- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Toyota va inregistra pierderi, pentru prima oara in ultimii 71 de ani

22 Dec, 10:43 • Redactia DailyBusiness
Toyota Motor Corp, cel de-al doilea fabricant de autoturisme din lume, estimeaza prima pierdere operationala din ultimii 71 de ani, din cauza scaderii drastice a vanzarilor in America de Nord si Europa si pe fondul aprecierii yenului, relateaza Bloomberg.
Toyota va inregistra pierderi, pentru prima oara in ultimii 71 de ani

Toyota prevede ca pierderile din anul financiar ce se va incheia in martie s-ar putea ridica la 150 miliarde yeni (1,7 miliarde dolari), comparativ cu estimarea anterioara, ce presupunea un profit operational de 600 miliarde yeni, a anuntat grupul intr-un comunicat. Producatorul auto a coborat estimarile cu privire la profitul net cu 91%, la 50 miliarde yeni.

Aceasta este cea de-a doua coborare a previziunilor de castig, in contextul in care recesiunea mondiala afecteaza cererea de autoturisme. Ca raspuns la aceasta situatie, presedintele Toyota, Katsuaki Watanabe, a redus numarul contractelor de munca si productia.

Honda Motor Co, principalul concurent al grupului din Japonia, si-a redus, de asemenea, estimarile de profit, dupa ce yenul s-a apreciat cu 25% in fata dolarului.

„Reducerile de costuri efectuate de Toyota nu pot face fata prabusirii vanzarilor”, a declarat Koichi Ogawa, manager de portofolii in cadrul Daiwa SB Investments Ltd. „Toata lumea are de suferit de pe urma acestei situatii”, a spus acesta.

Ultima oara cand Toyota a afisat pierderi operationale a fost in anul ce s-a incheiat in martie 1938, a declarat purtatorul de cuvant Hideaki Homma.

Vanzarile fabricantului auto pe piata americana, in mod normal cea mai profitabila, au scazut in noiembrie cu 34%. Vanzarile din Europa au coborat luna trecuta cu 34%, potrivit asociatiei europene a fabricantilor auto.