- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu: ”Solicit tuturor companiilor un moratoriu de șase luni pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul”

30 Dec, 14:51 • Anghel Valentin
Premierul Marcel Ciolacu a cerut tuturor companiilor din România, luni, în ziua când urmează să fie adoptată ordonanța ”trenuleț”, un ”moratoriu de șase luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.
Marcel Ciolacu: ”Solicit tuturor companiilor un moratoriu de șase luni pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul”

Guvernul s-a reunit luni, la ora 13.00 în ultima ședință din acest an, la care urmează să adopte actul normativ al austerității, așa-numita ordonanță ”trenuleț”. În deschiderea şedintei, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre ordonanță și despre întregul context economic actual.

”Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.

Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli și spitale și pentru a achita datoriile din urmă”, a precizat Marcel Ciolacu, citat de România TV.

Prim-ministrul a subliniat că nu regretă niciuna dintre măsurile luate anterior de cabinetul său, prin care ”am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore”.

Premierul a subliniat însă necesitatea de a fi luate noi măsuri, dat fiind faptul că 2025 se anunță ”un an dificil din punct de vedere economic”.

”În fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore”, a explicat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a detaliat apoi măsurile pe care intenționează să le ia Executivul.
”Am hotărât, împreună cu partenerii de coaliție, să adoptăm azi așa-zisa ordonanță trenuleț, pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal.

Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7 la sută în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României.

Am structurat această ordonanță pe trei obiective fundamentale: stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1 la sută din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR”, a spus premierul.

Citește și Prețurile de Revelion 2025. Cât costă mâncarea și plinul de combustibil

Marcel Ciolacu: Creăm un sistem fiscal echitabil

Ciolacu a subliniat că măsurile vizează ”reforma statului și reducerea cheltuielilor publice”.

”Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25 la sută mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice.

Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1 la sută din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament care va fi cu specialiști din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono.

În același timp, trebuie să luăm măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat. Am refuzat să tăiem de la investiții sau să creștem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creșterea TVA care ar fi dus la creșterea inflației.

Așadar eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10 la sută din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducerea impozitului pe construcțiile speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după discuții ale ministrului Finanțelor. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în fața noastră fiind țări precum Ungaria care are 15 la sută, Polonia cu 19 la sută sau Cehia cu 23 la sută, în timp ce media la nivelul UE este de 20 la sută”, a precizat prim-ministrul.

Totodată, premierul a făcut un apel către companiile ”care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile”.

”Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte: deci plătiți toți corect sau plecați!”, a spus Ciolacu.

Prim-ministrul a lansat o cerere importantă și către toate companiile din România, referitoare la înghețarea prețurilor timp de șase luni.

”Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de șase luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu s-a adresat, în mod special, și pensionarilor, și românilor cu venituri mici, tot în contextul măsurilor de austeritate.

”Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului. Vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii”, a precizat premierul.

Citește și Anul scumpirilor. INS: Managerii anticipează, pentru următoarele trei luni, creșterea prețurilor în toată economia

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andreea Bălan dezvăluie data nunții cu Victor Cornea. Momentul mult așteptat se apropie rapid
Andreea Bălan dezvăluie data nunții cu Victor Cornea. Momentul mult așteptat se apropie rapid
Cât câștigă Cori, femeia care îi filmează vlogurile lui Dorian Popa. Un salariu pe care mulți români doar îl visează
Cât câștigă Cori, femeia care îi filmează vlogurile lui Dorian Popa. Un salariu pe care mulți ...
Renault uimește lumea auto. Modelul care a devenit „mașina anului 2025”
Renault uimește lumea auto. Modelul care a devenit „mașina anului 2025”
Groenlanda, răspuns pentru Trump: „Poate veni în vizită, dar nu o vindem”
Groenlanda, răspuns pentru Trump: „Poate veni în vizită, dar nu o vindem”
Lovitură pentru Maia Sandu în anul alegerilor prezidențiale! Declarația de avere a șefei statului din Republica Moldova a scos la iveală detalii surprinzătoare
Lovitură pentru Maia Sandu în anul alegerilor prezidențiale! Declarația de avere a șefei statului ...
Casa din Breaking Bad se vinde pentru o sumă fabuloasă. Cum să faci o avere din această oportunitate
Casa din Breaking Bad se vinde pentru o sumă fabuloasă. Cum să faci o avere din această oportunitate
Ordinul UE care va afecta toți românii care iau medicamente. Detalii despre noua platformă europeană
Ordinul UE care va afecta toți românii care iau medicamente. Detalii despre noua platformă europeană
Stațiunea de vis care face de rușine Sinaia, Poiana Brașov și Bran! Se află la doar 200 km de București
Stațiunea de vis care face de rușine Sinaia, Poiana Brașov și Bran! Se află la doar 200 km de București
Când bei cafeaua contează mai mult decât crezi. Studiul uimitor despre legătura dintre consumul de cafea și sănătate
Când bei cafeaua contează mai mult decât crezi. Studiul uimitor despre legătura dintre consumul de ...
Furați prin abonamente. Cum sunt păcălite victimele unei combinații periculoase care face ravagii în țară
Furați prin abonamente. Cum sunt păcălite victimele unei combinații periculoase care face ravagii ...
Protest masiv în București. Măsuri severe de securitate pentru un marș împotriva anulării alegerilor
Protest masiv în București. Măsuri severe de securitate pentru un marș împotriva anulării alegerilor
Fenomenul „divorțului de somn” ia cu asalt Europa. Tot mai multe cupluri aleg să doarmă separat
Fenomenul „divorțului de somn” ia cu asalt Europa. Tot mai multe cupluri aleg să doarmă separat
Cluj-Napoca revoluționează țara. Primul oraș care ar putea interzice complet fumatul în spațiile publice
Cluj-Napoca revoluționează țara. Primul oraș care ar putea interzice complet fumatul în spațiile ...
Orașul unde nu ai voie să te îmbolnăvești. Decizia șocantă a autorităților care a stârnit controverse
Orașul unde nu ai voie să te îmbolnăvești. Decizia șocantă a autorităților care a stârnit controverse
Conac boieresc la preț de apartament! Bijuteria arhitectonică veche de 120 de ani, scoasă la vânzare în nordul Moldovei
Conac boieresc la preț de apartament! Bijuteria arhitectonică veche de 120 de ani, scoasă la vânzare ...
Pârtia de schi din București cu nocturnă, unde românii se puteau bucura de iarnă. Aproape nimeni nu mai știe de ea
Pârtia de schi din București cu nocturnă, unde românii se puteau bucura de iarnă. Aproape nimeni ...
Se taie 2.000 de lei din salariu, din ianuarie 2025. Lovitură pentru acești angajați din România
Se taie 2.000 de lei din salariu, din ianuarie 2025. Lovitură pentru acești angajați din România
Amenzi de până la 1.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și fac acest lucru în timpul programului de odihnă
Amenzi de până la 1.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și fac acest lucru în timpul ...