- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Renault va cumpara 25% din producatorul rus AvtoVAZ

27 Feb, 08:22 • Redactia DailyBusiness
Compania Renault va semna vineri la Moscova o intelegere pentru achizitionarea a 25% din cea mai mare companie de automobile din Rusia, AvtoVAZ. Dupa achizitionarea producatorului rus, Renault va produce 7 milioane masini/an.
Renault va cumpara 25% din producatorul rus AvtoVAZ

Semnarea acordului dintre Renault si AvtoVAZ va avea loc pe 29 februarie.

Renault a spus la finele anului trecut ca va cumpara o patrime din cea mai mare companie producatoare de autoturisme a Rusiei, in scopul de a revitaliza marca apusa Lada si pentru a intari pozitia acesteia pe piata ruseasca a automobilelor, care se afla acum intr-un ritm alert de dezvoltare.

Renault estimeaza valoarea AvtoVAZ la 5,7 miliarde dolari si a spus ca va plati mai mult decat valoarea de piata pentru pachetul de actiuni de 25%.

Renault detine o participatie de 44% din compania japoneza Nissan, iar alianta lor este cel de-al treilea grup producator de automobile din lume, dupa General Motors si Toyota Motor. Dupa achizitionarea acestei participatii, Renault va produce 7 milioane masini/an.

Aproape toti producatorii importanti de autoturisme din lume au deschis sau intentioneaza sa deschida o fabrica de asamblare in Rusia in urmatorii ani.

Veniturile AvtoVAZ au scazut cu 2,1% in primele noua luni ale anului, iar vanzarile la bucata au pierdut 1,8%, opana la valoarea de 472.000 vehicule.

O participatie de blocaj, in termenii legislatiei rusesti, insumeaza 25% plus o actiune si este demunita „de blocaj” pentru ca permite celui care o detine sa respinga o propunere formulata de ceilalti actionari.