa de domiciliu sau de la locul de munca, numerele de telefon sau Codul Numeric Personal.

„Chiar si cea mai banala informatie – cum ar fi numele de fata al mamei sau numele animalui de companie – pot fi folosite de infractorii cibernetici. Multe dintre aceste detalii par triviale, insa pot servi drept indicii pentru recuperarea parolelor conturilor de email sau a celor de online banking. In plus, internautii interesati de serviciile de intalniri online nu trebuie sa divulge niciodata informatii financiare, precum conturile bancare si numarul sau PIN-ul cardurilor de credit”, a mai spus Cosoi.

Alte amenintari electronice pentru Ziua Indragostitilor

– Spamul pe bloguri, retele sociale si forumuri, care directioneaza utilizatorii spre site-uri care raspandesc troieni, antivirusi falsi, key logger-e si alte tipuri de malware;

– Mesaje email nesolicitate care exploateaza Ziua Indragostitilor pentru promovarea de produse si servicii;

-Atasamente email prin care se incearca plasarea diferitor tipuri de malware sub pretextul unui videoclip, a unui slideshow sau a unei felicitari virtuale.

Sfaturi suplimentare pentru asigurarea calculatoarelor si a informatiilor personale

– Nu deschideti mesajele email provenite din surse necunoscute;
– Nu rulati atasamentele emailurilor cu subiecte suspicioase sau provenind de la personae necunoscute;
– Stergeti orice mesaj care solicita retrimiterea acestuia catre intreaga lista de contacte;
– Nu salvati fisierele provenite din surse necunoscute sau care nu sunt de incredere;
– Folositi o solutie integrata de securitate, care include produse antimalware, antispam si firewall, dar si functii avansate, cum sunt filtrele Web si protectia identitatii.