- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Aproape jumatate dintre romani nu si-au schimbat jobul in ultimii 3 ani

13 Aug, 13:56 • Redactia DailyBusiness
Aproape jumatate dintre romani nu si-au schimbat locul de munca in ultimii 3 ani, in timp ce doar 1% au ales sa isi schimbe angajatorul de 6 ori in acest interval de timp, conform unui sondaj eJobs.
Aproape jumatate dintre romani nu si-au schimbat jobul in ultimii 3 ani

In ultimii 3 ani, 15% dintre romani s-au mutat de la locul de munca o data, 16% au schimbat angajatorul de doua ori si 12% de 3 ori, indica studiul, dat publicitatii miercuri. Doar 4% dintre respondenti s-au reorientat modificandu-si jobul de 4 ori si 2% au schimbat angajatorul de 5 ori.

Poll-ul, de tip chestionar cu intrebare unica, s-a derulat online in perioada 1-11 august 2008, pe www.ejobs.ro si a luat in considerare raspunsurile a 4.500 de romani din randul populatiei active.

„Frecventa cu care angajatii isi schimba jobul depinde de o serie de factori: nivelul de experienta, gradul de satisfactie profesionala si financiara, planurile individuale de dezvoltare in cariera”, a afirmat Ana Ionescu, consultant HART Human Resource Consulting.

Cele mai multe schimbari de joburi au fost observate in cazul persoanelor aflate la nivelul de junior ca experienta, dar si in cazul specialistilor. Frecventa medie a acestor schimbari ramane de doua ori intr-un interval de 3 ani.

Cand vine vorba despre persoanele cu experienta, situatiile si factorii care determina schimbarea locului de munca se schimba considerabil.

„Pentru acestia, perspectivele profesionale conteaza cel mai mult in momentul in care analizeaza oferta unei alte companii, punand mare accent pe stabilitatea si statutul pe care o organizatie le poate garanta unui angajat. Astfel, frecventa medie cu care acestia isi schimba locul de munca este o data la interval de 2-3 ani” , a adaugat Ionescu.

„Stabilitatea este o trasatura care ne caracterizeaza ca si cultura”, a declarat Eduard Ezeanu, career consultant la Careerexperts.

„Ne plac statornicia, confortul, am fost invatati cu ele si suntem deseori dispusi sa stam intr-un job sau o organizatie in care ne plafonam, in care induram diverse frustrari, decat sa actionam si sa ne cautam un alt loc de munca. Majoritatea romanilor se tem de risc si de schimbare”, a mai spus Ezeanu, comentand numarul mare al celor care nu si-au schimbat locul de munca in ultimii 3 ani.

Initiator al pietei locale de resurse umane online, eJobs.ro are in prezent o medie de 500.000 de vizitatori pe saptamana si o baza de date de peste 1 milion de CV-uri.