- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Cel mai grav atac informatic din istorie: Un virus infecteaza 15 mil. de computere

26 Jan, 10:50 • Redactia DailyBusiness
O noua "boala digitala" s-a raspandit cu rapiditate in ultimele saptamani, un virus infectand peste 15 milioane de computere la nivel mondial, avertizeaza producatorii de antivirusi. Tintele acestuia au fost atat computerele personale, dar mai ales PC-uri din cadrul ministerelor, spitalelor si organizatiilor de business.
Cel mai grav atac informatic din istorie: Un virus infecteaza 15 mil. de computere

In ultimele 3 zile, virusul, cunoscut sub denumiri ca Downadub, Conficker sau Kido, s-a raspandit in peste 6 milioane de computere.

Spre comparatie, cel mai grav atac similar a avut loc in ianuarie 2003, cand au fost infectate circa 9 milioane de computere cu viermele Slammer.

Virusul se raspandeste prin intermediul unei vulnerabilitati a sistemului de operare Windows, acesta „ghicind” parole si lasand loc liber atacatorilor la date confidentiale. Oficiali din Marea Britanie, SUA, Rusia, China sau India asteapta sa vada care vor fi efectele acestui atac, in cazul in care acestea vor exista.

Expertii in securitate nu cunosc pana in prezent cine a programat viermele, dar unii sunt de parere ca acesta este doar un prim atac si ca ar putea urma si altele, corelate cu ceea ce se intampla in prezent, a scris United Press International.

„Este posibil ca acest vierme sa ‘se lipeasca’ de sistemul de operare si sa ofere atacatorului informatii administrative. Este putin probabil ca un vierme de o asemenea complexitate sa nu aiba si efecte ulterioare, mai grave”, a spus Tom Gaffney, manager tehnic din cadrul companiei producatoare de solutii de securitate F-Secure.

Anterior, reprezentantii companiei autohtone Gecad anuntau ca 2009 va fi un an mai agitat din perspectiva amenintarilor informatice.