- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitiile imobiliare din Europa au scazut cu 36%, la 3 mld. euro anul trecut

15 Feb, 12:52 • Redactia DailyBusiness
Investitiile pe piata europeana imobiliara au totalizat anul trecut 30,2 mld. euro, in scadere cu 36% fata de anul precedent, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
Investitiile imobiliare din Europa au scazut cu 36%, la 3 mld. euro anul trecut

Cu toate acestea, incepand cu trimestrul 2 din 2009 piata investitiilor a inceput sa dea semne de revenire. In semestrul 2 s-a inregistrat o crestere cu 11% fata de semestrul 2 din 2008, in timp ce in semestrul 1 din 2009 s-a inregistrat o scadere cu 65% comparativ cu semestrul 1 din 2008. In 2008 s-a atins un volum de peste 1 miliard de euro investiti in 15 orase europene, in timp ce in 2009 numai sapte orase au atins cifra de 1 miliard euro.

Comparativ cu trimestrul 3 din 2009, randamentele nete pentru proprietatile de birouri de calitate s-au stabilizat, inregistrand chiar scaderi in 16 din cele 28 de orase europene analizate de BNP Paribas Real Estate. Descresterile au variat intre 5 si 125 puncte procentuale.

In Romania, in ciuda perceptiei generale negative asupra pietei, investitorii iau inca in considerare optiunea de a achizitiona proprietati, asteptandu-se la o redresare a pietei pe termen mediu. Totusi acestia au adoptat o atitudine optimist-precauta fata de evolutia viitoare a pietei locale imobiliare deoarece un numar de factori mentin un grad inalt de incertitudine si risc, cum ar fi cresterea ratelor de neocupare sau diminuarea chiriilor si a activitatii de inchiriere.

Marea Britanie continua sa ramana centrul celor mai importante variatii ale randamentelor. In zona centrala a Londrei
randamentele pentru proprietatile de calitate au scazut usor cu inca 25 puncte procentuale pe parcursul trimestrului 4 din 2009, ajungand la 5,5%, in timp ce in alte cinci zone variatia randamentelor a fost mai mare.

In Franta, presiunea asupra randamentelor a inceput in trimestrul trei din 2009 in zona centrala a Parisului si Lyon si s-a propagat si in alte regiuni pe parcursul trimestrului 4. In orasele Lille si Marseille randamentele s-au stabilizat in trimestrul 1 din 2009, incepand sa scada cu 25 si 10 puncte procentuale in trimestrul 4 ajungand la 7,35% si respectiv 7,15%.

In Germania ramdamentele s-au stabilizat sau au scazut usor. In Koln, Dusseldorf sau Munchen ultima fluctuatie a randamentelor a avut loc in trimestrul 1 din 2009, dupa aceea mentinandu-se la niveluri stabile de 5,5%, 5,4% si respectiv 5,1%.

In Italia trimestrul 4 din 2009 a adus incheierea primelor tranzactii de investitii pe cele doua piete importante din tara. In Milano o cladire situata in zona de afaceri a fost vanduta unui investotor privat la un randament de aproximativ 5,3%, nivel mai scazut fata de estimarile din trimestrul anterior. In Roma o cladire de birouri din Via Sicilia a fost vanduta pentru 40 milioane euro, la un randament de 6,2%. Aceasta tranzactie confirma estimarile anterioare de 6,25%.

In Spania nivelul randamentelor pentru proprietatile de calitate din Madrid se incadreaza in tendinta descendenta. Dupa ce au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani pe parcursul primelor trimestre din 2009 (6,5%), randamentele au scazut in doua etape, ajungand pana la 6% in trimestrul.