- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Se schimbă iar Codul Rutier! Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege

19 Apr, 14:35 • Alexe Raluca
Codul Rutier se modifică din nou! Unii șoferi nu vor mai fi nevoiți să aibă asupra lor unele obiecte considerate până la acest moment obligatorii. Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea în acest sens.
Se schimbă iar Codul Rutier! Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege

Noi modificări la Codul Rutier! Conducătorii acestor vehicule scapă de obligația de a avea asupra lor trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante.

Citește și: Cod rutier 2024. Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire? Amendă și permis reținut dacă faci asta

Se schimbă iar Codul Rutier

Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege propus de senatorul USR Cristi Berea care elimină cerința de a avea trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante pentru conducătorii de motociclete și mopede.

Mopedele și motocicletele sunt vehicule de dimensiuni reduse, cu spații limitate pentru depozitare, astfel că șoferii sunt obligați să găsească soluții suplimentare de depozitare pentru obiectele obligatorii. Aceste spații suplimentare, adesea atașate vehiculului, pot crea dezechilibre și pot contribui la producerea accidentelor.

Potrivit legii, „pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”.

„Proiectul de lege adoptat a fost depus în 2022. Atunci când coaliţia de guvernare nu are interes, proiectele se mişcă foarte greu. Dar, chiar şi aşa, după aproape 2 ani, facem un pas spre normalitate. Începând de sezonul acesta, motocicliştii şi scuteriştii nu vor mai fi obligaţi să deţină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor şi nici nu vor mai putea fi hărţuiţi de Poliţie că nu le au. Împreună cu colegii mei din USR, am pregătit mai multe iniţiative legislative care vizează comunitatea moto din România, pe care le vom depune în perioada următoare”, a declarat senatorul USR Cristi Berea.

Varianta ghiozdanului purtat în spate nu este nici ea una ideală. În cazul unui accident, indiferent de gravitate, conducătorul unei motociclete sau mopede este aruncat de pe vehicul împreună cu obiectele din spatele său, inclusiv cu extinctorul și alte obiecte contondente, se mai menționează în comunicat.

Amintim că o actualizare semnificativă a Codului Rutier din 2024 aduce clarificări și cu privire la manevra de depășire. Este inclusă și depășirea prin dreapta în anumite circumstanțe. Cu toate acestea, este esențial ca această manevră să fie efectuată cu prudență și în conformitate cu regulile de circulație pentru a preveni accidentele și sancțiunile.

Codul Rutier prevede că șoferii care doresc să efectueze o manevră de depășire sunt, de asemenea, obligați să:

  • semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
  • păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Citește și: Cod Rutier 2024. Iohannis a promulgat legea care completează normele de semnalizare de pe drumurile publice