- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Hocus-pocus cu investitia Mercedes in Romania

29 May, 18:06 • Redactia DailyBusiness
Posibila investitie a companiei Mercedes in Romania a intrat sub semnul incertitudinii dupa ce presa poloneza a anuntat joi ca fabrica de automobile va fi plasata in Polonia, iar Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a spus ca Mercedes n-a confirmat nimic in privinta alegerii Romaniei pentru viitoarea fabrica.
Hocus-pocus cu investitia Mercedes in Romania

Marius Popovici, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, a declarat saptamana trecuta ca Mercedes negociaza cu Guvernul constructia unei fabrici de automobile in Timis, investitia urmand sa devina o certitudine in doua-trei saptamani.

Pe de alta parte, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat joi, la Timisoara, ca Mercedes nu a facut nicio confirmare oficiala.

El a cerut autoritatilor locale sa se abtina pe viitor de la comentarii, pentru a nu periclita posibila derulare a unor investitii de talia celor de la Daimler.

„Cand este vorba de asa ceva, este bine ca un anunt despre demararea unei investitii sa se faca impreuna, respectiv de catre investitor si reprezentanti ai autoritatilor din Romania”, a spus Vosganian.

Interesul concernului german pentru derularea unei investitii in Romania a fost confirmat oficial si de Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Acesta a declarat, saptamana trecuta: „Cei de la Mercedes gasisera la Oradea, unde totul parea in regula. Pana la urma au constatat ca panza freatica de acolo este foarte subtire si asta i-ar fi impiedicat sa-si inceapa activitatea de productie. Din cate stiu, s-au orientat catre Timisoara”, a precizat Silaghi.

Polonezii cred ca Mercedes a ales Ujazd

Posibila prezenta a Mercedes in Romania a intrat in atentia opiniei publice odata cu publicarea in presa internationala a informatiei conform careia concernul german cauta o locatie in Romania si Polonia unde ar urma sa produca, din 2011, noile generatii de automobile Clasa A si Clasa B.

Faptul ca Mercedes nu a luat inca o decizie, cel putin la nivel oficial, privind locul in care va construi viitoarea fabrica auto, este confirmat si de jurnalistii polonezi care spun ca investitia va fi realizata la ei in tara.

Conform publicatiei Newsweek Polska, Daimler ar fi ales orasul Ujazd, din apropiere de granita dintre Polonia si Germania unde, pe un teren de 22 de hectare, vor construi o fabrica cu 3.000 de angajati, investia fiind cifrata la 800 de milioane de euro.

Oficialii grupului german au refuzat sa faca orice declaratie pe acest subiect.