- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu, noi declarații despre protestele din România. „Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități”

15 Jan, 21:41 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu, despre proteste. Oficialul susține că protestele sunt îndreptățite, iar Guvernul trebuia să identifice din timp frustrările românilor.
Marcel Ciolacu, noi declarații despre protestele din România. „Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3 CNN, că din punctul său de vedere protestele fermierilor și transportatorilor sunt îndreptățite. Oficialul susține că tot ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă o problemă mai veche pe care Guvernul ar fi trebuit să o identifice la timp.

Marcel Ciolacu, noi declarații despre protestele din România

Protestele transportatorilor și fermierilor continuă să afecteze traficul rutier în toată ţara, ajungându-se astfel la a șasea zi în care oamenii au ieșit în stradă. Polițiștii au organizat filtre care să dirijeze circulația și să blocheze accesul protestatarilor cu utilajele în orașe.

La periferia marilor orase, atmosfera a fost tensionată. Și lângă București, la Afumați, sute de mașini au circulat cu viteză redusă, iar traficul a fost aproape blocat.

Ai mai putea citi: Accizele la motorină, achitate integral de Ministerul Agriculturii şi în 2024. Anunțul ministrului Florin Barbu

Marcel Ciolacu, vizită în SUA
Marcel Ciolacu

Am încercat să înțeleg de unde au pornit. Din punctul meu de vedere, ca premier, sunt îndreptățite. Era evident, nu sunt lucruri care au trenat sau pe care nu le-am făcut eu în cele 6 luni de mandat, este o frustrare acumulată, a fost pandemia, a fost criza energetică, războiul, afluență de marfă ucraineană, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat le-au cumpărat scump și s-au ieftinit îm primăvară. Deci factori care n-au ținut neapărat de Guvern, dar pe care trebuia să le sesizăm.

Abordarea trebuia diferita între marii și micii fermieri, trebuia facilități axate în special la micii fermieri până la 1.000 de hectare. La fel s-a intamplat si la transportatori, cu camioanele de familie, unde au două camioane și pe care de obicei le șofează singuri. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate.

Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități în general. Poate mai întâi ar fi trebuit început dialogul și dacă era opacitate de la Guvern, apoi recurs la astfel de lucruri. Orice grevă aduce prejudicii, ar fi trebuit căutat mai întâi dialogul”, a declarat Ciolacu.

„Aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis.

Dar 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu avem timp, în trei, patru zile să le promoveze ca ordonanțe”, a mai precizat prim-ministrul.

Întrebat care sunt revendicările transportatorilor, Marcel Ciolacu a spus:

„Avem RCA-ul, care din câte știu eu, în seara asta președintele ASF a avut discuții cu transportatorii și au găsit amendamente pe care și le asumă președintele ASF.

Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra și pe care și dânșii le pot accepta.

Ai mai putea citi: Admitere liceu militar 2024. MApN a publicat calendarul și etapele concursului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult