- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Dacia pregateste modelul Sandero cu motor de 1 litru

05 Aug, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Automobile Dacia isi va extinde gama de motorizari cu un propulsor pe benzina de 1 litru pentru modelul Sandero, in contextul scumpirii carburantilor, a declarat pentru DailyBusiness.ro Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.
Dacia pregateste modelul Sandero cu motor de 1 litru

„Modelul de 1 litru este, in prezent, in atentia noastra, fiind facute mai multe teste tehnice. Nu am luat insa nicio decizie privind intrarea in gama a acestei motorizari”, a afirmat vicepresedintele Dacia.

Sandero este comercializat in prezent in versiunile de motorizare de 1,4 litri cu 8 valve si 75 de CP si 1,6 litri cu 8 valve si 90 de CP.

„Lucram la acest propulsor pornind de la noile realitati din piata auto mondiala, grav afectata de criza carburantilor. In conditiile cresterii preturilor la carburanti, se constata o reorientare a clientilor de la motoarele pe motorina catre cele pe benzina. In plus, se cauta motorizari cu un consum cat mai redus. Din aceste considerente, trebuie sa fim pregatiti cu o oferta pe masura asteptarilor clientilor”, a mai spus Stroe.

Cutie de viteza automata la Dacia

Oficialul companiei auto a mai anuntat ca impreuna cu producatorul de componente auto Continental, unul dintre noii furnizori ai Dacia, pregateste si lansarea optionala a cutiei de viteze automate pentru modelele comercializate. De altfel, cartile tehnice ale noilor masini produse la Pitesti contin deja informatii privind folosirea cutiei de viteze automate.

„Va fi o optiune disponibila in gama, dar nu cred ca vom avea foarte multe cereri. Preocuparile noastre, in prezent, se indreapta spre adaptarea motoarelor la normele Euro 5”, a precizat Stroe.

Producatorul de componente auto Continental a anuntat marti ca deruleaza un contract cu Automobile Dacia Pitesti, pentru care livreaza anvelope, unitati electronice de control, sisteme de senzori, tubulatura si infotainment.

Pe partea de electronica automotive, Continental furnizeaza pentru modelul Dacia Sandero prin divizia de componente pentru sasiu si siguranta servofrane si unitati electronice de control ale airbag-ului, produse la fabrica din Sibiu.

Divizia de sisteme de transmisie si actionare livreaza injectoare (pentru echiparile cu motor de 1,6 litri 16v pe benzina), unitati de control ale motorului (pentru echiparile cu motor de 1,6 l 16v, 1,6 l 8v, 1,0l 16v pe benzina), unitate de control a transmisiei pentru cutia de viteze automata (motorul de 1,6 l 16v pe benzina), ETC – unitate de control electronica a supapei de reglaj (echiparile 1,6 l 16v pe benzina), senzor de distributie si senzor de reglare a aerului (pentru motorizarile diesel 1,5Ci).

Divizia interior produce unitatea de control a caroseriei (BCM – Body Control Unit) si aduce un plus de entertainment, furnizand, pentru modelele destinate pietei sud-americane, sistemul audio.

Valoarea contractului dintre Dacia si Continental si durata acestuia nu au fost date publicitatii.

Printre furnizorii Dacia, alaturi de Continental, se mai afla Michelin.