- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Am un sef mai tanar ca mine. Cum procedez?

29 Jul, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Tinerii avanseaza in posturi de conducere, iar angajatii mai in varsta se trezesc uneori in situatia de a-i da raportul unui sef cu mult mai tanar decat ei, situatie care poate crea animozitati si resentimente daca nu este abordata corect, conform The Wall Street Journal.
Am un sef mai tanar ca mine. Cum procedez?

Nu dramatiza

O persoana avanseaza intr-un post de conducere cu un motiv, iar conform specialistilor, cand te afli in pozitia inferioara unui sef tanar trebuie sa pui intrebari referitoare la noi tactici si sa incerci sa iti urmaresti cu atentie seful pentru a deprinde de la el calitati pe care tu nu le detii.

Nu trebuie sa dramatizezi situatia si fereste-te de propozitii care incep cu „Cand eram de varsta ta…”, de asemenea nu incerca sa demonstrezi in conversatii ca, in ciuda varstei, esti „tanar si la moda”, deoarece o sa fie stanjenitor pentru colegii tai de munca, dupa cum explica Trisha Scudder, fondatorul companiei Executive Coaching Group din New York.

Fii cat mai natural si cauta puncte in comun cu persoana respectiva, desi poate fi dificil sa gasesti interese comune cu o persoana mai tanara cu 20 de ani.

In acest caz, pot ajuta conversatiile marunte referitoare la evenimentele din timpul weekend-ului sau obiectele de decor de pe biroul sefului tanar.

Anticipeaza

S-ar putea ca noul tau sef sa fie la curent cu ultimele tehnologii, asa ca ar fi bine sa iti imbunatatesti abilitatile, de exemplu cele legate de trimiterea mesajelor tip text de pe dispozitive electronice.

Nu trebuie sa fii stresat daca respectivele mesaje schimbate cu seful vor fi frecvente si mai putin cordiale decat esti obisnuit.

Renunta la gelozii

Nu te angaja in discutii negative la adresa sefului si nu-l subestima din cauza varstei.

Nu intra in competitie cu seful deorece acesta va simti mai mereu nevoia de a se afirma si de a dovedi ca merita postul respectiv, la fel cum un angajat cu vechime va simti nevoia de a dovedi ca inca mai este capabil.

Daca initiezi jocul „Eu pot mai bine decat tine” relatia va incepe intr-un ton competitiv si inconfortabil, iar daca vei incerca cu tot dinadinsul sa il pui intr-o lumina proasta si sa scoti in evidenta micile erori ale acestuia vei reusi doar sa creezi animozitate. Fii subtil atunci cand detii o aptitudine care se construieste prin ani de experienta si ofera-ti ajutorul intr-o maniera discreta.

Invata

Daca seful va intensifica activitatile de training, priveste acest lucru ca pe o posibilitate de a-ti extinde cunostintele. S-ar putea sa sfarsesti prin a crea o legatura stransa cu seful in urma unei experiente de acest tip.

„Sub multe aspecte, un sef mai tanar este un avantaj important pentru o persoana in varsta deoarece nu va fi prins in jocul „ce stii si ce nu stii”, cu alte cuvinte nu va pune accentul pe faptul ca angajatul nu stie ceva anume, precum sefii in varsta, ci mai degraba pe cum poate sa invete”, a spus Tammy Erickson, editorialist la editura Harvard Business School, care scrie despre acest tip de subiecte.