Cariere

Surprize la interviul de angajare: Ce intrebari „de cosmar” iti pregatesc angajatorii

17 Sep, 00:07 • valentin..nicolae
Modul in care decurge un interviu de angajare nu mai este un secret in ziua de azi, insa chiar daca stii la ce sa te astepti, unii angajatori pregatesc intotdeauna "o surpriza". Business Insider a inventariat 12 intrebari "de cosmar" adresate in timpul interviurilor de angajare la companii precum Google, Amazon, Microsoft sau JPMorgan.
Surprize la interviul de angajare: Ce intrebari de cosmar iti pregatesc angajatorii

In timp ce unele dintre intrebari sunt general valabile, altele depind de specificul tarii. Vezi cum incearca companiile sa ii puna in incurcatura pe candidatii la job.

1. Sunt 25 de cai si 5 piste. Cate ture trebuie sa aiba cursa ca sa selectezi cei mai buni 5 cai? (analist -Google)

2. Ce ai zice daca ti-as spune ca nu esti ambitios? (consultant- Liberty Mutual)

3. Daca dintr-un motiv sau altul ai intarzia la munca (vremea, trezit tarziu, trafic, etc), cum ai compensa timpul pierdut pentru binele companiei? (inginer- Schlumberger)

4. Ai la dispozitie o cantitate nelimitata de apa si doua recipiente, unul de 3 litri si celalalt de 5 litri. Cum ai masura 4 litri? (inginer software- Amazon.com)

5. Participi la un joc televizat. Sunt trei usi. In spatele uneia dintre ele se afla un premiu. In spatele celorlalte doua nu se afla nimic. Gazda jocului stie care este usa castigatoare. Tu alegi usa numarul 1. Inainte sa o deschida, gazda deschide usa numarul 3 in spatele careia nu se afla nimic. Ai sansa de a-ti schimba optiunea pentru usa numarul 2. Ce faci, ramai la usa numarul 1 sau la numarul 2? (manager de program- Microsoft)

6. Trei prieteni cu salarii diferite vor sa afle care este valoarea medie a remuneratiei lor fara ca fiecare sa isi dezvaluie propriul salariu. Cum fac? (dezvoltator software- Bloomberg L.P)

7. Spune-mi un banc (bancher de investitii- JPMorgan Chase)

8. Ce ai face daca ai prinde un alt angajat furand? (casier- Best Buy)

9. Pe o scara de 1 la 10, cat de agresiv esti? ( manager de proiect- Epic Systems)

10. Daca ar fi sa elimini unul dintre cele 50 de State ale Americii, pe care l-ai alege? (senior project manager- HealthStream)

11. Ai fost angajat ca manager la Burger King. In prima ta zi de munca, superiorul tau iti spune ca vanzarile au scazut cu 50% fata de ultimul trimestru. Poti sa ii adresezi 3 intrebari. Care ar fi acestea?

12. Te-ar deranja sa nu iti vezi familia, sotia ori copiii timp de mai multe saptamani?

Si la noi se practica acest tip de intrebari, dar cu o frecventa redusa.”La noi nu se poate numi o practica folosirea unor astfel de intrebari. Se merge in general pe intrebari serioase”, a spus Cristina Pop, reprezentant TrendConsult.

Insa, atunci cand sunt folosite, intrebarile asemanatoare cu cele mentionate se regasesc fie in cadrul testelor IQ sau EQ, fie in interviurile situationale ori axate pe experienta profesionala, unde pe parcursul conversatiei angajatorul poate sa strecoare una sau doua astfel de intrebari.

„Se urmareste reactia candidatului. Nu intotdeauna conteaza raspunsul in sine, ci modul in care reactioneaza persoana respectiva- se blocheaza, zambeste, face o gluma, se enerveaza, se intimideaza. Prin astfel de intrebari ipotetice poti sa iti dai seama ce fel de persoana este candidatul, cum s-ar comporta intr-un anumit grup”, a spus Oana Datki, country manager Consulteam.

„Imi aduc aminte de un interviu foarte scortos, cand la un moment dat l-am intrebat pe candidat: ‘si cum iti impaturesti sosetele?’ Din fericire a avut simtul umorului”, a adaugat Datki.

Tu cum ai raspunde la intrebarile de mai sus?