- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Se schimbă din nou Codul Rutier! Atenție șoferi: modificări privind valabilitatea permisului de conducere

17 Nov, 10:08 • Alexe Raluca
Codul Rutier urmează să se schimbe și vizează peste 3 milioane de şoferi. Aceasta se referă la valabilitatea permisului de conducere. Perioada se va modifica drastic pentru unele categorii de conducători auto.
Se schimbă din nou Codul Rutier! Atenție șoferi: modificări privind valabilitatea permisului de conducere

Schimbări majore la permisele de conducere. Un proiect de lege depus la Senat urmează să modifice unele reguli din Codul Rutier, lucru ce va afecta milioane de șoferi.

Citește și: Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

Schimbări Cod Rutier: se modifică valabilitatea permisului

Codul Rutier se va modifica din nou, potrivit proiectului legislativ de la Senat. Sunt propuse smai multe chimbări legate de valabilitatea permiselor de conducere. Modificările la lege constau în creșterea valabilității permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani.

Practic, șoferii români cu vârsta de până în 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent. Prin această măsură, parlamentarii vor să majoreze valabilitatea acestor documente de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. În schimb, conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Extinderea valabilității permiselor de conducere se va aplica doar în cazul șoferilor care nu au împlinit 70 de ani. În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere, pentru categoriile amintite mai sus, se va reduce la cinci ani. Suplimentar, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Inițiatorii acestor măsuri spun că prelungirea valabilității permiselor de conducere la 15 ani îi va ajuta pe cei circa 3.000.000 de șoferi începători, care vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai puțini timp cu preschimbarea permisului. Pe de altă parte, reducerea perioadei de valabilitate a permiselor auto ale persoanelor vârstnice va însemna și o scădere a numărului de „șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a se aplica acest proiect de lege, el trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Cod Rutier 2023. Reguli noi pentru șoferii din România. Aceasta greșeală te poate lăsa cu buzunarele goale. Amenda depășește 1.000 de lei