- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Cele mai apreciate aplicatii de business pentru iPhone, Nokia si Blackberry

25 May, 00:02 • emanuel.ceciu
Terminalele iPhone, Nokia si Blackberry au "in spate" magazine cu mii sau chiar sute de mii de aplicatii. DailyBusiness.ro va prezinta cateva dintre programele considerate de mai multe publicatii sau bloguri tehnologice ca fiind cu adevarat utile si apreciate de alti utilizatori.
Cele mai apreciate aplicatii de business pentru iPhone, Nokia si Blackberry

Apple are cel mai vast magazin de aplicatii pentru mobile din lume – peste 200.000, acestea inregistrand peste 4 miliarde de download-uri la nivel global.

App Store al Apple atrage peste 30,5 milioane de download-uri de aplicatii zilnic, echivalentul a circa 350 aplicatii pe secunda. Ca si comparatie, magazinul similar al Nokia, Ovi, atrage circa 1,5 milioane download-uri in fiecare zi, echivalentul a 22 aplicatii pe secunda.

Aplicatii business pentru iPhone/iPod Touch si iPad

Aplicatia SnapDat se foloseste pentru a crea si schimba carti virtuale de vizita via iPhone. Functioneaza foarte bine daca doresti sa salvezi informatii de contact cu un singur click. De asemenea, poti trimite foarte usor informatii catre alt utilizator al aplicatiei doar prin introducerea numelui acestuia. SnapDat include mai multe zeci de template-uri, layout-uri, include si continut social si permite si functii de apel, text sau e-mail. Aplicatia este gratuita.

Considerata una dintre cele mai bune aplicatii ale anului 2009 de catre Apple, Awesome Note, la un pret de circa 3 euro, iti permite sa te transformi dintr-o persoana dezorganizata intr-una foarte atenta la detalii. Aplicatia are o multime de setari pentru notite si „lucruri de facut”, atrage foarte mult prin culori si organizarea intuitiva.

IM+ este o aplicatie care iti permite sa ramai conectat, simultan, la conturile tale de Instant Messaging si retele sociale, printre care Yahoo Messenger, Skype Chat, Twitter, Google Talk, MSN/Live Messenger sau MySpace. Utilizatorii primesc update-uri in timp real, acestia putand raspunde si interactiona cu userii de pe multiple platforme. Aplicatia costa 9 euro.

EverNote iti transforma iPhone-ul, iPod Touch-ul sau iPad-ul intr-o „extensie a propriului tau creier”, dupa cum spun creatorii aplicatiei, care o dau gratuit pe App Store. Aplicatia permite utilizatorilor sa ia notite, sa inregistreze fisiere audio sau sa stocheze fotografii, acestea transferandu-se apoi in mod automat in computerul personal. EverNote este o aplicatie gratuita.

DataCase pentru iPhone/iPod touch iti transforma telefonul intr-un dispozitiv de stocare si vizualizare a documentelor. In momentul in care utilizatorii conecteaza iPhone-ul la reteaua wireless, el va aparea ca un computer in retea, putand copia pe el fisierele pe care userul vrea sa le transporte/stocheze/vizualizeze pe iPhone. DataCase functioneaza pe orice sistem de operare (Windows, Mac, Linux) si poate deschide pentru vizualizare pe iPhone documente (Word, Excel, Powerpoint, PDF), poate reda fisiere video si audio. Programul costa circa 6 euro.

LinkedIn pentru iPhone iti permite sa tii legatura cu contactele tale de pe reteaua sociala de business prin intermediul terminalului mobil. Practic, aplicatia gratuita are aceleasi optiuni ca si cea de pe computer, totul rearanjat pentru a se potrivi pe touch-screen.

Balance este o aplicatie ce permite userilor sa nu piarda din vedere cheltuielile zilnice pe care le realizeaza, pentru a incerca sa realizeze liste de prioritati, sa urmareasca in ce zone cheltuiesc prea mult si de unde pot realiza economii. Informatiile pe care le scrii pot fi protejate prin parola. Aplicatia gratuita calculeaza in mod automat, in functie de cheltuielile notate, cati bani mai ai din salariu sau pe contul bancar.

Smart Maps Bucharest este o aplicatie ce permite, fara a fi necesara conexiunea la Internet, vizualizarea strazilor din Bucuresti, zoom in si zoom out precum si setarea de bookmark-uri. Pe harta sunt evidentiate si puncte de interes. Exista versiuni si pentru alte orase din Romania, precum Timisoara sau Cluj-Napoca.

Convertor Valutar afiseaza cursul valutar in functie de cotatiile BNR, utilizatorii putand converti mai multe valute. Aplicatia este livrata impreuna cu o baza de date ce contine cursul BNR al tuturor valutelor incepand din ianuarie 2009. Pentru utilizarea sa nu este necesara o conexiune permanenta la Internet, ci doar ocazional pentru efectuarea de actualizari.

Ovi Store, magazinul de aplicatii al Nokia, avea disponibile spre download aproape 10.000 de aplicatii la finalul lunii aprilie. Nokia mizeaza pe faptul ca acestea pot fi downloadate si rulate pe o serie de circa 135 de terminale mobile.

NimBuzz este o aplicatie gratuita ce permite utilizatorilor sa se conecteze cu prietenii din retele sociale precum Skype, MSN/Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, Facebook si altele. De asemenea, prin intermediul aplicatiei utilizatorii pot suna gratuit prin intermediul Wi-Fi/3G si la preturi reduse in afara tarii pe orice telefoane mobile sau fixe, prin NimBuzzOut.

Gravity suporta mai multe conturi de Twitter, uploader de imagini, search pe reteaua sociala, grupuri, alerte si altele. Aplicatia este gratuita timp de 10 zile.

Quik te lasa sa inregistrezi si sa postezi video direct de pe mobil pe YouTube, Facebook, Twitter si alte retele sociale. Aplicatia iti permite de asemenea sa schimbi e-mail-uri si sa trimiti SMS-uri. Qik este o aplicatie multimedia gratuita.

AP Mobile aduce utilizatorilor fluxul de informatii al agentiei de presa Associated Press pe terminalele Nokia. AP Mobile permite vizualizarea de fotografii, video, precum si cautarea in baza de date a agentiei de presa. Aplicatia este disponibila atat pe terminalele cu touch screen cat si pe cele fara touch screen, fiind gratuita.

Pentru a putea cumpara aplicatii Blackberry disponibile in App World trebuie sa aveti un cont PayPal. De asemenea, unele aplicatii nu sunt disponibile, in prezent, pe piata din Romania.

Una dintre aplicatiile de business cele mai apreciate este HandyLogs Money care permite utilizatorilor sa isi organizeze cheltuielile, sa isi noteze costurile, sa le salveze in excel sau sa le printeze. Aplicatia poate fi folosita fara acces la Internet si chiar fara ca terminalul sa aiba semnal. Aplicatia este gratuita.

Exgis Time & Expense (Pro) este o aplicatie din categoria „productivitate” – urmareste cheltuielile, proiectele in dezvoltare, locurile unde ai fost sau schimburile valutare. Aplicatia, care costa 15 $, permite exportul de date de pe smartphone pe e-mail si trimiterea acestora sau salvarea ulterioara pe computere. La 10$, aplicatiei ii lipsesc anumite componente.

La 3 $, Contacts Cleaner gaseste numerele de telefon duplicate de pe BlackBerry si elimina unul dintre ele. Folositor in special in cazul celor ce au sute de contacte in lista.

BlackTrack este un instrument automat care ofera zilnic, saptamanal sau lunar un raport complet despre numarul de minute vorbite, numarul de SMS-uri primite si trimise precum si activitatile de e-mail-ing, cu adnotari optionale care ajuta userii sa isi calculeze nota de plata, sa recupereze costuri si sa isi puna la punct proiectele de management.

Dupa cum ii spune numele, Uber Twitter este un client Twitter gratuit ce include optiunile de baza ale retelei sociale precum si cele avansate ce permit integrarea de fotografii sau de video, prescurtarea URL-urilor sau schimbarea avatarurilor.

Dumneavoastra ce aplicatii recomandati pentru terminalele mobile?