- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Angajaţii români trebuie să fie atenţi! Situaţiile în care se pot tăia zile din concediul de odihnă

08 Aug, 14:38 • Russo George
Perioada minimă de concediu de odihnă, garantată angajaţilor români prin Codul Muncii, este de 20 de zile, iar aceasta poate creşte în funcţie de vechime sau alte bonusuri negociate specific în contractul de muncă.
Angajaţii români trebuie să fie atenţi! Situaţiile în care se pot tăia zile din concediul de odihnă

Acelaşi Cod al Muncii prevede, însă, şi cazuri excepţionale în care angajaţilor li se poate diminua numărul de zile de concediu de odihnă, acestea fiind legate de numărul de zile lipsite de la serviciu, în afara celor garantate.

Situaţiile în care se pot tăia zile din concediul de odihnă

Astfel, pentru zilele în care angajații lipsesc nemotivat de la locul de muncă, sau concediile fără plată, numărul de zile de concediu de odihnă se pot reduce proporțional cu perioada lipsită.

De exemplu, dacă un angajat a beneficiat de șase luni de concediu fără plată, este evident că durata concediului de odihnă se va reduce de la 20 de zile calendaristice, la zece zile calendaristice, potrivit Evz.

Și în cazul abesențelor nemotivate, situația este identică. Mai mult, specialiștii în Codul Muncii susțin că și în cazurile de absență motivată de la locul de muncă, dar nu mai mult de zece zile pe an, caz prevăzut de articolul 152, indice 2, salariatul va beneficia de o reducere a duratei concediului de odihnă.

”Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului”, se arată în Codul Muncii.

Citeşte şi: Ce salariu are un pilot de avion la Wizz Air, Lufthansa sau Ryanair. Cursurile de pregătire în domeniu pornesc de la suma de 8.300 de euro

Și persoanele care s-au aflat pentru o vreme în șomaj tehnic plătit de angajator cu 75 la sută din salariul de bază, nu beneficiază de concediu întreg pentru anul în curs.

Concediu plătit de un an!
Concediu

Alte situații prevăzute de Codul Muncii pentru reducerea concediului de odihnă, nu mai există, decât cele explicate mai sus.

Este foarte important de știut, că angajatorii nu vă pot reduce perioada, cu de la sine putere, atunci când ați fost în concediu medical, de maternitate, cele de risc maternal, concediile paternale, concediile pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile de îngrijitor și zilele de absență pentru situații neprevăzute.

De asemenea nici concediu de studii, care oficial se numește concediu de formare profesională, care poate fi de maxim zece zile lucrătoare, în fiecare an, dar nici zilele libere legale, stabilite de lege în contractul colectiv de muncă, nu poate reduce perioada concediului de odihnă, nu pot scurta concediu oficial de conducere.

Citeşte şi: Jobul la care visează o mulțime de oameni. Sunt plătiți în cocktailuri, iar în schimb trebuie să facă recenzii la baruri