- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Se schimbă legea pentru maşinile poluante. Ce taxe se vor plăti în Bucureşti şi alte 12 oraşe din România

10 May, 22:58 • Cornel Ghimeșan
Un proiect de lege adoptat de Parlament vine cu restricții sau taxe pentru mașinile poluante, în București și alte 12 orașe, în care se vor stabili zone cu nivel scăzut de emisie.
Se schimbă legea pentru maşinile poluante. Ce taxe se vor plăti în Bucureşti şi alte 12 oraşe din România

Se schimbă legea pentru maşinile poluante. „Legea mersului pe jos”, votată miercuri în Camera Deputaților, aduce restricții sau taxe pentru mașinile poluante în următorii ani. Măsurile se aplică pentru București și alte 12 mari orașe ale țării, printre care Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara.

Astfel, primăriile „vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în oraşe” începând cu anul 2026, prin reducerea locurilor de parcare pentru mașinile poluante și zone de taxare specială. După votul de la mijlocul acestei săptămâni, legea merge spre promulgare la Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Salariul minim pe economie va creşte la 3800 de lei, începând din 2024. Majorarea este prevăzută de noile reglementări ale UE

Se schimbă legea pentru maşinile poluante

Conform actului normativ, în București și orașele mari se va realiza o strategie care să încurajeze cetățenii să se deplaseze în următoarea ordine: mers pe jos, mers cu bicicleta, transport public, autoturism personal. Obiectivele acestei legi sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea congestiei la nivelul oraşelor, dezvoltarea orientată spre transport public și încurajarea utilizării transportului alternativ în detrimentul autovehiculelor personale. Această strategie va deveni obligatorie pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026.

Conform proiectului, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) în termen de maximum 2 ani.

Citeşte şi: Românii vor beneficia de pensia de serviciu de 80% din salariu. Cine poate intra în posesia banilor și ce trebuie să facă

Legea prevede că aceste zone vor fi marcate cu indicatoare care vor permite accesul doar pentru autovehiculele care îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • a) respectă standardele de emisii ale zonei;
  • b) achită tariful aferent zonei, dacă este cazul;
  • c) sunt exceptate sau beneficiază de reducere de până la 100% de la plata taxei.

S-a stabilit și un prag de procente și termene pentru introducerea în parcul auto a mașinilor electrice, adică a vehiculelor cu emisii zero, astfel:

  • a) până la data de 31 decembrie 2025 cel puţin 5%;
  • b) până la data de 31 decembrie 2028 cel puţin 10%;
  • c) până la data de 31 decembrie 2031 cel puţin 20%;
  • d) până la data de 31 decembrie 2034 cel puţin 30%;
  • e) până la data de 31 decembrie 2037 cel puţin 40%;
  • f) până la data de 31 decembrie 2040 cel puţin 50%.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult