- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Guvernul francez va sprijini Renault si Peugeot-Citroen sa treaca de criza

20 Jan, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Guvernul francez va acorda un ajutor in valoare totala de 5-6 miliarde euro constructorilor de autoturisme Renault si Peugeot-Citroen, a anuntat marti premierul francez Francois Fillon. Sprijnul se va concretiza in imprumuturi si garantii.
Guvernul francez va sprijini Renault si Peugeot-Citroen sa treaca de criza

Decizia Frantei vine in contextul in care, saptamana trecuta, reprezentantii Comisiei Europene au convocat o intalnire pe tema industriei auto, pentru ajunge la un raspuns comun in ceea ce priveste acordarea de ajutoare financiare.

„Este un caz de urgenta. Trebuie sa dam un raspuns rapid la nevoia de finantare a sectorului auto”, a declarat Fillon.

In acest context, Carlos Ghosn, presedintele Renault, a declarat marti ca „supravietuirea unui numar de constructori, furnizori si distribuitori” din sectorul auto este „pusa in pericol in lunile viitoare”.

In schimbul sprijinului financiar, guvernul de la Paris a anuntat ca vrea sa preia participatii la cele doua grupuri auto si sa conditioneze acordarea lor de investirea sumelor strict in fabricile din Franta.

Peugeot-Citroen este cel mai mare grup auto francez si ocupa pozitia a doua in Europa in functie de vanzari. Vanzarile realizate de cele doua marci in spatiul Uniunii Europene au scazut cu peste 9% anul trecut, la 1,7 milioane unitati.

In acelasi timp, grupul Renault, care controleaza si Dacia, a avut vanzari mai mici cu aproape 6% in Europa, pana la 1,2 milioane unitati. In functie de vanzarile realizate in 2008, grupul Renault ocupa locul al cincilea in Europa.

Franta, cea de-a patra mare piata auto din interiorul Uniunii Europene, a cunoscut anul trecut o diminiuare a cererii pentru masini cu 0,7%, iar vanzarile au depasit cu putin pragul de 2 milioane de autovehicule.