- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Profitul in scadere a provocat cea mai mare scadere din 1998 a actiunilor Daimler

24 Jul, 18:05 • Redactia DailyBusiness
Daimler, al doilea producator mondial de autovehicule de lux, a inregistrat cea mai mare scadere pe bursa din Frankfurt de la achizitia Chrysler din 1998, pe fondul scaderii profitului si reducerii previziunilor, din cauza deprecierii dolarului.
Profitul in scadere a provocat cea mai mare scadere din 1998 a actiunilor Daimler

Actiunile companiei au scazut cu 11,5% (4,9 euro), in timp ce scaderea inregistrata de la inceputul anului este de 43%. Profitul inainte de plata dobanzilor si impozitelor este estimat la 7 miliarde de euro pentru acest an, comparativ cu o prognoza anterioara de peste 7,7 miliarde de euro, din cauza incetinirii cresterii economice, preturilor mari ale otelului si declinului dolarului.

Directorul executiv Dieter Zetsche are in plan reducerea productiei clasei E a modelului Mercedes-Benz sedan, din cauza scaderii vanzarilor. Cresterea cheltuielilor cu materia prima si starea economiei SUA va reduce la minim profiturile din vanzarea camioanelor pe pietele europene si asiatice, conform Bloomberg. Daimler, care a vandut cea mai mare parte a diviziei Chrysler in august, anul trecut, pe masura ce pierderile cresteau, a anuntat ca cele 19,9 procente pe care le mai detine la aceasta au contribuit la o reducere a profitului trimestrial cu 373 de milioane de euro.

Profitul net a scazut la 1,39 miliarde de euro.Vanzarile au crescut cu 6%, atingand 25,4 miliarde de euro.

Piata din SUA, in continuare dificila

Vanzarile de automobile in SUA ar putea scadea la 14 milioane de unitati anul acesta, a anuntat Deutsche Bank, coborandu-si estimarile precedente de 14,5 milioane. Acesta ar fi cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 15 ani, in conditiile in care pretul in continua crestere al petrolului si economia care stagneaza demotiveaza consumatorul. Vanzarile de masini in SUA au scazut cu 10% anul acesta, iar livrarile companiilor europene au scazut cu 2%.

Anuntul cu privire la scaderea veniturilor Daimler vine dupa ce companii precum Peaugeot Citroen, Volkswagen si Fiat au anuntat profituri, in mare parte datorita reducerilor de personal si cresterii cererii pentru masinile mici.

Vanzarile de camioane produse de Daimler in SUA au scazut, din cauza reducerii cererii din partea companiilor de transport de marfuri, care se lupta cu cresterea preturilor la combustibili. Unitatea de productie Mercedez-Benz a fost salvata de cresterea cererilor pentru modelele Smart, pe masura ce consumatorii isi schimba preferintele pentru modelele sport si mai voluminoase, in favoarea celor mici, care consuma mai putin.

Daimler se extinde in Europa de Est si Asia pentru a beneficia de forta de munca mai ieftina. Daimler a anuntat luna trecuta ca va construi o facilitate Mercedes-Benz in Ungaria, prima sa noua uzina in ultima decada, ca parte a unui plan in valoare de 1,4 miliarde de euro de extindere a productiei de masini mici.