- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod rutier 2024. Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire? Amendă și permis reținut dacă faci asta

30 Jan, 13:37 • Dobran Viorel
Cod rutier 2024. Legea interzice efectuarea unei depășiri, în anumite situații, iar cei care nu respectă această obligație riscă să fie amendați și să rămână fără permis. De aceea, este important ca un șofer să știe în ce condiții are voie să depășească un utilaj de deszăpezire.
Cod rutier 2024. Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire? Amendă și permis reținut dacă faci asta

Cod rutier 2024. Odată cu venirea iernii, care încă este  este foarte probabil ca șoferii să întâlnească mașini de deszăpezire care acționează pe diverse drumuri. Fie că împrăștie material antiderapant, fie că îndepărtează omătul de pe șosea, rolul acestora e de a asigura o circulație cât mai bună.

Depășirea unui utilaj de deszăpezire este permisă doar în anumite condiții, în caz contrat sancțiunile sunt destul de aspre.

Cod Rutier 2024. Toți șoferii trebuie să știe de această regulă! Situațiile în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă conform legii

De asemenea, aceste utilaje pot doar să „patruleze”, pentru a monitoriza starea drumului. În momentul în care întâlnești o mașină de deszăpezire, ești obligat să rămâi în spatele acesteia sau poți să o depășești?

Cod rutier 2024. Cum se efectuează corect o depășire

Depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre pe care le face un conducător auto. Pentru că presupune atenție sporită și o estimare corectă a vitezei de deplasare. Atât a vehiculului depășit, cât și a celor care vin din sens opus, atunci când depășirea se face pe contrasens.

Depășirea poate fi efectuată în trei moduri, toate fiind stipulate în Codul Rutier:

  • pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens;
  • pe banda 2, 3, 4, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin 2 benzi pe sens;
  • pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

Există doar două situații prevăzute în lege care permit depășirea prin dreapta a unui alt vehicul:

  • la depășirea tramvaielor, care se face, de regulă, prin dreapta; depășirea acestora prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta
  • când drumul este prevăzut cu cel puțin 2 benzi pe sens, iar vehiculul care urmează să fie depășit circula pe banda din mijloc.

Cod rutier 2024. Apare sensul giratoriu turbo, ce trebuie să ştie chiar şi şoferii experimentaţi

De asemenea, poate fi depășit prin dreapta un vehicul care e oprit aproape de mijlocul drumului pentru a efectua un viraj la stânga. Însă această situație e permisă doar dacă drumul e suficient de lat, iar și marcajul și indicatoarele rutiere permit efectuarea depășirii.

Cod rutier 2024. Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire?

 

Depășirea poate fi efectuată numai daca marcajul care desparte benzile între ele este întrerupt. Iar indicatoarele rutiere și regulile de circulație permit acest lucru în zona respectivă.

Așadar, nu vom efectua niciodată depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:

  • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
  • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol circulația din sens opus.

Așadar, legislația nu interzice depășirea unui utilaj de deszăpezire, atâta timp cât sunt respectate regulile de circulație.

Cod rutier 2024. Se dau amenzi colosale pentru șoferii care nu dețin acest document

Cod rutier 2024

Cod rutier 2024. Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă regulile de depășire

Codul Rutier încadrează nerespectarea regulilor de depășire la clasa a III-a de sancțiuni. Iar ca măsură complementară se poate recurge la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile […] circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire”, se arată în Codul Rutier.

Așadar, șoferii care depășesc neregulamentar pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

Iar dacă depășirea neregulamentară duce la producerea unui accident, amenda poate ajunge la 3.300 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

 

Cod rutier 2024. Ce e obligatoriu să ai în portbagaj atunci când ninge.

Atenție mare când pleci la drum! Șoferii trebuie să se asigure că au portbagajul mașinii echipat cu tot ce este necesar, pentru a nu rămâne fără talon. Află ce nu ar trebui să lipsească niciodată din mașina ta și la ce trebuie să fii atent.

În sezonul rece, utilizarea anvelopelor de iarnă și a dispozitivelor antiderapante devine obligatorie pentru a asigura siguranța circulației pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Această măsură esențială vizează prevenirea accidentelor și asigurarea unei deplasări cât mai sigure în condiții meteo dificile.

Cod rutier 2024. Potrivit legislației în vigoare, autovehiculele care depășesc greutatea de 3,5 tone sunt obligate să fie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor norme atrage sancțiuni considerabile, constând în amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, precum și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului.

În schimb, șoferului i se va elibera o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Conform prevederilor Codului Rutier român, în sezonul rece, conducătorii auto trebuie să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată, utilaje esențiale în cazul în care este necesară deszăpezirea autovehiculului sau a traseului. Aceste prevederi au scopul de a facilita intervenția în situații de urgență și de a asigura mobilitatea în condiții dificile.

Calculând amenzile în conformitate cu valoarea unui punct de amendă în 2022, respectiv 145 de lei, nerespectarea obligațiilor legale atrage o amendă între 1305 și 2900 de lei. Pentru a facilita procesul de sancționare, șoferii au posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii primite, într-un termen de 15 zile de la constatarea contravenției.

Legea specifică că autoturismele personale și autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile.

Aceste măsuri sunt implementate pentru a garanta siguranța tuturor participanților la trafic și pentru a minimiza riscurile asociate condițiilor meteo severe din timpul iernii. Respectarea acestor reglementări devine esențială în menținerea unui mediu rutier sigur și funcțional pe durata sezonului rece.

De ce poți rămâne fără talon

Există mai multe motive pentru care poți rămâne fără talon. Dacă poliția constată anumite nereguli, poate recurge la această măsură drastică, ce îți va da apoi de lucru pentru redobândire. Cauzele pentru care poți pierde acest document, conform legii, sunt:

a) vehiculul nu are efectuată inspecţia tehnică periodică valabilă;
b) nu sunt respectate normele tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase;
c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare şi semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;
e) sistemul de frânare de serviciu este defect;
f) sistemul de frânare de ajutor sau de staţionare este defect;
g) mecanismul de direcţie prezintă uzuri peste limitele admise;
h) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă;

h1) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
i) zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul;
j) motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;

k) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezintă uzuri pronunţate ori nu sunt compatibile, fiind de natura să provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
l) autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul are aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afişe sau reclame publicitare, folii neomologate şi/sau nemarcate corespunzător ori accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât şi din exterior;

m) autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier are aplicat pe partea frontală şi/sau posterioară a acestuia afişe, înscrisuri sau reclame care diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare;
n) autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier prezintă scurgeri semnificative de carburant sau lubrifiant;
o) plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate;

Cod rutier 2024: ce trebuie să ai obligatoriu în portbagaj

p) datele din certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu concordă cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
r) vehiculul nu a fost radiat din circulaţie în cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;
s) vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii;

t) deţinătorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în conformitate cu prevederile legale;
u) vehiculul nu are montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
v) vehiculul are lipsa elemente ale caroseriei ori aceasta este într-o stare avansată de degradare;
x) lipsa dotărilor obligatorii pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere destinate învăţării conducerii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere în procesul instruirii persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, prevăzute de reglementările în vigoare.