- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorii imobiliari, dupa socul prabusirii pietei: In 2010 s-au intors la \”mersul de-a busilea\”

16 Apr, 13:47 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari au inceput sa se mai dezmorteasca in acest an, iar daca anul trecut a fost anul amanarilor sau stoparii proiectelor, 2010 se anunta a fi un an al adaptarii proiectelor si planurilor. Dezvoltatorii lucreaza intens, insa entuziasmul dinainte de criza a disparut. Acum instrumentele cu care acestia trebuie sa lucreze s-au modificat, asa ca se incepe cu tatonare.
Dezvoltatorii imobiliari, dupa socul prabusirii pietei: In 2010 s-au intors la \mersul de-a busilea\

Inceputul anului 2010 a adus un semnal pozitiv pentru piata locala: un proiect de retail de dimensiuni mici, mall-ul Cadran din Husi, a atras o finantare pentru a fi finalizat. Mini-mall-ul Cadran, dezvoltat de Red Capital Management, va fi finalizat in aceasta vara, iar dezvoltatorul a anuntat ca se afla in negocieri si pentru o finantare pentru un proiect similar in Marghita, jud. Bihor.

Totusi, planurile dezvoltatorului nu mai sunt puse in aplicare cu rapiditatea dinaintea crizei, oficialii companiei fiind mai rezervati cu declaratiile pentru ca se lucreaza pe o piata care nu mai este predictibila.

„Cand proiectul din Husi va fi gata, vom incepe si la Marghita, insa trebuie sa asteptam sa vedem si cum merge acest prim proiect, inainte de a demara un altul.Nimeni nu vrea sa-si asume riscuri, in aceasta perioada”, spune Christian Hiver, directorul Red, pentru DailyBusiness.ro.

„Acesta este un an in care lucram foarte intens. Ajustam proiectele pentru a le aduce la realitatile pietei de astazi”, mai spune Hiver.

Adaptarea proiectelor este general valabila pe piata locala. Grupul Omilos, dezvoltatorul proiectelor Era Shopping Park Oradea si Iasi, ar fi trebuit sa deschida in cursul primaverii cele doua mall-uri din aceste proiecte. Socoteala de acasa nu se potriveste insa cu cea din criza, asa ca cele doua constructii vor fi finalizate abia in toamna, respectiv anul viitor, dupa ce au trecut printr-un proces de adaptare la noile conditii de piata.

De asemenea, reprezentantii Atrium Centers au modificat proiectul unui mall din Baia Mare, care insa nu va fi demarat in urmatorul an.

Care sunt aceste noi realitati ale pietei? In primul rand, fata de perioada debutului in Romania al acestor dezvoltatori, cand nu existau mai deloc proiecte finalizate, acum competitia s-a modificat. In al doilea rand, cererea a scazut, iar proiectele trebuie sa se plieze mai bine pe dorintele clientilor.

Ionut Negoita a spus, recent, pentru DailyBusiness.ro, ca nu va mai construi un mall si spatii de birouri langa proiectul rezidential Confort City din Bucuresti, ci un spital si locuinte. Motivul? Zona este aglomerata de mall-uri, in apropiere fiind Grand Arena si Sun Plaza, iar cererea pentru spatii de birouri este mica in sud.

Adevaratul impact al crizei asupra dezvoltarilor imobiliare este, insa, lipsa finantarilor si scaderea interesului fondurilor de investitii straine fata de piata locala.

Un exemplu este firma Atrium Centers, care acum trebuie sa caute alti parteneri pentru proiectele din Romania, dupa ce fondul de investitii britanic Carpathian a anuntat ca nu mai este interesat de piata locala.

In plus, reprezentantii Atrium au spus ca nu se asteapta sa obtina o finantare pentru a demara un proiect din portofoliu pana anul viitor, bancile nefiind inca dispuse sa acorde sume mari in finantarile de proiecte imobiliare.

Lipsa finantarilor se resimte cel mai mult in cazul proiectelor de dimensiuni mari. Cititi aici care sunt proiectele gigant fara finantare.