- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri, livrate anul acesta

13 Dec, 14:03 • Redactia DailyBusiness
Stocul modern de spatii de birouri in Bucuresti a depasit 2,5 milioane de mp si vor mai fi livrate pana la sfarsitul acestui an inca 80.000 mp, arata cele mai recente date CBRE. Din totalul de 2,56 milioane de mp dati in folosinta , 43% - respectiv 1,1 milioane mp - sunt birouri de clasa A.
Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri, livrate anul acesta

Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri care urmeaza a fi livrate pana la finalul lui 2016 sunt: Metroffice, dezvoltat de Immofinanz, cladirea B a proiectului Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust, cladirea C a proiectului Hermes Business Campus dezvoltat de Atenor Group.

Dupa primele 9 luni ale lui 2016, rata de neocupare a spatiilor de birouri este de 12,3 % dar cea a proiectelor de clasa A este de sub 10% in timp ce nivelul chiriei prime a ramas constant la 18.5 euro/mp.

Numarul mare de proiecte anuntate pentru umatoare perioada ar putea insemna si mai multa presiune pe chiria neta, mai arata analizele CBRE.
Cererea noua de spatii de birouri a avut o pondere de 23% din cererea totala, respectiv 268.300, in timp ce extinderile de spatii au reprezentat 37%  din total cereri, adica 170,400 mp, conform rapoartelor CBRE.

„Acest lucru reflecta faptul ca spatiul nou de spatii de birouri este absorbit si ca exista o crestere permanenta a cererii. Ne asteptam ca acest lucru sa continue si in trimestrele viitoare; cresterea vine in special din partea companiilor de IT, a celor din sectoarele industrial si energetic, industria usoara, servicii financiare dar si din sectorul public”, subliniaza Mihai Paduroiu, MRICS, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE.