- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

14 Nov, 21:56 • Stefan Simion
Pietonii care nu sunt atenți atunci când traversează strada ar putea fi aspru sancționați. În Parlament a fost depus un proiect legislativ care prevede amenzi drastice pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau care ascultă cu muzică în căști, obiceiuri care îi pot transforma în victime ale accidentelor rutiere.
Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

Cod Rutier 2023. Potrivit noilor prevederi, este necesară renunțarea la căști sau privitul în telefon nu doar la traversarea străzii, dar și a șinelor de tren. O altă schimbare în Codul Rutier îi vizează și pe cei care obișnuiesc să se deplaseze cu ajutorul trotinetelor.

Cod Rutier 2023. Amenzi uriașe pentru pietonii care traversează strada cu ochii în telefon și cu muzică în căști

Astfel, categoriile de contravenienți menționate anterior ar putea fi aspru sancționate, amenzile putând ajunge până la 435 de lei.

În 2022, doar în Capitală au avut loc peste 80 de accidente în care au fost implicați pietoni. Până în luna noiembrie a anului 2023 au fost raportate 52 de accidente grave. Cinci persoane au decedat în timp ce traversau pe trecerile de pietoni.

Și pietonii îi pot pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic

Specialiștii atrag atenția că nu doar conducătorii auto sunt un pericol în trafic atunci când folosesc telefoanele mobile. Sorin Ene, specialist în conducere defensivă, subliniază faptul că nu puțini sunt pietonii care traversează chiar și pe trecerea de pietoni fără a se asigura în prealabil.

Există anumiți pietoni care au acest curaj nebun, cu ghilimelele de rigoare, de a păși fără să stea în așteptare câteva fracțiuni de secundă, să vadă ce intenție are conducătorul auto, să vadă dacă vrea să oprească mașina, dacă nu vrea să oprească.

Pur și simplu, singuri provoacă aceste situații. De fapt, ei provoacă, cumva, accidentul, sunt autorii morali, dacă îmi permiteți să spun așa. Cu atât mai mult, mai și stau cu ochii în telefon, mai au și căști. Trebuie să fim atenți!”, a declarat acesta la Digi 24.

Noile prevederi pentru Codul Rutier au fost depuse la Senat, dar trebuie să primească vot favorabil și în Camera Deputaților pentru a ajunge la promulgare.

Citeste si Cod Rutier 2023. Reguli noi pentru șoferii din România. Aceasta greșeală te poate lăsa cu buzunarele goale. Amenda depășește 1.000 de lei

Ce modificări la Codul Rutier prevede propunerea legislativă

Modificările prevăzute în propunerea legislativă votată de Senat ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Printre cele mai importante modificări se numără:

  • Interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
  • Majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.
  • Efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă.

Citeste si Cod Rutier 2023. Noutăți pentru șoferi. Românii care nu respectă aceste reguli se pot alege cu amenzi uriașe

De asemenea, propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

  • Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.
  • Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.
  • Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloana de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult