- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cum castigi spatiu \”cu stil\” cand decorezi o locuinta mica

04 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Scaune fara brate, culori luminoase, oglinzi sau perdele in loc de usi sunt doar cateva dintre elementele care dau senzatia de spatiu atunci cand sunt folosite pentru decorarea unei locuinte mici, au spus specialistii in design interior chestionati de DailyBusiness.ro.
Cum castigi spatiu \cu stil\ cand decorezi o locuinta mica

Principala tendinta a dezvoltarilor rezidentiale in acest an a fost micsorarea suprafetelor locuintelor noi, pentru a scadea pretul de vanzare, asa ca locatarii acestor locuinte pot avea probleme cu gestionarea acestui spatiu, in care in mod traditional totul se rezuma la minimul necesar.

Totusi, spatiul mic nu presupune o singura varianta de amenajare si decorare interioara, ci doar respectarea catorva reguli care pot crea iluzia unui spatiu mai mare.

Intr-o locuinta mica, desfasurarea pe orizontala trebuie sa fie inlocuita de desfasurarea pe verticala. Perceperea de prea multe volume inutile in spatiu nu trebuie sa existe.

Intr-o garsoniera, poti separa locul de dormit printr-un paravan sau printr-o perdea voluptoasa de restul camerei. De asemenea pentru decorare poti folosi perne in loc de scaune, sau chiar si o canapea mica, a spus Maria Dinu, administratorul firmei Madira Design.

In decorarea unei locuinte mici, spatiile de depozitare poate crea probleme si, de aceea, ori se renunta la aceste spatii ori sunt gasite diferite solutii care sa nu aglomereze locuinta. De exemplu, intr-o locuinta mica nu poate fi inclus dressing-ul in dormitor si o alternativa ar fi amplasarea lui in hol sau in living-room, a spus Ioana Nacev, arhitect in cadrul companiei Deco Design Interior.

Iluminatul este de asemenea foarte important in decorarea unei locuinte mici.”Este bine sa fie lumina naturala, asa ca cei care au un spatiu de locuit mic trebuie sa evite incarcarea ferestrelor cu draperii voluminoase. In plus asigurarea iluminatului general pentru orientare in spatiu nu este suficienta, trebuie sa fie combinat cu un iluminare functionala (citit,scris) si decorativa”, a adaugat Ioana Nacev.

„In general avem intre 4 si 8 clienti pe luna. Un proiect este conceput in 2 saptamani, iar executia dureaza inca 2 saptamani. In plus este urmarit santierul circa 2 ore pe saptamana, insa timpul depinde si de complexitatea lucrarii”, a mai spus Ioana Nacev.

Piata de design interior (incluzand si veniturile firmelor de arhitectura care ofera acest servicu) este de ordinul zecilor de milioane de euro, potrivit reprezentantilor DavidSign, o firma din Oradea, care considera ca cererea pentru astfel de servicii s-a dublat anul acesta.

Cateva idei de decorare a locuintelor mici pentru persoanele active

* O alternativa pentru marirea spatiului ar fi crearea unui spatiu deschis prin eliminarea peretilor(bucataria sa comunice cu livingul separate printr-un mic bar (sub tejgheaua de bar se va crea o zona de depozitare pentru bucatarie, de asemenea, se poate renunta la frigiderul mult prea voluminos in favoarea unuia care se poate incastra sub tejghea). Nisele se pot pastra sau se pot crea spatii de depozitare in ele.

* Usile pot fi inlocuite cu perdele cu aspect fluid.

* Folosirea mobilierului multifunctional, flexibil, ideal de a fi personalizat pe spatiul respectiv mobilier facut pe comanda conceput de un arhitect).

* Masute si paturi rabatabile si extensibile si cu zone de depozitare (sub blat sau sub saltea). Mobilier suspendat, lucios si cu adancimi mici.

* Scaunele obisnuite sa fie inlocuite de perne sau scaune fara brate

* Depozitare cat mai mult pe verticala si folosirea oglinzilor.

* Nuante cat mai deschise luminoase, din aceeasi gama cromatica. Accentele contrastante de culoare nu sunt recomandate. Se vor folosi materiale texturate sau volumetrice (un perete in living sau dormitor)

* Modulele repetitive nu trebuie sa fie foarte mari

Cei care sunt adeptii locuintelor decorate in stil clasic nu trebuie sa renunte neaparat la acest stil intr-o locuinta mica. Elementele clasice pot fi folosite si in locuitele mici, cu conditia sa se renunte la fotolii, paturile si draperiile masive.

Ce elemente clasice pot fi folosite in decorarea in stil clasic a unei locuinte mici

*Folosirea fierului forjat: masute cu blat transparent, oglinzi cu rama din fier forjat si mese/masute cu un picior.

*Alegerea mobilierului cu o adancime mica.

*Biblioteca si spatiile de depozitare incastrate in perete.

*Renuntarea la fotoliile massive in favoare scaunelor cu/fara brate si a draperiilor massive(catifea) in favoarea perdelelor din materiale usoare

*Folosirea consolelor suspendate, mici toalete, taburete sau perne.

Printre firmele de amenajari si decorari interioare se numara, printre altele, Knox Design, Design de interior sau DavidSign din Oradea.

Portofoliul firmelor de specialitate cuprinde de la amenajari de restaurante, baruri si hoteluri, pana la amenajari de locuinte.