- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorii „de ocazie” ies din imobiliare: „Vreau sa vand, sa scap de banca”

29 Mar, 11:59 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari mici, vor acum sa scape de investitiile din domeniu la preturi de doar cateva sute de mii de euro, pentru a-si acoperi macar creditele bancare. Acestia sunt in general persoane fizice sau companii din alte zone de activitate, care au intrat in real estate prin 2007-2008, atrase, la vremea aceea, de profiturile mari si cererea in crestere.
Dezvoltatorii de ocazie ies din imobiliare: Vreau sa vand, sa scap de banca

In aceasta situatie este si firma de constructii Contrust Prod care a scos la vanzare pentru mai putin de 450.000 euro un cartier cu 9 vile din Targoviste. Motivul? Sa-si acopere creditul la banca.

„Am tot asteptat sa vindem vilele individual, dar nu a mers, si acum sunt hotarat sa vand integral proiectul pentru suma pe care o datorez bancii„, a spus Iulian Stanescu, directorul general al firmei.

Proiectul este amplasat pe un teren de 3.300 metri patrati si se afla in diverse faze de executie.

„Deoarece am fost afectati de criza economica si blocajele financiare, nu mai avem resursele necesare finalizarii ansamblului. Am demarat constructia in anul 2008, tentati – la vremea respectiva – de solutia de creditare a bancii, in sensul existentei unei perioade de gratie de doi ani la dobanda si rambursarea imprumutului. Astazi nu mai dispunem de fondurile necesare sustinerii investitiei, fiind nevoiti s-o vindem ori s-o cedam unui investitor”, povesteste Iulian Stanescu.

In ce stadiu este proiectul lui Stanescu? 3 case sunt in faze de proiect, una la cota zero, doua sunt „la parter”, doua „la rosu” (nefinisate) si una finalizata aproape integral.

Stanescu nu este singurul dezvoltator mic care vrea sa scape de investitiile imobiliare. Inca de anul trecut, pe piata clujeana au inceput sa apara anunturi de genul „dezvoltator imobiliar, vand teren”, anunturi care pot fi intalnite si in prezent pe site-urile de profil.

Care sunt preturile? Un teren de circa 2.000 mp in cartierul clujean Marasti costa circa 500.000 euro, iar un altul in Floresti, de aproape 1.700 mp, cu o constructie ridicata la nivelul parterului, costa 230.000 euro, pret negociabil.

Nici dezvoltatorii mari nu au putut sa ramana „nesifonati” de criza, asa ca vanzarile de active au fost frecvente si in cazul acestora, diferenta fiind doar de abordare a strategiei de vanzare.

Printre cei care au vandut terenuri se numara AFI Europe, de la care Dedeman a cumparat pentru 16 mil. euro o parte din terenul de la Laromet.

Terenul pe care urma sa fie construit proiectul rezidential Global City din Pipera a fost vandut de dezvoltatorii eleni de la Global Finance catre Medicover in 2010. Compania Medicover a anuntat ca va construi pe acest teren un spital de 50 milioane de euro.