- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

ACAROM propune un plan de salvare a industriei auto din Romania

09 Dec, 07:55 • Redactia DailyBusiness
Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) a lansat, luni, un un plan de masuri pentru salvarea industriei auto din Romania, pe care intentioneaza sa-l prezinte presedintelui Traian Basescu.
ACAROM propune un plan de salvare a industriei auto din Romania

Presedintele ACAROM, Constantin Stroe a declarat ca pachetul cuprinde 12 masuri ce vizeaza, printre altele, amanarea platii TVA pentru industria auto, acordarea de credite cu dobanzi reduse si masuri fiscale impotriva pietei second-hand.

„Va spun doar trei din cele 12 masuri care cred eu ca trebuie aplicate. Amanarea platii TVA pe sase luni nu numai pentru Dacia, ci pentru toti cei care lucreaza in industria auto, pe motiv ca se intra in an nou financiar. Spun amanare si nu anulare, pentru ca doar aceasta amanare ne poate scoate din criza”, a precizat Stroe.

„A doua masura ar fi participarea Romaniei la o cota parte din cele 18 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitie in Europa pentru toti constructorii de masini. Si a treia masura ar fi acordarea creditelor financiare cu dobanzi foarte mici, nu prin sistem bancar, pentru ca aici nu se va gasi intelegere, ci prin alte metode”, a mai spus Constantin Stroe.

Presedintele ACAROM sustine ca masurile pe care le propune pot fi indeplinite. „Masurile pe care i le voi prezenta presedintelui Romaniei pot fi indeplinite, dar doar daca exista vointa. Nu cerem bani degeaba, ci vrem doar niste facilitati, asa incat sa nu mai chemam oamenii la munca doar pentru trei zile si apoi sa intrerupem din nou activitatea” a mai afirmat Constantin Stroe.

Declaratiile lui Stroe vin in contextul in care Dacia a anuntat o noua oprire de activitate, in perioada 11 decembrie 2008 – 11 ianuarie 2009, pe fondul scaderii puternice a vanzarilor. Dacia a decis, de asemenea, reducerea productiei in 2009, de la 1.360 la 1.085 vehicule pe zi, incepand cu 12 ianuarie.

Compania a anuntat ca isi revizuieste bugetul de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 milioane de euro la 150 milioane de euro, insa investitiile care vizeaza ameliorarea conditiilor de munca si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor nu vor fi afectate. Dacia isi va mentine, de asemenea, investitiile in dezvoltarea si diversificarea gamei de modele.

„S-a luat o decizie grea, dar nu era alta solutie. Poate ca singura alinare acum este faptul ca vin sarbatorile si oamenii pot sta sa se odihneasca acasa, alaturi de familie. Dar urmeaza o intrebare decisiva. Ce facem dupa 1 ianuarie? Ei bine, trebuie sa gasim cu totii solutii ca sa nu murim. Iata de ce am pregatit un pachet de masuri pe care le voi duce direct la domnul presedinte Basescu”, a spus Constantin Stroe.