Mihai Barbu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), și-a prezentat demisia din funcție, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a plasat sub control judiciar pentru folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Anunțul a fost făcut oficial de ARF printr-o postare pe pagina de Facebook a instituției, potrivit digi24.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Șeful PNL Vaslui, Mihai Barbu, audiat la DNA în dosarul de șantaj și trafic de influență. A fost pus sub control judiciar
Barbu este cercetat în cadrul dosarului „Bogos”, legat de omul de afaceri Fănel Bogos, care a fost arestat preventiv pentru instigare la șantaj și cumpărare de influență. DNA îl acuză pe Barbu că, începând cu februarie 2025, și-ar fi folosit influența politică pentru a-l ajuta pe Bogos să obțină aproximativ 3 milioane de euro de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, printr-un dosar de despăgubiri depus de firma acestuia. Ancheta arată că Barbu ar fi facilitat întâlniri între Bogos și înălți funcționari ai statului, inclusiv directorul ANSVSA, precum și cu diverși oameni politici, și că ar fi exercitat presiuni pentru obținerea sumelor respective.
În urma anunțului DNA, Partidul Național Liberal (PNL) a suspendat-l pe Barbu din toate funcțiile deținute în partid, iar conducerea filialei PNL Vaslui a fost preluată temporar de deputatul de Iași, Alexandru Muraru. De asemenea, președintele PSD, Sorin Grindeanu, a cerut ministrului Transporturilor să transmită Cabinetului prim-ministrului cererea de revocare a lui Barbu din funcția de președinte al ARF, subliniind că decizia finală aparține prim-ministrului.
Sindicatele, prin Blocul Național Sindical (BNS), au cerut public demisia imediată a lui Barbu, susținând că menținerea unui oficial anchetat penal afectează integritatea proiectelor derulate de ARF, care gestionează programe de achiziții și investiții feroviare din PNRR și fonduri europene.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că deficitul crește din cauză că românii mănâncă „mozzarella și avocado” în loc de „roșii și brânză de la țăranii români”